U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Jachtopziener

Jachtopziener worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een jachtopziener? Lees de functieomschrijving.

Als Jachtopziener werk je vaak in dienst van de politie. Je hebt een jachtveld onder je hoede dat je bewaakt en waarvan je de wildstand monitort.  Je bent bekend met de aanwezige fauna en hebt gedeeltelijk de taken die een boswachter ook heeft.

Je bent belast met de bescherming van de jachtbelangen en het toezicht houden op de naleving van jachtbepalingen. Je kijkt dus als Jachtopziener of de wetten die er zijn rondom de jacht worden opgevolgd. Wetshandhaving is een politietaak weggelegd en daarom zijn Jachtopzieners vaak ook Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Zijn hebben dus opsporingsbevoegdheid en dragen in enkele gevallen een wapen.

De verdere taken van de Jachtopziener zijn afhankelijk van de werkgever en het gebied. Te denken valt aan visserijcontrole, assistentie bij aanrijdingen met wild, milieuproblemen, publieksbegeleiding, schadebestrijding en bijvoorbeeld als specialist de politie assisteren.

Mensen vonden ons op: Job Jachtopziener, Baan Jachtopziener, Jachtopziener Worden, Functie-eisen Jachtopziener, Verantwoordelijkheden Jachtopziener, Functieprofiel Jachtopziener, Wat doet een Jachtopziener, Werken als Jachtopziener.

Jachtopziener worden: Opleiding tot jachtopziener

De minimale opleidingseis voor de functie van Jachtopziener is de opleiding tot Buitengewoon Opsproringsambtenaar.

Deze studie is op MBO niveau en duurt ongeveer tien dagen, verspreid over verschillende dagen en dagdelen. Tijdens deze opleiding komen onder andere recht, materieel recht en strafrecht aan de orde. Uiteindelijk wordt je dan functionaris met opsporingsbevoegdheid.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Jachtopziener, Jachtopziener Worden, Opleidingsniveau Jachtopziener, Scholing Jachtopziener, Studie Jachtopziener, Bijscholing Jachtopziener, Omscholing Jachtopziener.

Organisaties waar een jachtopziener doorgaans werkzaam is

Het beheer van gebieden is eigenlijk nooit een taak van profit bedrijven. Als het niet onderdeel is van een gemeente dan in ieder geval van een natuurbeschermingsorganisatie. Als Jachtopziener maak je dus deel uit van de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Jachtopziener, Jachtopziener Worden, Opleidingsniveau Jachtopziener, Scholing Jachtopziener, Studie Jachtopziener, Bijscholing Jachtopziener, Omscholing Jachtopziener.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden jachtopziener

Wat je precies zal verdienen als Jachtopziener is moeilijk te zeggen. Het salaris zal waarschijnlijk ergens tussen de €1720 en de €2000  liggen en is afhankelijk van de werkgever, leeftijd en ervaring. Tot slot wordt in de salarisbepaling ook rekening gehouden met het precieze takenpakket van de Jachtopziener. Heb je meer verschillende taken of op hoger niveau dan krijg je meer betaald dan bij minder verschillende of minder uitdagende taken.

Mensen vonden ons op: Salaris Jachtopziener, Loon Jachtopziener, Wat verdien je als Jachtopziener, Salarisschaal Jachtopziener, Salarisindicatie Jachtopziener, Bonus Jachtopziener, CAO Jachtopziener, Brutoloon Jachtopziener, Nettoloon Jachtopziener, Vakantiedagen Jachtopziener, Pensioen Jachtopziener.

Competenties, skills & vaardigheden jachtopziener

 • Flexibiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Zelfsturing
 • Oordeelsvorming
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Jachtopziener, Vaardigheden Jachtopziener, Attitude Jachtopziener, Kwalificaties Jachtopziener, Competentieprofiel Jachtopziener.

Boeken voor het beroep jachtopziener

Wil je meer weten over het beroep jachtopziener? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je jachtopziener bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken jachtopziener te komen.

Sieraar | Walter Smeekens

den Jachtopziener - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402142464 | 116 pagina's

Sieraar is tuinman en toezichthouder op 't buitenverblijf van een adellijke familie. Hij woont in 'n bijgebouw, bij 't landelijk gelegen kasteeltje, op de uitgestrekte adellijke bezittingen, aan de rand van 'n Brabants boerendorpje. Sieraar ziet toe op 't...

Mensen vonden ons op: boeken voor Jachtopziener, Jachtopziener ebooks, boek Jachtopziener.

Persoonstypen jachtopziener

Voor de taken van de Jachtopziener die gerelateerd zijn aan politiewerk is het goed om gezag uit te stralen. Als mensen je accepteren als autoriteit en geneigd zijn op te volgen wat je van ze vraagt zal dit in bepaalde gevallen conflicten voorkomen en de uitvoering van werkzaamheden vergemakkelijken (Baas).

Daarnaast heeft de Jachtopziener veel taken die te maken hebben met het in de gaten houden van de fauna en het naleven van wetgeving. Dat betekent dat een jachtopziener opmerkzaam moet zijn en objectief naar de dingen moet kunnen kijken om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Jachtopziener, Karakter Jachtopziener.

Netwerk jachtopziener

Als Jachtopziener zul je meestal rapporteren aan een leidinggevende die behoort tot de organisatie die het betreffende natuurgebied in beheer heeft. Daarnaast krijg je met medewerkers van die organisatie te maken waaronder andere Jachtopzieners. Voor grotere natuurgebieden worden vaak meerdere Jachtopzieners ingesteld en dan is samenwerking wel vereist.

Aangezien een Jachtopziener BOA is zal je ook met politiemensen in aanraking komen wanneer een situatie dat vereist. Bijvoorbeeld wanneer mensen de regels overtreden.

In de dagelijkse werkzaamheden heb je te maken met het natuurgebied en alles wat daarin leeft, maar ook met de bezoekers en jagers. Je houdt hen in de gaten en kijkt of zij geen wetten overtreden.

Tot slot kun je in het natuurgebied met medewerkers uit de bosbouw in contact komen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Jachtopziener, Medewerkers Jachtopziener.

Is het beroep jachtopziener iets voor jou?

Zou je graag jachtopziener willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als jachtopziener bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Jachtopziener, beroepskeuzetest Jachtopziener, beroep Jachtopziener kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden jachtopziener

Voor de functie van Jachtopziener zijn maar weinig posities beschikbaar. Voor de verschillende natuurgebieden zijn wel Jachtopzieners nodig, maar meestal zijn dat er een of twee per gebied.

Als je eenmaal als Jachtopziener aan de slag bent kun je groeien door het aantal taken dat je uitvoert uit te breiden. Dat zal meestal inhouden dat je ook binnen een ander natuurgebied aan de slag zult gaan. Je krijgt dan meer verantwoordelijkheden.

Tot slot zou je nog een leidinggevende functie kunnen gaan bekleden binnen de organisatie die de gebieden in beheer heeft.

Arbeidsmarktperspectief score jachtopziener

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep jachtopziener. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Jachtopziener, Promotie mogelijkheden Jachtopziener, Carriere Jachtopziener.

Solliciteren op de functie jachtopziener

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als jachtopziener dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor jachtopziener belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als jachtopziener. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Jachtopziener, CV Jachtopziener, sollicitatie Jachtopziener.

Interviews met jachtopziener

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen jachtopziener

Vacatures jachtopziener

Op zoek naar een nieuwe baan als Jachtopziener? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jachtopziener. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Jachtopziener werk je vaak in dienst van de politie. Je hebt een jachtveld onder je hoede dat je bewaakt en waarvan je de wildstand monitort.  Je bent bekend met de aanwezige fauna en hebt gedeeltelijk de taken die een boswachter ook heeft.

Beoordeling Jachtopziener

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Jachtopziener' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Jachtopziener

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik ben benieuwd ofdat er nog functie´s als jachtopziener zijn in de regio waalwijk graag zou ik hier iets over horen

alvast bedankt

R.Honcoop

Door: Ronald honcoop

ik zou het beroep willen leeren maar is hier nog een toekomst voor 

Door: karl

Reageer op dit beroep