U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Jager

Jager worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een jager? Lees de functieomschrijving.

Als professioneel Jager beheer je dierpopulaties in natuurgebieden. De Jager doet niet alleen aan het bestrijden van schadelijke soorten, maar houdt zich ook bezig met het beheren van populaties van gewenste fauna.

Een goede Jager heeft kennis  van de wetgeving rond het beheer van diersoorten en weet onderscheid te maken tussen jagen, beheren en schadebestrijding.

Als Jager heb je meestal een specifiek gebied waarin jij het faunabeheer voor je rekening neemt. Het is aan de Jager om wild te telen en jachtpaden te onderhouden. Wanneer nodig besluit de Jager welke dieren wel en welke dieren niet blijven leven. Hij maakt een inschatting van hoeveel dieren van welke soort overtallig zijn of schadelijk en schiet een bepaald aantal exemplaren af. Hiermee is als het goed is de balans van en tussen diersoorten hersteld.

Mensen vonden ons op: Job Jager, Baan Jager, Jager Worden, Functie-eisen Jager, Verantwoordelijkheden Jager, Functieprofiel Jager, Wat doet een Jager, Werken als Jager.

Jager worden: Opleiding tot jager

Om Jager te kunnen worden moet je een speciale opleiding volgen. De Stichting Jachtopleidingen Nederland geeft deze opleiding al 35 jaar lang. De opleiding bestaat uit de cursussen Jacht en Faunabeheer en Wildhygiëne.

Om uiteindelijk te mogen jagen dien je een jachtakte aan te vragen. Hiervoor moet je aan enkele eisen voldoen. Deze zijn  te vinden bij het Overheidsloket.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Jager, Jager Worden, Opleidingsniveau Jager, Scholing Jager, Studie Jager, Bijscholing Jager, Omscholing Jager.

Organisaties waar een jager doorgaans werkzaam is

Het beheren van een natuurgebied heeft geen winstoogmerk. De werkzaamheden van de Jager dus ook niet. Dat betekent dat een Jager valt onder de non-profit sector evenals de organisatie waarvoor hij werkt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Jager, Jager Worden, Opleidingsniveau Jager, Scholing Jager, Studie Jager, Bijscholing Jager, Omscholing Jager.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden jager

Het is lastig aan te geven wat een Jachtbeheerder zal gaan verdienen. Dat komt omdat het onder andere sterk afhangt van de werkgever, je precieze taken, de grootte van het gebied en de dieren die er lopen. Daarnaast beïnvloeden ook leeftijd en werkervaring de hoogte van het salaris.

Waarschijnlijk zul je in de functie van Jager uitkomen op een bruto maandinkomen tussen ca. €2500 en €4500.

Mensen vonden ons op: Salaris Jager, Loon Jager, Wat verdien je als Jager, Salarisschaal Jager, Salarisindicatie Jager, Bonus Jager, CAO Jager, Brutoloon Jager, Nettoloon Jager, Vakantiedagen Jager, Pensioen Jager.

Competenties, skills & vaardigheden jager

 • Aanpassingsvermogen
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Zelfsturing
 • Oordeelsvorming
 • Kennis van fauna
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Jager, Vaardigheden Jager, Attitude Jager, Kwalificaties Jager, Competentieprofiel Jager.

Boeken voor het beroep jager

Wil je meer weten over het beroep jager? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je jager bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken jager te komen.

De Grijze Jager 14 - Het duel bij Araluen | John Flanagan

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789025768492 | 368 pagina's

Onderdeel van de serie De Grijze jager. Het duel bij Araluen is het veertiende deel in de spannende serie De Grijze Jager van auteur John Flanagan In het vervolg op de spannende cliffhanger van deel 13 gaat de strijd tegen de Clan van de Rode Vos verder. ...

Samenloop van omstandigheden | Saman Amini

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789401610568 | 101 pagina's

'Samenloop van Omstandigheden' is een volledig geïllustreerd boek gebaseerd op de gelijknamige solovoorstelling waarmee de Iraanse theatermaker en zanger Saman Amini door Nederland tourde in 2017 en 2018. Zijn teksten, in de grote kranten gelauwerd om hun...

De Grijze Jager 14 - Het duel bij Araluen | John Flanagan

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789025768508 | 368 pagina's

Het duel bij Araluen is het veertiende deel in de spannende serie De Grijze Jager van auteur John Flanagan. In het vervolg op de spannende cliffhanger van deel 13 gaat de strijd tegen de Clan van de Rode Vos verder. Om haar vader en Gilan te helpen ontsna...

Mensen vonden ons op: boeken voor Jager, Jager ebooks, boek Jager.

Persoonstypen jager

Als Jager maak je belangrijke keuzes met gevolgen voor de individuele dieren en de populatie. Je moet dus zelfverzekerd genoeg zijn en op je kennis durven vertrouwen. Genoeg energie is nodig omdat je veel tijd buiten doorbrengt in het gebied dat je helpt beheren. (Succesvolle werker).

Je moet als Jager objectief kijken naar de situatie en keuzes maken. Je moet steeds weer nieuwe situaties analyseren en nieuwe informatie interpreteren (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Jager, Karakter Jager.

Netwerk jager

Als Jager heb je voornamelijk te maken met de beheerder van het natuurgebied of bos waarvoor je het jachtbeheer doet. De beheerder stuurt je aan en is ook degene waarmee je zult overleggen over het al of niet schieten van wild.

Daarnaast krijg je mogelijk te maken met andere mensen die werkzaam zijn binnen jouw beheersgebied. Te denken valt aan de beheerders van de flora zoals de boswachter, bosbouwtechnicus en de uitvoerende medewerkers uit de bosbouw.

Tot slot zul je direct of indirect met het publiek en de publieke opinie te maken hebben. In natuurgebieden die geopend zijn voor publiek zul je bezoekers tegen kunnen komen. Bij jachtbeheer van gesloten gebieden kan je als Jager te maken krijgen met weerstand tegen de jacht.

Mensen vonden ons op: Collega’s Jager, Medewerkers Jager.

Is het beroep jager iets voor jou?

Zou je graag jager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als jager bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Jager, beroepskeuzetest Jager, beroep Jager kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden jager

Vacatures voor de functie van Jager zijn moeilijk te vinden. Er is ook maar een grote jagersvereniging en het aantal gebieden dat beheerd moet worden is beperkt. Je kunt dus eigenlijk alleen ergens aan de slag als een andere Jager de werkzaamheden neerlegt of doorstroomt naar een andere functie.

Groeien is namelijk wel mogelijk. Niet zozeer binnen de functie van Jager als wel door meer coördinderend werk te gaan verrichten en mogelijk zelfs meer richting het management van een beheersorganisatie door te stomen. Er zijn ook andere functies mogelijk binnen de jagersvereniging, maar daarvoor is vaak wel een andere opleiding vereist.

Arbeidsmarktperspectief score jager

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep jager. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Jager, Promotie mogelijkheden Jager, Carriere Jager.

Solliciteren op de functie jager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als jager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor jager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als jager. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Jager, CV Jager, sollicitatie Jager.

Interviews met jager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen jager

Vacatures jager

Op zoek naar een nieuwe baan als Jager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als professioneel Jager beheer je dierpopulaties in natuurgebieden. De Jager doet niet alleen aan het bestrijden van schadelijke soorten, maar houdt zich ook bezig met het beheren van populaties van gewenste fauna. Een goede Jager heeft kennis  van de wetgeving rond het beheer van diersoorten en weet onderscheid te maken tussen jagen, beheren en schadebestrijding.

Beoordeling Jager

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Jager' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Jager

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

het lijkt me leuk.

Door: herperderpers

Leuk,is niet het juiste woord.Maar,het is wel een fascinerend beroep.Gr. 

Door: Rob

lijkt me wel leuk als part time baan naast defensie

Door: jorian

Vreselijke baan. Jagers hebben geen hart. Wie heeft jullie het recht gegeven om het leven van onschuldige dieren af te pakken die net zoveel recht heeft op het leven als wij. Ik hoop dat dit gauw illegaal word.

Door: .

Een echte jager heeft meer kennis van - en respect voor - de natuur dan wie ook.

De alom aanwezigheid van de mens heeft er toe geleid dat wij de natuur zelf dienen te beheren. Duurzaam beheer om zodoende voor lange termijn de diversiteit in flora en fauna in stand te houden is het doel. Als een populatie te groot wordt wordt ie uitgedund, effectief, efficient en met minimaal lijden voor het dier zelf.

Zo hebben generaties na ons ook nog iets om van te genieten.

De discussie over een meer filosofisch standpunt, dat van 'te veel mensen',  gaat op deze plek te ver...

Door: PJ

Reageer op dit beroep