U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Jobcoach

Jobcoach worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een jobcoach? Lees de functieomschrijving.

Een Jobcoach kan in meerdere sectoren zijn functie vervullen, zoals de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of de jeugdzorg. Een Jocbcoach heeft als doel de cliënt zelfstandig mee te laten draaien op de arbeidsmarkt. Dit kan op een praktische manier bereikt worden door als Jobcoach actief mee te werken met de cliënt tijdens een inwerkperiode. In deze periode voert een Jobcoach soms dezelfde werkzaamheden als zijn cliënt, zoals helpen op een boerderij. Een Jobcoach kan ook meer op afstand begeleiden.

Na deze periode wordt het contact met de cliënt verminderd tot een maandelijks bezoek aan de cliënt om de werksituatie te bespreken. Als er problemen (zijn) ontstaan, is het de taak van de Jobcoach deze problemen met de cliënt op te lossen.

Het werk van een Jobcoach is ook voor werkgevers belangrijk, omdat een Jobcoach geschikte cliënten voor hen selecteert. Het kan ook zijn dat een Jobcoach betrokken wordt bij het zoeken van passend werk voor de cliënt. De Jobcoach kijkt wat een cliënt (wél) kan en zoekt hierbij een geschikte werkplek. Hij heeft een groot netwerk van werkgevers.

Voor een Jobcoach is het belangrijk de cliënten te motiveren om op een nieuwe werkplek te beginnen, hoe moeilijk dit ook voor de cliënt ook is. De cliënten van een Jobcoach hebben diverse psychische, sociale, verstandelijke of fysieke beperkingen en kunnen om die reden niet op reguliere wijze de arbeidsmarkt instromen. Vaak zal hij werken met jongeren met een WAJong-uitkering. Ook jongeren met een strafblad, vroegtijdige schoolverlaters en nieuwe Nedelanders horen tot zijn doelgroep. Een Jobcoach biedt passende begeleiding voor ieder individu.  Een Jobcoach kan werken bij een re-integratiebureau, dat mensen die niet volledig kunnen (of willen) deelnemen aan de maatschappij aan werk helpt.

Mensen vonden ons op: Job Jobcoach, Baan Jobcoach, Jobcoach Worden, Functie-eisen Jobcoach, Verantwoordelijkheden Jobcoach, Functieprofiel Jobcoach, Wat doet een Jobcoach, Werken als Jobcoach.

Jobcoach worden: Opleiding tot jobcoach

Met een cursus is het mogelijk om een Jobcoach te worden. De volgende opleidingen kunnen gevolgd worden:

Maatschappelijke Zorg: Medewerker Gehandicaptenzorg (niveau 4, MBO)

Maatschappelijke Zorg: Medewerker Volwassenenwerk (niveau 4, MBO)

Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO)

Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (HBO)

Ook omscholing vanuit het onderwijs is mogelijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Jobcoach, Jobcoach Worden, Opleidingsniveau Jobcoach, Scholing Jobcoach, Studie Jobcoach, Bijscholing Jobcoach, Omscholing Jobcoach.

Organisaties waar een jobcoach doorgaans werkzaam is

Een Jobcoach kan in meerdere sectoren aan het werk, zoals in instellingen binnen de Geestelijke gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Jeugdzorg of het welzijnswerk.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Jobcoach, Jobcoach Worden, Opleidingsniveau Jobcoach, Scholing Jobcoach, Studie Jobcoach, Bijscholing Jobcoach, Omscholing Jobcoach.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden jobcoach

Volgens de CAO Gehandicaptenzorg kan een Jobcoach die start met zijn baan ongeveer €1790 bruto per maand verdienen bij een 36-urige werkweek. Dit salaris kan oplopen tot €3570.  Voor andere sectoren kunnen andere bedragen van toepassing zijn. Er wordt naast het salaris ook 8% vakantietoeslag uitgekeerd.

Mensen vonden ons op: Salaris Jobcoach, Loon Jobcoach, Wat verdien je als Jobcoach, Salarisschaal Jobcoach, Salarisindicatie Jobcoach, Bonus Jobcoach, CAO Jobcoach, Brutoloon Jobcoach, Nettoloon Jobcoach, Vakantiedagen Jobcoach, Pensioen Jobcoach.

Competenties, skills & vaardigheden jobcoach

 • Coachen
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Overtuigen
 • Empathie
 • Praktische instelling
 • Luisteren
 • Resultaatgericht
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Jobcoach, Vaardigheden Jobcoach, Attitude Jobcoach, Kwalificaties Jobcoach, Competentieprofiel Jobcoach.

Boeken voor het beroep jobcoach

Wil je meer weten over het beroep jobcoach? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je jobcoach bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken jobcoach te komen.

Aan de slag met job craften | Mara Spruyt

meer plezier en energie in je werk - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789491552052 | 130 pagina's

Over job craften wordt steeds meer geschreven, maar een praktisch boek met oefeningen en werkvormen, in combinatie met korte stukjes theorie, ontbrak nog. Daar brengen Mara Spruyt en Maria Dekker met dit werkboek verandering in. Zet jij iedere dag je tale...

Tips from Your Job Coach | Dona Woodley Ed

Engels | Paperback | 9781450078719 | 72 pagina's

...

Job Coach-Life Coach-Executive Coach-Letter & Resume-Writing Service | Anne Hart

Step-By-Step Business Startup Manual - Engels | Druk: New title | Paperback | 9780595371006 | 320 pagina's

Here's how to start your personal service business. Develop an icon, logo, and motto for your coaching clients. As a job or career coach, an executive coach, or a life coach, you will be presenting and classifying your client's competencies, writing resum...

Mensen vonden ons op: boeken voor Jobcoach, Jobcoach ebooks, boek Jobcoach.

Persoonstypen jobcoach

Een Jobcoach is iemand die geeft om of betrokken is bij zijn cliënt en kan de cliënt motiveren om aan het werk te gaan. De Jobcoach heeft interesse in de cliënt en weet goed aan te sluiten bij de behoeften van de cliënt (Gever).

Een Jobcoach is ook iemand die gezamenlijk met de cliënt aan het werk gaat. Hij is energiek, optimistisch, doelgericht  en verdiept in het werk (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Jobcoach, Karakter Jobcoach.

Netwerk jobcoach

Een Jobcoach vormt voor werkgevers het eerste aanspreekpunt bij het vinden van werknemers. De Jobcoach kan de werkgever vertellen over de mogelijkheden van de cliënt voor een bepaalde werkplek.

Clinten worden door een Jobcoach (praktisch) begeleid om na verloop van tijd zelfstandig te werken. Een Jobcoach werkt vaak bij instanties waar meerdere Jobcoaches aan het werk zijn.

Mensen vonden ons op: Collega’s Jobcoach, Medewerkers Jobcoach.

Is het beroep jobcoach iets voor jou?

Zou je graag jobcoach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als jobcoach bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Jobcoach, beroepskeuzetest Jobcoach, beroep Jobcoach kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden jobcoach

Als Jobcoach kun je in sommige sectoren doorgroeien naar een functie als trajectbegeleider arbeid. In die functie bekijk je de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt en zoek je een passende functie. Een andere mogelijkheid is dat je werkbegeleider wordt. Dit is een functie waarbij je bijvoorbeeld in sociale werkvoorzieningsplaatsen werkt. Je geeft leiding aan het gehele productieproces in de sociale werkplaats. Voor beide doorgroeimogelijkheden heb je over het algemeen aanvullende cursussen of trainingen nodig. Je besteedt in beide genoemde functies meer tijd aan managementtaken en minder aan het werk met cliënten.

Is er werk? Jazeker! De tendens is dat mensen met beperkingen (gehandicapten) en psychiatrische patiënten, zoveel mogelijk moeten meedraaien in de maatschappij. Een baan speelt daarbij een belangrijke rol. En een Jobcoach is dan onmisbaar.

Arbeidsmarktperspectief score jobcoach

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep jobcoach. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Jobcoach, Promotie mogelijkheden Jobcoach, Carriere Jobcoach.

Solliciteren op de functie jobcoach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als jobcoach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor jobcoach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als jobcoach. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Jobcoach, CV Jobcoach, sollicitatie Jobcoach.

Interviews met jobcoach

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen jobcoach

Vacatures jobcoach

Op zoek naar een nieuwe baan als Jobcoach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jobcoach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Jobcoach kan in meerdere sectoren zijn functie vervullen, zoals de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of de jeugdzorg. Een Jocbcoach heeft als doel de cliënt zelfstandig mee te laten draaien op de arbeidsmarkt. Dit kan op een praktische manier bereikt worden door als Jobcoach actief mee te werken met de cliënt tijdens een inwerkperiode.

Beoordeling Jobcoach

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Jobcoach' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Jobcoach

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik maak een switch in mijn loopbaan. Verlaat na 17 jaar de KvK en wil nu met veel enthousiasme de wereld van de re-integratie in. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar een geschikte (aangepaste) baan. Ik spreek de taal van de ondernemers en ik geef graag en gul aandacht aan de werkzoekenden. In september start ik met de opleiding tot Jobcoach bij Elan trainingen en nu zoek ik een STAGEPLAATS. Liefst in de omgeving van Den Haag, Leiden, Delft e.o. Heeft iemand een plekje voor mij? CV stuur ik graag toe. In een stage ben ik zeker niet alleen een 'haler' ik kom zeker ook 'brengen'. Zonder kosten..... Kopje koffie drinken? Hartelijke groet, Emmy Simons Tel.: 06 46 16 99 34 Emmy.simons@kvk.nl

Door: Emmy Simons

Hallo Emmy,ik reageer een beetje laatmaar misschien heb je er nog wat aan.  Als je hierboven op opleidingen klikt,krijg je aantal suggesties te zien,waaronder stages.Misschien zit er wat voor je bij.Mij is het gelukt.Gr.en sucses

Door: Saskia

Reageer op dit beroep