U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Juwelier

Juwelier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een juwelier? Lees de functieomschrijving.

 

Een Juwelier is iemand die handelt in juwelen. Vaak wordt het beroep van een Juwelier verward met het beroep van een Zilver- of Goudsmid. Echter, Zilver- en Goudsmeden vervaardigen de sieraden in opdracht van een Juwelier, galerie of een consument, terwijl Juweliers de sieraden verkopen. Soms heeft een Juwelierszaak een eigen Goudsmid in dienst. Klanten kunnen hun sieraden dan bij de Juwelier laten repareren. Zo kunnen kettingen gesoldeerd worden en sluitingen worden vervangen.

Een Juwelier verkoopt (trouw)ringen, kettingen, armbanden, horloges, hangers, broches enzovoort. Deze sieraden kunnen van diverse materialen gemaakt zijn, zoals goud, zilver, platina, roodgoud, geelgoud, witgoud en diamant.

De Juwelier houdt zich naast de verkoop van juwelen ook bezig met de inkoop van oud goud en sieraden, marketing en administratieve zaken. Ook kan een Juwelier de waarde van sieraden vaststellen en klanten informeren over de laatste trends. Informatie over de nieuwste trends vergaart hij bijvoorbeeld op sieradenbeurzen in Nederland of het buitenland.

Overigens is een Juwelier vaak gespecialiseerd in enkele edelmetalen, zoals goud en platina. Een andere Juwelier richt zich juist meer op zilverwerk. Ook houden Juweliers zich vaak bezig met óf uurwerken, óf sieraden.

Tegenwoordig zijn er steeds meer online Juweliers te vinden. Zij bieden sieraden uitsluitend aan via het internet en hebben dus geen echte Juwelierszaak. 

Mensen vonden ons op: Job Juwelier, Baan Juwelier, Juwelier Worden, Functie-eisen Juwelier, Verantwoordelijkheden Juwelier, Functieprofiel Juwelier, Wat doet een Juwelier, Werken als Juwelier.

Juwelier worden: Opleiding tot juwelier

 

Om Juwelier te worden, moet je de MBO-opleiding Juwelier doen. Een bekende opleiding is die in Schoonhoven. Hier kun je ervoor kiezen om vier jaar te studeren of een versneld traject van drie jaar te volgen. In de eerste periodes oriënteer je je, daarna moet een richting gekozen worden. Veel Juweliers zijn bijvoorbeeld ofwel gespecialiseerd in uurwerken, ofwel in sieraden. Ook kun je je specialiseren in een aantal edelmetalen.

Tijdens de opleiding wordt niet alleen kennis van edelmetalen bijgebracht, maar ook administratieve zaken en personeelszaken komen aan bod.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Juwelier, Juwelier Worden, Opleidingsniveau Juwelier, Scholing Juwelier, Studie Juwelier, Bijscholing Juwelier, Omscholing Juwelier.

Organisaties waar een juwelier doorgaans werkzaam is

 

Een Juwelier werkt in loondienst bij een Juwelierszaak of begint een eigen zaak. Een Juwelierszaak streeft naar winst en hoort dus thuis in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Juwelier, Juwelier Worden, Opleidingsniveau Juwelier, Scholing Juwelier, Studie Juwelier, Bijscholing Juwelier, Omscholing Juwelier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden juwelier

 

Een Juwelier in loondiest kan rekenen op zo’n €1400,- tot €1800,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn specialisaties, zijn ervaring en zijn leeftijd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld 24 vakantiedagen per jaar met behoud van loon bij een werkaanstelling van 38 uur per week, overwerkvergoedingen en reiskostenvergoedingen.

Als een Juwelier een eigen zaak heeft, hangt zijn winst af van het aantal bestellingen, zijn specialisaties enzovoort.

Mensen vonden ons op: Salaris Juwelier, Loon Juwelier, Wat verdien je als Juwelier, Salarisschaal Juwelier, Salarisindicatie Juwelier, Bonus Juwelier, CAO Juwelier, Brutoloon Juwelier, Nettoloon Juwelier, Vakantiedagen Juwelier, Pensioen Juwelier.

Competenties, skills & vaardigheden juwelier

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Ondernemerschap
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Juwelier, Vaardigheden Juwelier, Attitude Juwelier, Kwalificaties Juwelier, Competentieprofiel Juwelier.

Boeken voor het beroep juwelier

Wil je meer weten over het beroep juwelier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je juwelier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken juwelier te komen.

De juwelier | J. Rentes de Carvalho

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029534529 | 196 pagina's

...

De juwelier | Rentes de Carvalho

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029534659 | 196 pagina's

...

Edelsteinkunde | Max Bauer

für Mineralogen, Steinschreifer, Juweliere, etc. - Duitstalig | Paperback | 9783741107375 | 740 pagina's

Edelsteinkunde - fur Mineralogen, Steinschreifer, Juweliere, etc. ist ein unveranderter, hochwertiger Nachdruck der Originalausgabe aus dem Jahr 1896. Hansebooks ist Herausgeber von Literatur zu unterschiedlichen Themengebieten wie Forschung und Wissensch...

Mensen vonden ons op: boeken voor Juwelier, Juwelier ebooks, boek Juwelier.

Persoonstypen juwelier

 

Persoonstypen die passen bij een Juwelier zijn Perfectionist en Romanticus.

Een Juwelier dient heel nauwkeurig te zijn. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en wil kwalitatief goed werk afleveren. Hij dient veel vakkennis te hebben om klanten goed te kunnen helpen (Perfectionist).

Tevens is een Juwelier innovatief en creatief. Hij kan zich goed inleven in de wensen van anderen en doet er alles aan om die te realiseren (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Juwelier, Karakter Juwelier.

Netwerk juwelier

 

Vanzelfsprekend komt een Juwelier veel in contact met klanten die zijn winkel bezoeken. Zij vragen hem om advies, kopen sieraden of laten hun sieraden taxeren. Tevens heeft een Juwelier veel contact met Goud- en/of Zilversmeden. Zij kunnen sieraden of uurwerken vervaardigen en repareren. Natuurlijk komt een Juwelier ook in aanraking met de Leveranciers van verschillende horloge- en sieradenmerken. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Juwelier, Medewerkers Juwelier.

Is het beroep juwelier iets voor jou?

Zou je graag juwelier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als juwelier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Juwelier, beroepskeuzetest Juwelier, beroep Juwelier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden juwelier

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Juwelier is redelijk. Er zijn op het internet aardig wat vacatures te vinden. Ook kun je je eigen zaak beginnen. Wel maak je meer kans op een baan of op een grote klantenkring als je je hebt gespecialiseerd. Een Juwelier kan zich bijvoorbeeld specialiseren in uurwerken of sieraden, in een aantal edelmetalen of in taxaties.

Een Juwelier in loondienst kan bij goed functioneren steeds meer taken op zich krijgen, leiding gaan geven en eventueel later de zaak zelfs overnemen.

Arbeidsmarktperspectief score juwelier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep juwelier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Juwelier, Promotie mogelijkheden Juwelier, Carriere Juwelier.

Solliciteren op de functie juwelier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als juwelier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor juwelier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als juwelier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Juwelier, CV Juwelier, sollicitatie Juwelier.

Interviews met juwelier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen juwelier

Vacatures juwelier

Op zoek naar een nieuwe baan als Juwelier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Juwelier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Juwelier is iemand die handelt in juwelen. Vaak wordt het beroep van een Juwelier verward met het beroep van een Zilver- of Goudsmid. Echter, Zilver- en Goudsmeden vervaardigen de sieraden in opdracht van een Juwelier, galerie of een consument, terwijl Juweliers de sieraden verkopen.

Beoordeling Juwelier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Juwelier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Juwelier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep