U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kaasmaker

Kaasmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kaasmaker? Lees de functieomschrijving.

Een Kaasmaker is iemand die, zoals de naam al doet vermoeden, beroepsmatig kaas maakt.

Bij het kaasmaken worden verschillende stappen doorgelopen. Eerst voegt de Kaasmaker stremsel en zuursel toe aan de melk, zodat de wrongel ontstaat. Deze wrongel gaat in een vat en wordt samengeperst. Daarna gaat het in een pekelbad. Het zout zorgt voor een stevige korst en een lange houdbaarheid. Vervolgens laat de Kaasmaker de kaas een aantal maanden tot meer dan een jaar rijpen. De Kaasmaker draait de kazen af en toe om.

Soms voegt een Kaasmaker kruiden en specerijen toe aan de kaas, zoals pesto, brandnetel of komijn. Ook kan hij schimmels door de kaas mengen of op de korst aanbrengen. Zo ontstaan schimmelkazen.

Een Kaasmaker kan zich tevens bezighouden met de bereiding van andere zuivelproducten, zoals yoghurt. En soms verkoopt hij zijn kazen en andere zuivelproducten op de markt of in een winkel. 

Natuurlijk zorgt de Kaasmaker voor een schone werkplek. Al met al is een baan als Kaasmaker fysiek zwaar. Hij dient dus een goede gezondheid te hebben en sterk te zijn.
 

Mensen vonden ons op: Job Kaasmaker, Baan Kaasmaker, Kaasmaker Worden, Functie-eisen Kaasmaker, Verantwoordelijkheden Kaasmaker, Functieprofiel Kaasmaker, Wat doet een Kaasmaker, Werken als Kaasmaker.

Kaasmaker worden: Opleiding tot kaasmaker

Er bestaat geen opleiding tot Kaasmaker. Wel kunnen cursussen van enkele weken tot maanden gevolgd worden. Vaak kan iemand intern worden opgeleid tot Kaasmaker.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kaasmaker, Kaasmaker Worden, Opleidingsniveau Kaasmaker, Scholing Kaasmaker, Studie Kaasmaker, Bijscholing Kaasmaker, Omscholing Kaasmaker.

Organisaties waar een kaasmaker doorgaans werkzaam is

Een Kaasmaker werkt bij een Kaasmakerij, een Zuivelfabriek of een Boerderij. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kaasmaker, Kaasmaker Worden, Opleidingsniveau Kaasmaker, Scholing Kaasmaker, Studie Kaasmaker, Bijscholing Kaasmaker, Omscholing Kaasmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kaasmaker

Een Kaasmaker verdient waarschijnlijk tussen de €1000,- en €2000,- bruto per maand. Zijn salaris hangt onder meer af van zijn ervaring en leeftijd.

De secundaire arbeidsvoorwaarden staan in de CAO Zuivelindustrie. Werknemers krijgen bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, toeslagen bij werken op feestdagen en toeslagen als zij in het bezit zijn van een EHBO- en/of BHV-diploma.

Mensen vonden ons op: Salaris Kaasmaker, Loon Kaasmaker, Wat verdien je als Kaasmaker, Salarisschaal Kaasmaker, Salarisindicatie Kaasmaker, Bonus Kaasmaker, CAO Kaasmaker, Brutoloon Kaasmaker, Nettoloon Kaasmaker, Vakantiedagen Kaasmaker, Pensioen Kaasmaker.

Competenties, skills & vaardigheden kaasmaker

 • Energie
 • Integriteit
 • Discipline
 • Ambitie
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Kaasmaker, Vaardigheden Kaasmaker, Attitude Kaasmaker, Kwalificaties Kaasmaker, Competentieprofiel Kaasmaker.

Boeken voor het beroep kaasmaker

Wil je meer weten over het beroep kaasmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kaasmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kaasmaker te komen.

Zalig Zijn De Kaasmakers | Sarah-Kate Lynch

Nederlands | Druk: 2 | Onbekende bindwijze | 9789032508944 | 303 pagina's

...

De kunst van kaas | An Keymeulen

40 Belgische kaasmakers en hun nalatenschap - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789059088047

Met veel liefde en passie produceren Belgische kaasmakers zeer diverse topproducten met verfijnde smaken. Herve van Le Vieux Moulin, Drie Mussen, Grevenbroecker van Catharinadal, Corneel, Cabricharme, Le Rompî... prachtige Belgische kazen waar we trots op...

De kaasmaker | Liesbet Slegers

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789044831627 | 26 pagina's

De kaasmaker weet alles over kaas. Elke dag is hij in de weer om de lekkerste blokjes en sneetjes te maken. Wist je dat kaas van melk wordt gemaakt? En ken jij het verschil tussen jonge kaas en oude kaas? In dit boek legt de kaasmaker het allemaal uit! Ee...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kaasmaker, Kaasmaker ebooks, boek Kaasmaker.

Persoonstypen kaasmaker

Persoonstypen die passen bij een Kaasmaker zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

Een Kaasmaker verzet fysiek zwaar werk en moet daarom veel energie hebben. Ook is hij gedreven, is hij doelgericht en werkt hij efficiënt (Succesvolle Werker).

Een Kaasmaker moet tevens heel nauwkeurig te werk gaan. Om goede kazen te krijgen, moeten alle werkzaamheden precies worden uitgevoerd. Een Kaasmaker is daarom veeleisend, integer en gedisciplineerd (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kaasmaker, Karakter Kaasmaker.

Netwerk kaasmaker

Een Kaasmaker komt vaak veel in contact met collega’s op de werkvloer. Zij werken samen en helpen elkaar. Als een Kaasmaker op een boerderij werkt, komt hij tevens in contact met de Boerin. Werkt een Kaasmaker in een zuivelfabriek, dan zal hij met andere Zuivelbereiders in aanraking komen. Ook komt de Kaasmaker in aanraking met de leidinggevende. Laatstgenoemde stuurt het personeel aan en controleert de werkzaamheden.  
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Kaasmaker, Medewerkers Kaasmaker.

Is het beroep kaasmaker iets voor jou?

Zou je graag kaasmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kaasmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kaasmaker, beroepskeuzetest Kaasmaker, beroep Kaasmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kaasmaker

Er zijn niet veel vacatures te vinden voor Kaasmakers. Het arbeidsperspectief is dus niet heel goed. Toch kan met goed zoeken en wellicht open sollicitaties een baan worden gevonden. Overigens ligt een kaasmakerij of zuivelfabriek vaak niet naast de deur.

Bij goed functioneren kan een Kaasmaker meer taken krijgen toegewezen. Hij kan zich specialiseren en zich ook gaan richten op het bereiden van andere zuivelproducten, zoals yoghurt. Ook kan hij leiding gaan geven of zelfs een eigen bedrijf oprichten.

Arbeidsmarktperspectief score kaasmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kaasmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kaasmaker, Promotie mogelijkheden Kaasmaker, Carriere Kaasmaker.

Solliciteren op de functie kaasmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kaasmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kaasmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kaasmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kaasmaker, CV Kaasmaker, sollicitatie Kaasmaker.

Interviews met kaasmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kaasmaker

 • Zuivelbereider
 • Kaasmeester

Vacatures kaasmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Kaasmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kaasmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kaasmaker is iemand die, zoals de naam al doet vermoeden, beroepsmatig kaas maakt. Bij het kaasmaken worden verschillende stappen doorgelopen. Eerst voegt de Kaasmaker stremsel en zuursel toe aan de melk, zodat de wrongel ontstaat.

Beoordeling Kaasmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kaasmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kaasmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep