U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kantonrechter

Kantonrechter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kantonrechter? Lees de functieomschrijving.

De kantonrechter behandelt zowel civiele zaken als strafzaken. Het is een rechter die altijd in zijn eentje een zaak afhandelt in geval van overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en civiele zaken. Het financiële belang mag niet hoger zijn dan € 25.000. Vroeger was het kantongerecht een apart gerecht naast de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad. Enkele jaren geleden echter, zijn de kantongerechten opgegaan in de rechtbanken. De term ‘kantonrechter’ is echter blijven bestaan. In de praktijk moet men gewoon naar het gebouw van de rechtbank.

De kantonrechter is dus een rechter voor de wat kleinere zaken. Als resultaat daarvan behandelt hij er ook veel meer dan andere rechters. Soms wel tientallen per dag. Een kantonrechter specialiseert zich vaak in een vakgebied, en is dus bijvoorbeeld óf voor de sector civiel, óf voor de sector straf. Wanneer men procedeert in een zaak voor de kantonrechter, is men niet verplicht een advocaat te hebben. Men kan dus zelf optreden, of iemand anders machtigen. 

Als rechter heeft hij ruime ervaring binnen de juridische wereld, of heeft hij de raio-opleiding doorstaan in 6 jaar. Hij is onafhankelijk, en wordt voor het leven benoemd.

Mensen vonden ons op: Job Kantonrechter, Baan Kantonrechter, Kantonrechter Worden, Functie-eisen Kantonrechter, Verantwoordelijkheden Kantonrechter, Functieprofiel Kantonrechter, Wat doet een Kantonrechter, Werken als Kantonrechter.

Kantonrechter worden: Opleiding tot kantonrechter

Een rechter móet wetenschappelijk geschoold zijn, en dus een WO studie rechten hebben voltooid. Het is een 'togaberoep', dus het volledige curriculum moet zijn gevolgd om 'civiel effect' te hebben behaald. Het is mogelijk om daarna de opleiding tot Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding (raio) te volgen. Veel rechters kiezen er echter voor om via andere kanalen, zoals de advocatuur, bedrijfsjurist of jurist bij de overheid, in te stromen. Dan kan de opleiding verkort worden gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kantonrechter, Kantonrechter Worden, Opleidingsniveau Kantonrechter, Scholing Kantonrechter, Studie Kantonrechter, Bijscholing Kantonrechter, Omscholing Kantonrechter.

Organisaties waar een kantonrechter doorgaans werkzaam is

Het gerechtshof maakt als deel van de rechterlijke macht uit van de trias politicas van Nederland: de rechterlijke macht, de wetgevende macht en de bestuurlijke macht. De Hoge Raad is dus onderdeel van Het Rijk en rechters vallen dus ook onder de categorie ambtenaar. Ambtenaren hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden en er is veel ruimte voor ontwikkeling op intellectueel vlak. Sommige rechters hebben nog nevenfuncties ernaast.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kantonrechter, Kantonrechter Worden, Opleidingsniveau Kantonrechter, Scholing Kantonrechter, Studie Kantonrechter, Bijscholing Kantonrechter, Omscholing Kantonrechter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kantonrechter

Rechters bij een rechtbank, dus ook kantonrechter, zitten in Salariscategorie 9: € 5255 - € 6777. Dit is bepaald in het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Omdat je voor het Rijk werkt, zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak erg goed.

Mensen vonden ons op: Salaris Kantonrechter, Loon Kantonrechter, Wat verdien je als Kantonrechter, Salarisschaal Kantonrechter, Salarisindicatie Kantonrechter, Bonus Kantonrechter, CAO Kantonrechter, Brutoloon Kantonrechter, Nettoloon Kantonrechter, Vakantiedagen Kantonrechter, Pensioen Kantonrechter.

Competenties, skills & vaardigheden kantonrechter

 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Besluitvaardigheid
 • Charisma
 • Inlevingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Kantonrechter, Vaardigheden Kantonrechter, Attitude Kantonrechter, Kwalificaties Kantonrechter, Competentieprofiel Kantonrechter.

Boeken voor het beroep kantonrechter

Wil je meer weten over het beroep kantonrechter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kantonrechter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kantonrechter te komen.

Procederen | Mascha L.W. Verhagen-Maat

in eerste aanleg bij rechtbank en kantonrechter - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789069163260 | 257 pagina's

Procederen...

Vaardig Met Arbeidsrecht | T.M.J. Smits

de ontbindingsprocedure bij de kantonrechter - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789054548867 | 70 pagina's

Vaardig met arbeidsrecht. De CWI-ontslagprocedure biedt een praktische handreiking voor personen die vanuit hun opleiding of werk te maken hebben met de ontslagprocedure bij de CWI. Het boek is geschikt om studenten al tijdens hun opleiding met de praktij...

Montaigne 5 - De eigen(aardig)heid van de kantonrechter | Kim Van Der Kraats

over de verschillen tussen het proces(verloop) bij de kantonrechter en de civiele rechter en de betekenis daarvan - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462904149

Montaigne 5 - De eigen(aardig)heid van de kantonrechter 1e druk is een boek van Kim Van Der Kraats uitgegeven bij Boom Juridische uitgevers. ISBN 9789462904149 De wetgever roemt de snelheid, toegankelijkheid, professionaliteit en attitude van de kantonrec...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kantonrechter, Kantonrechter ebooks, boek Kantonrechter.

Persoonstypen kantonrechter

De kantonrechter handelt meer zaken af dan een gewone rechter en moet dus goed onder tijdsdruk kunnen werken. Ondanks dat moet hij wel in staat zijn goede oordelen te geven, het moet dus een perfectionist zijn. Om een goed oordeel te kunnen vellen is het belangrijk dat hij de partijen aanhoort en daarna zijn oordeel zorgvuldig vormt. Hij moet goed kunnen analyseren en zich vooral op de inhoud richten.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kantonrechter, Karakter Kantonrechter.

Netwerk kantonrechter

De kantonrechter staat aan het hoofd van een zaak. Op de zitting houdt hij orde en zorgt dat partijen hun standpunten naar voren kunnen brengen. Tijdens een zaak is altijd een griffier aanwezig om te noteren hoe de zitting verloopt. De kantonrechter heeft dus veel contact met advocaten, cliënten, griffiers, maar ook met de andere rechters. Aan het hoofd van een rechtbank staat altijd een President.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kantonrechter, Medewerkers Kantonrechter.

Is het beroep kantonrechter iets voor jou?

Zou je graag kantonrechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kantonrechter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kantonrechter, beroepskeuzetest Kantonrechter, beroep Kantonrechter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kantonrechter

In Nederland zijn flink wat rechters nodig om alle zaken goed te kunnen behandelen. Er zijn naar schatting ruim 2200 rechters. Rechter word je echter niet zomaar. Om bij de raio-opleiding binnen te komen moet je door een strenge sollicitatieprocedure. En terecht, want het lot van velen ligt in de handen van de kantonrechter. Na de voltooide rechtenstudie kan ook eerst ervaring worden opgedaan om je kansen te verbeteren tot de opleiding te worden toegelaten.

Arbeidsmarktperspectief score kantonrechter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kantonrechter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kantonrechter, Promotie mogelijkheden Kantonrechter, Carriere Kantonrechter.

Solliciteren op de functie kantonrechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kantonrechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kantonrechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kantonrechter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kantonrechter, CV Kantonrechter, sollicitatie Kantonrechter.

Interviews met kantonrechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kantonrechter

 • Rechter bij de rechtbank
 • Rechter bij het gerechtshof
 • advocaat

Vacatures kantonrechter

Op zoek naar een nieuwe baan als Kantonrechter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kantonrechter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De kantonrechter behandelt zowel civiele zaken als strafzaken. Het is een rechter die altijd in zijn eentje een zaak afhandelt in geval van overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en civiele zaken. Het financiële belang mag niet hoger zijn dan € 25.000.

Beoordeling Kantonrechter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kantonrechter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kantonrechter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep