U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kapelaan/Hulppastoor

Kapelaan/Hulppastoor worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kapelaan/Hulppastoor? Lees de functieomschrijving.

De Kapelaan is in Nederland de functie van geestelijke, officieel verbonden aan een kapel (cappellanus:een aan een kapel verbonden geestelijke). Ookwel Parochievicaris genoemd, een Priester van de Katholieke Kerk, werkzaam in een parochie. In Vlaanderen wordt de Kapelaan anders genoemd, nl. onderpastoor. Vaak wordt er in het dagelijks kerkelijk taalgebruik gesproken over ‘pastor’, ‘pastoor’ of ‘pastores’, naast of vaak ook in de plaats van ‘priester’ of ‘pastoraal werker’. De verwarring over deze (sterk op elkaar lijkende) benamingen is groot. Vaak komt dit omdat aan een bepaalde term ook kerkpolitieke gevoelige kwesties ten grondslag liggen.  Of je een  'kapelaan' ‘pastoor’ of ‘pastor’ (in de uitspraak een nauwelijks hoorbaar verschil)  bent,  kan een manier zijn om te zeggen hoe je in de kerk staat. De herderlijke zorg van een parochie wordt, onder het gezag van de diocesane bisschop, aan een pastoor als haar eigen herder toevertrouwd . Door het afnemend aantal priesterroepingen worden ook lekek mee ingeschakeld in het pastoraatt en de verschillende taken binnen de parochie. Sommigen gebruiken de term pastor voor zowel clerici als leken, alhoewel deze titel enkel aan priesters toekomt. Vanwege dit oneigenlijk gebruik van het woord geraken de termen 'Pastoor' en 'Kapelaan' voor priesters weer in zwang in Nederland om verwarring te voorkomen.

Mensen vonden ons op: Job Kapelaan/Hulppastoor, Baan Kapelaan/Hulppastoor, Kapelaan/Hulppastoor Worden, Functie-eisen Kapelaan/Hulppastoor, Verantwoordelijkheden Kapelaan/Hulppastoor, Functieprofiel Kapelaan/Hulppastoor, Wat doet een Kapelaan/Hulppastoor, Werken als Kapelaan/Hulppastoor.

Kapelaan/Hulppastoor worden: Opleiding tot kapelaan/Hulppastoor

Om Kapelaan of Hulppastoor te worden gaat er zeker een priesteropleiding van 6 à 7 jaar aan vooraf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kapelaan/Hulppastoor, Kapelaan/Hulppastoor Worden, Opleidingsniveau Kapelaan/Hulppastoor, Scholing Kapelaan/Hulppastoor, Studie Kapelaan/Hulppastoor, Bijscholing Kapelaan/Hulppastoor, Omscholing Kapelaan/Hulppastoor.

Organisaties waar een kapelaan/Hulppastoor doorgaans werkzaam is

Als Kapelaan/Hulppastoor werkt men  een organisatie van geloof en roeping binnen een kerkelijk verband.  Zowel met jongeren kan de Kapelaan veel te maken hebben maar ook kan een Kapelaan of Hulppastoor werkzaam zijn in het gevangeniswezen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kapelaan/Hulppastoor, Kapelaan/Hulppastoor Worden, Opleidingsniveau Kapelaan/Hulppastoor, Scholing Kapelaan/Hulppastoor, Studie Kapelaan/Hulppastoor, Bijscholing Kapelaan/Hulppastoor, Omscholing Kapelaan/Hulppastoor.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kapelaan/Hulppastoor

Als Kapelaan verdient men zo'n € 1500 tot € 200 bruto per maand, afhankelijk van de grootte van de parochie. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd. Voordelen zijn wel dat men niet voor een eigen woning hoeft te zorgen, en andere kosten vaak ook direct uit de collecte komen in plaats van het salaris. Ook heeft men recht op pensioen en vakantiedagen en een reis/onkostenvergoeding.

Mensen vonden ons op: Salaris Kapelaan/Hulppastoor, Loon Kapelaan/Hulppastoor, Wat verdien je als Kapelaan/Hulppastoor, Salarisschaal Kapelaan/Hulppastoor, Salarisindicatie Kapelaan/Hulppastoor, Bonus Kapelaan/Hulppastoor, CAO Kapelaan/Hulppastoor, Brutoloon Kapelaan/Hulppastoor, Nettoloon Kapelaan/Hulppastoor, Vakantiedagen Kapelaan/Hulppastoor, Pensioen Kapelaan/Hulppastoor.

Competenties, skills & vaardigheden kapelaan/hulppastoor

 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Aanpassingsvermogen
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Kapelaan/Hulppastoor, Vaardigheden Kapelaan/Hulppastoor, Attitude Kapelaan/Hulppastoor, Kwalificaties Kapelaan/Hulppastoor, Competentieprofiel Kapelaan/Hulppastoor.

Boeken voor het beroep kapelaan/hulppastoor

Wil je meer weten over het beroep kapelaan/hulppastoor? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kapelaan/hulppastoor bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kapelaan/hulppastoor te komen.

Kapelaan van de duivel | Richard Dawkins

Een Keuze Uit De Opstellen Van Richard Dawkins - Nederlands | Druk: midprice | Paperback | 9789046701409 | 296 pagina's

Kapelaan van de duivel is een veelzijdig boek. Dawkins schrijft over zijn bewondering voor Darwins werk tegen de klippen van het geloof op, over de fouten van het jurysysteem in de rechtspraak, over zijn afkeer van postmodern relativisme en over vele ande...

Kapelaan Van De Duivel | Richard Dawkins

een keuze uit de opstellen - Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789025417642 | 304 pagina's

Kapelaan van de duivel is een veelzijdig boek. Dawkins schrijft over zijn bewondering voor Darwins werk tegen de klippen van het geloof op, over de fouten van het jurysysteem in de rechtspraak, over zijn afkeer van postmodern relativisme en over vele ande...

De zachtmoedige kapelaan | Hendrikje Koersen

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789461538369 | 178 pagina's

Het verhaal speelt zich af in een Twents dorp. Vlak voor, tijdens en na de eerste wereldoorlog. Een jonge vrouw Leida, verblijft mede door handicap, in een klooster. Wanneer ze haar familie bezoekt, ontmoet ze een enigszins excentrieke man, Kees. De liefd...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kapelaan/Hulppastoor, Kapelaan/Hulppastoor ebooks, boek Kapelaan/Hulppastoor.

Persoonstypen kapelaan/Hulppastoor

Een Kapelaan is een Gever met een stabiele persoonlijkheid van contemplatieve aard. De Kapelaan is een Bemiddelaar  tussen de aarde en het Hiernamaals. Hij is een loyale Dienaar van God met het Woord van God, de Bijbel, als uitgangspunt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kapelaan/Hulppastoor, Karakter Kapelaan/Hulppastoor.

Netwerk kapelaan/Hulppastoor

Een Kapelaan of Hulppastoor heeft dagelijks te maken met de kerk als instituut maar eveneens met diens parochianen waarvoor men zich dienstbaar inzet.  Het geloof speelt daarbij een leidende rol.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kapelaan/Hulppastoor, Medewerkers Kapelaan/Hulppastoor.

Is het beroep kapelaan/Hulppastoor iets voor jou?

Zou je graag kapelaan/Hulppastoor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kapelaan/Hulppastoor bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kapelaan/Hulppastoor, beroepskeuzetest Kapelaan/Hulppastoor, beroep Kapelaan/Hulppastoor kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kapelaan/Hulppastoor

Er is een tekort aan priesters, waardoor mannen met open armen bij een priesteropleiding welkom geheten worden, en vaak snel door een bisschop tot pastoor benoemd kunnen worden. Vanuit deze positie kan men bisschop worden, of zelfs nog hoger in de Katholieke kerk terecht komen. De hoogste eer is het om tot Paus.

Arbeidsmarktperspectief score kapelaan/Hulppastoor

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kapelaan/Hulppastoor. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kapelaan/Hulppastoor, Promotie mogelijkheden Kapelaan/Hulppastoor, Carriere Kapelaan/Hulppastoor.

Solliciteren op de functie kapelaan/Hulppastoor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kapelaan/Hulppastoor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kapelaan/Hulppastoor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kapelaan/Hulppastoor. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kapelaan/Hulppastoor, CV Kapelaan/Hulppastoor, sollicitatie Kapelaan/Hulppastoor.

Interviews met kapelaan/Hulppastoor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kapelaan/Hulppastoor

 • Priester, Vicaris.

Vacatures kapelaan/hulppastoor

Op zoek naar een nieuwe baan als Kapelaan/Hulppastoor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kapelaan/Hulppastoor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Kapelaan is in Nederland de functie van geestelijke, officieel verbonden aan een kapel (cappellanus:een aan een kapel verbonden geestelijke). Ookwel Parochievicaris genoemd, een Priester van de Katholieke Kerk, werkzaam in een parochie. In Vlaanderen wordt de Kapelaan anders genoemd, nl.

Beoordeling Kapelaan/Hulppastoor

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kapelaan/Hulppastoor' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kapelaan/Hulppastoor

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep