U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kinderarts

Kinderarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kinderarts? Lees de functieomschrijving.

Een Kinderarts is een artis die zich uitsluitend bezighoudt met de gezondheid van kinderen en jongeren, eventueel geplaatst in een zorginstelling. Hiertoe voert hij een lichamelijk onderzoek uit en wordt er informatie ingewonnen onder betrokkenen en/of naasten. Ook wordt een anamnese afgenomen, waarmee gekeken wordt naar de ontwikkeling van de gezondheid van het kind door de jaren heen.

Eerdere problemen met de gezondheid van het kind kunnen immers relevant zijn voor het vaststellen van huidige problematiek. De Kinderarts bepaalt of en in welke mate hiervan sprake is en meldt dit aan betrokkenen, zoals de ouders en specialisten. Hij bekijkt ook welke behandeling het meest geschikt is voor de jongere, zoals logopedie of fysiotherapie. Een Kinderarts voert geen chirurgische ingrepen uit. Het voorschrijven van eventuele medicatie behoort wel tot de taken van de Kinderarts, die hiervoor contact op zal nemen met de huisarts van het kind. Niet alleen om informatie in te winnen of te informeren, maar omdat deze huisarts de werking van de medicijnen (mede) zal monitoren.

Een Kinderarts houdt de gezondheid van het kind tijdens en na een behandeling in het oog en geeft informatie over de gezondheid aan ouders, behandelaar en andere deskundigen. Een Kinderarts bewaart alles dat gebruikt is voor onderzoek en vermeldt alle handelingen, test, etc. rond onderzoek en behandeling in een verslag. Hiervan wordt een dossier gemaakt.

Een Kinderarts kan ook een rol spelen bij de besluitname over het overplaatsten of ontslaan van kinderen uit instellingen. Hij draagt bij aan de beleidsvorming met betrekking tot hulpverlening binnen zijn organisatie. Tot slot kan hij een voorlichtende rol hebben en bijdragen aan de preventie van ongevallen en kwaaltjes.

Mensen vonden ons op: Job Kinderarts, Baan Kinderarts, Kinderarts Worden, Functie-eisen Kinderarts, Verantwoordelijkheden Kinderarts, Functieprofiel Kinderarts, Wat doet een Kinderarts, Werken als Kinderarts.

Kinderarts worden: Opleiding tot kinderarts

Om het beroep van Kinderarts uit te kunnen oefenen moet je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde (WO) afronen en daarna vijf jaar specialiseren in Kindergeneeskunde.

Verder moet je je registreren volgens de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) en in Nederland geregistreerd staan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kinderarts, Kinderarts Worden, Opleidingsniveau Kinderarts, Scholing Kinderarts, Studie Kinderarts, Bijscholing Kinderarts, Omscholing Kinderarts.

Organisaties waar een kinderarts doorgaans werkzaam is

Een Kinderarts werkt binnen een gesloten instelling voor jeugdzorg, op de polikliniek of het ziekenhuis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kinderarts, Kinderarts Worden, Opleidingsniveau Kinderarts, Scholing Kinderarts, Studie Kinderarts, Bijscholing Kinderarts, Omscholing Kinderarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kinderarts

Het startsalaris van een Kinderarts is ca. €5.000 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ca. €10.000 bruto per maand. Hierbij komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

Mensen vonden ons op: Salaris Kinderarts, Loon Kinderarts, Wat verdien je als Kinderarts, Salarisschaal Kinderarts, Salarisindicatie Kinderarts, Bonus Kinderarts, CAO Kinderarts, Brutoloon Kinderarts, Nettoloon Kinderarts, Vakantiedagen Kinderarts, Pensioen Kinderarts.

Competenties, skills & vaardigheden kinderarts

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Oordeelsvorming
 • Luisteren
 • Kennis van de sociale kaart
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfontwikkeling
 • Integriteit
Mensen vonden ons op: Kennis Kinderarts, Vaardigheden Kinderarts, Attitude Kinderarts, Kwalificaties Kinderarts, Competentieprofiel Kinderarts.

Boeken voor het beroep kinderarts

Wil je meer weten over het beroep kinderarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kinderarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kinderarts te komen.

Niemand vertellen | Harlan Coben

De vrouw van kinderarts David Beck is acht jaar geleden vermoord. Dan krijgt hij een bericht dat alleen van haar afkomstig kan zijn… - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022583043 | 302 pagina's

....

Receptenboek voor mijn baby | Jenny Carenco

In Samenwerking Met Kinderarts En Voedingsdeskundige Jean Lalau Keraly - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789066116306 | 192 pagina's

Hoe meer je een kind van kleins af aan laat proeven, hoe meer het straks lust en hoe meer het zal genieten van lekker en gezond eten. Receptenboek voor mijn baby bevat 110 recepten, bedoeld voor baby's vanaf vier maanden tot drie jaar oud, van puree en co...

Niemand vertellen | Harlan Coben

De vrouw van kinderarts David Beck is acht jaar geleden vermoord. Dan krijgt hij een bericht dat alleen van haar afkomstig kan zijn… - Nederlands | Druk: 22 | Paperback | 9789022577882 | 320 pagina's

Kinderarts David Beck heeft het gevoel dat zijn leven totaal is verwoest. Er gaat geen dag voorbij of hij beleeft die ene nacht met de gruwelijke gebeurtenissen van acht jaar geleden opnieuw; de nacht dat zijn vrouw Elizabeth werd meegesleurd en vermoord....

Mensen vonden ons op: boeken voor Kinderarts, Kinderarts ebooks, boek Kinderarts.

Persoonstypen kinderarts

Een Kinderarts is iemand die tijdens het onderzoek verschillende dingen waarneemt en registreert. Hij vertrouwt op eigen (bronnen van) kennis, is analytisch en objectief in het waarnemen (Waarnemer).

Hij is ook betrouwbaar, ordelijk en gedisicplineerd. Deze eigenschappen komen van pas bij het doen van onderzoek en bij het maken van verslagen (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kinderarts, Karakter Kinderarts.

Netwerk kinderarts

Een Kinderarts houdt contact met de huisarts over de lichamelijke gezondheid van zijn patiënt. Wanneer een Kinderarts besluit dat een kind een behandeling nodig heeft van een logopedist, fysiotherapeut of diëtist, wordt er met hen hierover contact opgenomen.

Een Kinderarts werkt onder een leidinggevende, maar heeft wel een eigen professionele verantwoordelijkheid op medisch gebied.

Naast deze contacten met collega's heeft hij uiteraard contact met de kinderen/jongeren, hun ouders en evenuteel andere betrokkenen zoals familieleden of een leraar.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kinderarts, Medewerkers Kinderarts.

Is het beroep kinderarts iets voor jou?

Zou je graag kinderarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kinderarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kinderarts, beroepskeuzetest Kinderarts, beroep Kinderarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kinderarts

Voor een Kinderarts zijn er doorgroeimogelijkheden naar functies in management of onderzoek. Er zijn veel vacatures voor de functie van Kinderarts.

Arbeidsmarktperspectief score kinderarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kinderarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kinderarts, Promotie mogelijkheden Kinderarts, Carriere Kinderarts.

Solliciteren op de functie kinderarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kinderarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kinderarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kinderarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kinderarts, CV Kinderarts, sollicitatie Kinderarts.

Interviews met kinderarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kinderarts

Vacatures kinderarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Kinderarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kinderarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kinderarts is een artis die zich uitsluitend bezighoudt met de gezondheid van kinderen en jongeren, eventueel geplaatst in een zorginstelling. Hiertoe voert hij een lichamelijk onderzoek uit en wordt er informatie ingewonnen onder betrokkenen en/of naasten. Ook wordt een anamnese afgenomen, waarmee gekeken wordt naar de ontwikkeling van de gezondheid van het kind door de jaren heen.

Beoordeling Kinderarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kinderarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kinderarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

leuk beroep

Door: hank

Leuk is niet het juiste woord.

Door: pim

leuk beroep en je verdient er veel geld mee

Door: femke

Arts worden doe je niet voor het geld.Gr.

Door: Jean-Paul

Vraag me af of maximum salaris klopt, is dit plafond niet veel hoger?

Door: Peer

leuk

Door: koen

Reageer op dit beroep