U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kinderrechter

Kinderrechter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kinderrechter? Lees de functieomschrijving.

De Kinderrechter is iemand die rechtspreekt. De rechtspraak is het proces waarin een Rechter zijn oordeel vormt over een rechtzaak. De Kinderrechter richt zich hierbij op zaken die betrekking hebben op strafbare feiten die gepleegd zijn door kinderen. De Kinderrechter behandelt zowel civiele kinderzaken als kinderstrafzaken.

 

De Kinderrechter is eigenlijk hetzelfde als de Rechter. Het verschil is dat de Kinderrechter meestal het jeugdstrafrecht toepast. Jongeren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar die naar de Rechter moeten, krijgen te maken met de Kinderrechter. Doordat bij hen het juegdstrafrecht toegepast wordt, kunnen zij volgens het jeugdstrafrecht een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. De reden hiervoor is dat jongeren nog een heel leven voor zich hebben. Een misstap van een jongere moet hem of haar niet het hele leven achtervolgen. De straf die de Kinderrechter oplegt is dan ook meestal bedoelt om de jongere de kans op een betere toekomst te bieden. Vaak stuurt de Kinderrechter de jongere dan ook naar een instelling waar hij of zij discipline wordt bijgebracht en waar een vak geleerd kan worden.

 

Omdat jongeren kwetsbaarder zijn vinden jeugdstrafaken bijna altijd achter gesloten deuren plaats. Vaak heeft het gedrag met hun leeftijd te maken. Toch kan de Kinderrechter in sommige gevallen beslissen om het gewone strafrecht toe te passen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een zestien of zeventien jarige jongere een volwassen indruk maakt en het strafbare feit tamelijk ernstig is.

Mensen vonden ons op: Job Kinderrechter, Baan Kinderrechter, Kinderrechter Worden, Functie-eisen Kinderrechter, Verantwoordelijkheden Kinderrechter, Functieprofiel Kinderrechter, Wat doet een Kinderrechter, Werken als Kinderrechter.

Kinderrechter worden: Opleiding tot kinderrechter

De Rechter in Opleiding (RIO) volgt een speciaal opleidingstraject bij het gerecht waar hij of zij geplaatst is. Om aan dit traject te mogen beginnen moet eerst de Bachelor (WO) of HBO opleiding Rechten zijn afgereond en vervolgens ook de Master Rechten. Na het afstuderen moet de Rechter in opleiding eerst ruime juridische werkervaring opdoen voordat aan de opleiding tot Rechter begonnen kan worden. Ook moet de (Kinder)rechter aan persoonlijke eisen voldoen. Deze opleiding duurt afhankelijk van de opgedane juridische werkervaring minimaal vijftien maanden tot maximaal vier jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kinderrechter, Kinderrechter Worden, Opleidingsniveau Kinderrechter, Scholing Kinderrechter, Studie Kinderrechter, Bijscholing Kinderrechter, Omscholing Kinderrechter.

Organisaties waar een kinderrechter doorgaans werkzaam is

De Kinderrechter werkt bij de gerechtelijk macht. Zo kan de Kinderrechter bij een rechtbank of gerechtshof werken. De gerechtelijke macht maakt deel uit van de overheid en daarom werkt de Kinderrechter in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kinderrechter, Kinderrechter Worden, Opleidingsniveau Kinderrechter, Scholing Kinderrechter, Studie Kinderrechter, Bijscholing Kinderrechter, Omscholing Kinderrechter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kinderrechter

Het salaris van de Kinderrechter kan nogal verschillen. Dit is afhankelijk van de rechtbank waar de Kinderrechter werkt, maar nog meer van de ervaring en plaats in de opleiding. Een rechter in opleiding verdient minimaal €2100,-. Als de opleiding is afgerond gaat de Kinderrechter als snel minimaal €4700,-. Naarmate de Kinderrechter meer werkervaring opdoet stijgt het salaris. Zo verdient een Kinderrechter met vijf jaar werkervaring al snel €5400,- en een Kinderrechter met negen jaar werkervaring €6100,-.

Mensen vonden ons op: Salaris Kinderrechter, Loon Kinderrechter, Wat verdien je als Kinderrechter, Salarisschaal Kinderrechter, Salarisindicatie Kinderrechter, Bonus Kinderrechter, CAO Kinderrechter, Brutoloon Kinderrechter, Nettoloon Kinderrechter, Vakantiedagen Kinderrechter, Pensioen Kinderrechter.

Competenties, skills & vaardigheden kinderrechter

 • Integriteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Conflicten beheersen
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Kinderrechter, Vaardigheden Kinderrechter, Attitude Kinderrechter, Kwalificaties Kinderrechter, Competentieprofiel Kinderrechter.

Boeken voor het beroep kinderrechter

Wil je meer weten over het beroep kinderrechter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kinderrechter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kinderrechter te komen.

Een moeilijke jeugd | L. de Fauwe

de zoektocht van Anita Leeser, kinderrechter - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035133525 | 341 pagina's

Toen kinderrechter Anita Leeser in 2005 afzwaaide bij de rechtbank in Amsterdam, kreeg zij, op haar verzoek, een uniek afscheidscadeau. Ze mocht nagaan hoe het een aantal van de kinderen met wie ze gedurende haar lange loopbaan te maken had gehad, in de j...

Juridische vaardigheden - Vaardig met strafrecht | F.A.M. Bakker

de meervoudige strafkamer, de politierechter en de kinderrechter - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789089741974 | 170 pagina's

VAARDIG MET STRAFRECHT. DE MEERVOUDIGE STRAFKAMER, DE POLITIERECHTER EN DE KINDERRECHTER beschrijft de wijze van behandeling van strafzaken door de meervoudige strafkamer, de politierechter en de kinderrechter. Naast een uitleg van de geldende voorschrift...

Commissaris van beek en de vermoorde kinderrechter | Jan Postma

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026973833 | 139 pagina's

Commissaris van Beek wordt 's nachts om half drie uit zijn bed gebeld met de mededeling dat een bekende kinderrechter is verdwenen. Kort na dit nachtelijk telefoontje wordt de dochter van de kinderrechter vermoord in het huis van haar vader gevonden. Van ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kinderrechter, Kinderrechter ebooks, boek Kinderrechter.

Persoonstypen kinderrechter

Om aan het opleidingstraject Rechter in Opleiding te mogen beginnen moet de Kinderrechter ook aan een aantal persoonlijk eisen voldoen. De Kinderrechter moet analytisch sterk zijn (Waarnemer), beschikken over voldoende juridisch inzicht en makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet de Kinderrechter onder hoge druk kunnen werken en de kwaliteit van zijn uitspraken hier geen hinder van ondervinden. Ook moet de Kinderrechter over goede communicatieve vaardigheden beschikken en betrouwbaar en zuiver zijn bij het nemen van beslissingen (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kinderrechter, Karakter Kinderrechter.

Netwerk kinderrechter

De Kinderrechter heeft veel te maken met jongeren en vaak ook hun ouders. Daarnaast heeft de Kinderrechter ook contact met advocaten en andere Rechters. Ook heeft de Kinderrechter te maken met allerlei andere medewerkers bij de rechtbank en andere juridische instellingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kinderrechter, Medewerkers Kinderrechter.

Is het beroep kinderrechter iets voor jou?

Zou je graag kinderrechter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kinderrechter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kinderrechter, beroepskeuzetest Kinderrechter, beroep Kinderrechter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kinderrechter

Er is een gemiddelde vraag naar Kinderrechters. Toch moet de Kinderrechter wel beschikken over voldoende doorzettingsvermogen en de juiste vaardigheden en eigenschappen om het opleidingstraject met goed gevolg af te ronden.

Arbeidsmarktperspectief score kinderrechter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kinderrechter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kinderrechter, Promotie mogelijkheden Kinderrechter, Carriere Kinderrechter.

Solliciteren op de functie kinderrechter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kinderrechter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kinderrechter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kinderrechter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kinderrechter, CV Kinderrechter, sollicitatie Kinderrechter.

Interviews met kinderrechter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kinderrechter

Vacatures kinderrechter

Op zoek naar een nieuwe baan als Kinderrechter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kinderrechter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Kinderrechter is iemand die rechtspreekt. De rechtspraak is het proces waarin een Rechter zijn oordeel vormt over een rechtzaak. De Kinderrechter richt zich hierbij op zaken die betrekking hebben op strafbare feiten die gepleegd zijn door kinderen.

Beoordeling Kinderrechter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kinderrechter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kinderrechter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep