U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kleinkunstenaar

Kleinkunstenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kleinkunstenaar? Lees de functieomschrijving.

Een kleinkunstenaar schrijft verhalen en liedjes om hiermee in zijn eigen theaterprogramma (of in een theaterprogramma van anderen) publiek te vermaken.

De kleinkunstenaar schrijft liedjes over gebeurtenissen die hem zijn overkomen, politieke gebeurtenissen en/of over de maatschappij en de wereld om hem heen. Zijn voornaamste doel is om met zijn liedjes het publiek te amuseren alhoewel sommige, meer politiek en maatschappij gerichte kleinkunstenaars met hun liedjes en verhalen het publiek ook aan het denken willen zetten.

Het beroep van de kleinkunstenaar lijkt erg op het beroep van cabaretier maar is niet exact hetzelfde beroep. Het voornaamste verschil is dat (waar de cabaretier veelal gebruik maakt  van o.a. fysieke humor, een rode draad en grote decors) de kleinkunstenaar zich vrijwel alleen richt op zijn verhalen en liedjes. Een theaterprogramma van een kleinkunstenaar kan hierdoor niet alleen in theaters maar ook in café's en kroegen worden gespeeld, dit omdat de meeste kleinkunstenaars alleen hun stem, een kruk en hun muziekinstrument nodig hebben om het publiek te vermaken.

 

Mensen vonden ons op: Job Kleinkunstenaar, Baan Kleinkunstenaar, Kleinkunstenaar Worden, Functie-eisen Kleinkunstenaar, Verantwoordelijkheden Kleinkunstenaar, Functieprofiel Kleinkunstenaar, Wat doet een Kleinkunstenaar, Werken als Kleinkunstenaar.

Kleinkunstenaar worden: Opleiding tot kleinkunstenaar

Alhoewel de kleinkunstenaar (omdat het een apart vak in een aparte sector is) met een diploma niet verzekerd is van werk zijn er wel opleidingen voor het beroep van kleinkunstenaar. De bekendste opleiding is de Kleinkunstacademie in Amsterdam.

De opleidingen tot kleinkunstenaar zijn vierjarige HBO opleidingen. Op deze opleidingen leer je alle aspecten die met het vak van kleinkunst te maken hebben; van stem-expressie tot het schrijven van liedjes en verhalen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kleinkunstenaar, Kleinkunstenaar Worden, Opleidingsniveau Kleinkunstenaar, Scholing Kleinkunstenaar, Studie Kleinkunstenaar, Bijscholing Kleinkunstenaar, Omscholing Kleinkunstenaar.

Organisaties waar een kleinkunstenaar doorgaans werkzaam is

De kleinkunstenaar werkt meestal als zelfstandige. Wel kan het zo zijn dat hij is opgenomen in een boekingskantoor of impresariaat, die de boekingen en financiële zaken voor hem regelen. De kleinkunstenaar leeft van de kaartverkoop van zijn theaterprogramma's, de verkoop van cd's en eventueel van het werk als tekstschrijver voor collega's, muzikanten of andere theatermakers.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kleinkunstenaar, Kleinkunstenaar Worden, Opleidingsniveau Kleinkunstenaar, Scholing Kleinkunstenaar, Studie Kleinkunstenaar, Bijscholing Kleinkunstenaar, Omscholing Kleinkunstenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kleinkunstenaar

Omdat de inkomsten en arbeidsvoorwaarden verschillen per kleinkunstenaar is hier geen precieze richtlijn voor te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Kleinkunstenaar, Loon Kleinkunstenaar, Wat verdien je als Kleinkunstenaar, Salarisschaal Kleinkunstenaar, Salarisindicatie Kleinkunstenaar, Bonus Kleinkunstenaar, CAO Kleinkunstenaar, Brutoloon Kleinkunstenaar, Nettoloon Kleinkunstenaar, Vakantiedagen Kleinkunstenaar, Pensioen Kleinkunstenaar.

Competenties, skills & vaardigheden kleinkunstenaar

 • Kritisch
 • Netwerken
 • Innovatief
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Kleinkunstenaar, Vaardigheden Kleinkunstenaar, Attitude Kleinkunstenaar, Kwalificaties Kleinkunstenaar, Competentieprofiel Kleinkunstenaar.

Boeken voor het beroep kleinkunstenaar

Wil je meer weten over het beroep kleinkunstenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kleinkunstenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kleinkunstenaar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kleinkunstenaar, Kleinkunstenaar ebooks, boek Kleinkunstenaar.

Persoonstypen kleinkunstenaar

Omdat de meeste kleinkunstenaars schrijven over de wereld om hen heen zijn ze echte waarnemers. Ze kijken, observeren, en gebruiken de kleinste details waarmee ze hun liedjes kunnen perfectioneren.

Daarnaast is de kleinkunstenaar een succesvolle werker. Hij is zijn eigen merk en moet zichzelf aan de man brengen. De nog onbekende kleinkunstenaar moet niet alleen een eigen theaterprogramma schrijven en spelen maar moet ook zijn eigen boekingen regelen. Hierdoor is de kleinkunstenaar vrijwel elk moment van de dag bezig met zijn werk.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kleinkunstenaar, Karakter Kleinkunstenaar.

Netwerk kleinkunstenaar

De kleinkunstenaar komt het meest in aanmerking met publiek. Zij zijn de mensen waarvoor hij zijn theaterprogramma's schrijft en de mensen waarvoor hij optreedt.

Daarnaast kan de kleinkunstenaar met of voor andere kleinkunstenaars werken door bijvoorbeeld liedjes of verhalen voor zijn collega's te schrijven.

Het netwerk van de kleinkunstenaar verschilt daarom (afhankelijk van zijn eigen keuzes) per persoon.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Kleinkunstenaar, Medewerkers Kleinkunstenaar.

Is het beroep kleinkunstenaar iets voor jou?

Zou je graag kleinkunstenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kleinkunstenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kleinkunstenaar, beroepskeuzetest Kleinkunstenaar, beroep Kleinkunstenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kleinkunstenaar

Het is voor de, nog onbekende kleinkunstenaar, vrij moeilijk om voet aan de grond te krijgen. Theaters zullen niet snel een nog onbekende naam boeken dus het regelen van optredens kan erg moeilijk zijn. Daarom doen de meeste kleinkunstenaars mee aan een kleinkunstfestival. Tijdens zo'n festival strijden meerdere kleinkunstenaars om de eerste plek. De winnaar van het festival krijgt (voornamelijk bij de grotere festivals) landelijke bekendheid en een korte theatertoernee waarin hij het publiek kennis kan laten maken met zijn werk en zijn theaterprogramma.

Het arbeidsperspectief en de doorgroeimogelijkheden zijn voor de nog kleine, onbekende kleinkunstenaar relatief klein. Hij zal echt hard moeten werken om bekendheid te genereren en publiek aan zich te binden om zo enkel van zijn theaterprogramma's te kunnen leven. Daarom werken de meeste kleinkunstenaars ook als tekstschrijvers voor collega's, muzikanten, tv-programma's en cabaretiers zodat ze toch van hun werk rond kunnen komen.

 

Arbeidsmarktperspectief score kleinkunstenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kleinkunstenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kleinkunstenaar, Promotie mogelijkheden Kleinkunstenaar, Carriere Kleinkunstenaar.

Solliciteren op de functie kleinkunstenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kleinkunstenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kleinkunstenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kleinkunstenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kleinkunstenaar, CV Kleinkunstenaar, sollicitatie Kleinkunstenaar.

Interviews met kleinkunstenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kleinkunstenaar

Vacatures kleinkunstenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Kleinkunstenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kleinkunstenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een kleinkunstenaar schrijft verhalen en liedjes om hiermee in zijn eigen theaterprogramma (of in een theaterprogramma van anderen) publiek te vermaken. De kleinkunstenaar schrijft liedjes over gebeurtenissen die hem zijn overkomen, politieke gebeurtenissen en/of over de maatschappij en de wereld om hem heen. Zijn voornaamste doel is om met zijn liedjes het publiek te amuseren alhoewel sommige, meer politiek en maatschappij gerichte kleinkunstenaars met hun liedjes en verhalen het publiek ook aan het denken willen zetten.

Beoordeling Kleinkunstenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kleinkunstenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kleinkunstenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep