U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Klinisch fysicus

Klinisch fysicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een klinisch fysicus? Lees de functieomschrijving.

Een fysicus is een wetenschapper in de natuurkunde (fysica), en is eigenlijk niet echt een beroep. Een klinisch fysicus is iemand die zijn wetenschappelijke kennis toepast in de gezondheidszorg. De klinische is een van de bekendste toepassingen van de fysica “in de praktijk”. Toch is klinisch fysicus een weinig voorkomend beroep. Dit is omdat voordat men zich ‘klinisch fysicus’ mag noemen, men de postacademische opleiding tot klinisch fysicus (vier jaar) voltooid moet hebben, dus bovenop een afgeronde universitaire studie in de natuurkunde of een vergelijkbare wetenschap. Het beroep is echter wel zo goed als verzekerd van voortbestaan, doordat wettelijk vastligt dat zorginstellingen die werken met ioniserende straling of radioactieve bronnen een klinisch fysicus oproepbaar of beschikbaar moeten hebben.

De klinische fysica kent vijf specialisatiegebieden: radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, audiologie/videologie en algemene klinische fysica. Klinische fysici werken in ziekenhuizen vaak in een adviserende en beleidsmatige rol op deze gebieden. Vaak zijn zij verantwoordelijk voor het functioneren van medische apparatuur, en hebben dus ook een soort controlerende functie. Ook spelen zij vaak een grote rol bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur.

De term ‘klinisch fysicus’ is beschermd, en de beroepsvereniging van klinisch fysici, de NVKF (zo’n 350 leden), houdt een register bij van klinische fysici in opleiding en geregistreerden. De vereniging organiseert daarnaast  wetenschappelijke bijeenkomsten en nascholing voor klinische fysici.

Mensen vonden ons op: Job Klinisch fysicus, Baan Klinisch fysicus, Klinisch fysicus Worden, Functie-eisen Klinisch fysicus, Verantwoordelijkheden Klinisch fysicus, Functieprofiel Klinisch fysicus, Wat doet een Klinisch fysicus, Werken als Klinisch fysicus.

Klinisch fysicus worden: Opleiding tot klinisch fysicus

Na een afgeronde universitaire studie in de natuurkunde of een vergelijkbare richting kan men beginnen aan de postacademische opleiding tot klinisch fysicus. Deze bestaat uit twee jaar algemene opleiding, en twee jaar specialisatie. Na succesvolle voltooiing van deze opleiding mag men zich officieel ‘klinisch fysicus’ noemen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Klinisch fysicus, Klinisch fysicus Worden, Opleidingsniveau Klinisch fysicus, Scholing Klinisch fysicus, Studie Klinisch fysicus, Bijscholing Klinisch fysicus, Omscholing Klinisch fysicus.

Organisaties waar een klinisch fysicus doorgaans werkzaam is

De klinisch fysicus werkt voor een ziekenhuis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Klinisch fysicus, Klinisch fysicus Worden, Opleidingsniveau Klinisch fysicus, Scholing Klinisch fysicus, Studie Klinisch fysicus, Bijscholing Klinisch fysicus, Omscholing Klinisch fysicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden klinisch fysicus

Het startsalaris van de klinisch fysicus is gemiddeld 3000 euro per maand. Klinisch fysicus is echter ook een beroep waarin ervaring loont. Het gemiddelde maximumsalaris is 4600 euro per maand, maar dat er uitzonderingen naar boven plaatsvinden is geen geheim.

Mensen vonden ons op: Salaris Klinisch fysicus, Loon Klinisch fysicus, Wat verdien je als Klinisch fysicus, Salarisschaal Klinisch fysicus, Salarisindicatie Klinisch fysicus, Bonus Klinisch fysicus, CAO Klinisch fysicus, Brutoloon Klinisch fysicus, Nettoloon Klinisch fysicus, Vakantiedagen Klinisch fysicus, Pensioen Klinisch fysicus.

Competenties, skills & vaardigheden klinisch fysicus

 • Analytisch
 • Discipline
 • Kritisch
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Klinisch fysicus, Vaardigheden Klinisch fysicus, Attitude Klinisch fysicus, Kwalificaties Klinisch fysicus, Competentieprofiel Klinisch fysicus.

Boeken voor het beroep klinisch fysicus

Wil je meer weten over het beroep klinisch fysicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je klinisch fysicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken klinisch fysicus te komen.

Wat leiders drijft | Manfred F.R Kets de Vries

een klinische benadering van gedragsverandering in organisaties - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789057122330 | 362 pagina's

Wat leiders drijft 1e druk is een boek van Manfred F.R Kets de Vries uitgegeven bij Nieuwezijds B.V.. ISBN 9789057122330 Emotionele intelligentie heeft direct economisch nut: zonder gevoel geen passie, zonder passie geen actie, zonder empathie geen invloe...

Klinische zorg / 412 / deel Theorieboek | M.B.J. Linssen

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789042500822 | 198 pagina's

De uitgave Klinische zorg maakt deel uit van de serie Traject V&V, een compleet pakket leermiddelen voor het samenhangend opleidingsstelsel voor de verpleegkundige en verzorgende beroepen. De uitgave is bestemd voor de opleiding tot verpleegkundige op kwa...

Deutsch F r rztinnen Und rzte | Ulrike Schrimpf

Trainingsbuch F r Die Fachsprachpr fung Und Den Klinischen Alltag - Duitstalig | Druk: 4 | Paperback | 9783662536063 | 231 pagina's

Dieses Buch ist ein Kommunikationstrainer, mit dem Sie sich als auslandische AErztin bzw. Arzt optimal auf Ihre praktische Tatigkeit in Deutschland und auf die geforderte Fachsprachprufung vorbereiten koennen: UEbungsaufgaben und Fallbeispiele bereiten au...

Mensen vonden ons op: boeken voor Klinisch fysicus, Klinisch fysicus ebooks, boek Klinisch fysicus.

Persoonstypen klinisch fysicus

De klinisch fysicus moet wel een Waarnemer zijn. Zonder een onderzoekend, intellectueel en objectief karakter is het succesvol afronden van de opleiding (zie hierboven) een praktische onmogelijkheid. De hoge kwaliteitseis die de klinisch fysicus handhaaft maakt hem echter ook een Perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Klinisch fysicus, Karakter Klinisch fysicus.

Netwerk klinisch fysicus

De klinisch fysicus staat veel in contact met ziekenhuispersoneel. Hiertoe behoren natuurlijk verplegers, artsen en chirurgen, maar ook bijvoorbeeld de biomedisch analist,  de ziekenhuishygiënist en de laborant, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Klinisch fysicus, Medewerkers Klinisch fysicus.

Is het beroep klinisch fysicus iets voor jou?

Zou je graag klinisch fysicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als klinisch fysicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Klinisch fysicus, beroepskeuzetest Klinisch fysicus, beroep Klinisch fysicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden klinisch fysicus

Het arbeidsmarktperspectief voor klinische fysici is relatief goed. Daarbij moet natuurlijk wel beseft worden hoe zwaar het opleidingstraject voor het beroep is. Gezien de status van de functie zijn doorgroeimogelijkheden ook niet heel relevant meer, klinisch fysicus is al een beleidsmatige en adviserende functie, oftewel behorend tot de hoogst mogelijk aangeschreven beroepen.

Arbeidsmarktperspectief score klinisch fysicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep klinisch fysicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Klinisch fysicus, Promotie mogelijkheden Klinisch fysicus, Carriere Klinisch fysicus.

Solliciteren op de functie klinisch fysicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als klinisch fysicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor klinisch fysicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als klinisch fysicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Klinisch fysicus, CV Klinisch fysicus, sollicitatie Klinisch fysicus.

Interviews met klinisch fysicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen klinisch fysicus

Vacatures klinisch fysicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Klinisch fysicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klinisch fysicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een fysicus is een wetenschapper in de natuurkunde (fysica), en is eigenlijk niet echt een beroep. Een klinisch fysicus is iemand die zijn wetenschappelijke kennis toepast in de gezondheidszorg. De klinische is een van de bekendste toepassingen van de fysica “in de praktijk”.

Beoordeling Klinisch fysicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Klinisch fysicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Klinisch fysicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep