U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kolenboer

Kolenboer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kolenboer? Lees de functieomschrijving.

Een Kolenboer was vroeger iemand die kolen verkocht aan bijvoorbeeld huishoudens en scholen. De Kolenboer nam bestellingen op en bezorgde deze vervolgens overwegend met paard en wagen in grote zakken van zo’n 70 kilo (soms in kleine pakketten voor mensen die weinig kolen nodig hadden). De kolen stortte hij in de kelder of het kolenhok. De mensen schepten de kolen vervolgens in een speciale kolenkit om ze te gebruiken.

De Kolenboer was vaak helemaal zwart van het kool. Velen kregen daarnaast last van versleten nekwervels en ruggen, omdat de kolenzakken zo zwaar waren.

Op een gegeven moment kregen veel mensen een petroleumkachel en hadden dus geen kolen meer nodig. De Kolenboeren gingen daarom vaak ook petroleum leveren. Vanaf de jaren ’60 gingen veel huishoudens over op aardgas. Steenkool stoken was namelijk veel bewerkelijker en later ook duurder dan aardgas. Uiteindelijk stierf het beroep van Kolenboer daarom uit.

Mensen vonden ons op: Job Kolenboer, Baan Kolenboer, Kolenboer Worden, Functie-eisen Kolenboer, Verantwoordelijkheden Kolenboer, Functieprofiel Kolenboer, Wat doet een Kolenboer, Werken als Kolenboer.

Kolenboer worden: Opleiding tot kolenboer

Om Kolenboer te worden, was geen specifieke opleiding nodig. Vaak ging het beroep van vader op zoon en bracht de vader zijn zoon de fijne kneepjes van het vak bij.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kolenboer, Kolenboer Worden, Opleidingsniveau Kolenboer, Scholing Kolenboer, Studie Kolenboer, Bijscholing Kolenboer, Omscholing Kolenboer.

Organisaties waar een kolenboer doorgaans werkzaam is

Meestal werkte een Kolenboer voor zichzelf. Hij had een eigen paard en wagen en ging daarmee elke dag langs de deuren om kolen te brengen. De Kolenboer wilde winst maken, dus er was sprake van een profit-organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kolenboer, Kolenboer Worden, Opleidingsniveau Kolenboer, Scholing Kolenboer, Studie Kolenboer, Bijscholing Kolenboer, Omscholing Kolenboer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kolenboer

Hoeveel een Kolenboer verdiende, is niet duidelijk. Wel is bekend dat een Kolenboer een dik belegde boterham kon verdienen, net als de slager en de bakker in die tijd. In de jaren dat Kolenboeren bestonden, waren er meestal nog geen duidelijke secundaire arbeidsvoorwaarden vastgelegd in cao’s of contracten. Overigens werkten de meeste Kolenboeren als zelfstandig ondernemer en konden ze dus zelf hun werktijden en dergelijke inplannen.

Mensen vonden ons op: Salaris Kolenboer, Loon Kolenboer, Wat verdien je als Kolenboer, Salarisschaal Kolenboer, Salarisindicatie Kolenboer, Bonus Kolenboer, CAO Kolenboer, Brutoloon Kolenboer, Nettoloon Kolenboer, Vakantiedagen Kolenboer, Pensioen Kolenboer.

Competenties, skills & vaardigheden kolenboer

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Discipline
 • Netwerken
 • Plannen en organiseren
 • Onderhandelen
Mensen vonden ons op: Kennis Kolenboer, Vaardigheden Kolenboer, Attitude Kolenboer, Kwalificaties Kolenboer, Competentieprofiel Kolenboer.

Boeken voor het beroep kolenboer

Wil je meer weten over het beroep kolenboer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kolenboer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kolenboer te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kolenboer, Kolenboer ebooks, boek Kolenboer.

Persoonstypen kolenboer

Persoonstypen die passen bij een Kolenboer zijn Succesvolle Werker en Loyalist.

De kolenzakken wogen soms wel zo’n 70 kilo, dus de Kolenboer moest fysiek in goede conditie zijn. Hij werkte gestructureerd en was doelgericht (Succesvolle Werker).

Daarnaast was een Kolenboer betrouwbaar, loyaal en verantwoordelijk. Hij moest afspraken met klanten nakomen en de goede bestellingen leveren (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kolenboer, Karakter Kolenboer.

Netwerk kolenboer

Een Kolenboer had een heel breed netwerk. Hij had een vaste klantengroep aan wie hij kolen leverde. Ook zal de Kolenboer contact hebben gehad met collega-Kolenboeren, maar ook met andere boeren die andere producten leverden of ophaalden, zoals Melkboeren, Groenteboeren, Voddenboeren en Schillenboeren. Tevens zal de Kolenboer bijvoorbeeld contact hebben gehad met Mijnwerkers en tussenpersonen die de steenkolen naar de Kolenboer vervoerden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kolenboer, Medewerkers Kolenboer.

Is het beroep kolenboer iets voor jou?

Zou je graag kolenboer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kolenboer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kolenboer, beroepskeuzetest Kolenboer, beroep Kolenboer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kolenboer

Een Kolenboer kon zijn klantenkring uitbreiden door bijvoorbeeld diverse soorten kolen te leveren. Toen veel mensen overgingen op petroleumkachels, gingen veel Kolenboeren ook petroleum aanbieden. Echte doorgroeimogelijkheden leken er echter niet te zijn. 

Arbeidsmarktperspectief score kolenboer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kolenboer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kolenboer, Promotie mogelijkheden Kolenboer, Carriere Kolenboer.

Solliciteren op de functie kolenboer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kolenboer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kolenboer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kolenboer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kolenboer, CV Kolenboer, sollicitatie Kolenboer.

Interviews met kolenboer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kolenboer

Vacatures kolenboer

Op zoek naar een nieuwe baan als Kolenboer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kolenboer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kolenboer was vroeger iemand die kolen verkocht aan bijvoorbeeld huishoudens en scholen. De Kolenboer nam bestellingen op en bezorgde deze vervolgens overwegend met paard en wagen in grote zakken van zo’n 70 kilo (soms in kleine pakketten voor mensen die weinig kolen nodig hadden). De kolen stortte hij in de kelder of het kolenhok.

Beoordeling Kolenboer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kolenboer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kolenboer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep