U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kostuumontwerper

Kostuumontwerper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kostuumontwerper? Lees de functieomschrijving.

Een kostuumontwerper is iemand die kostuums ontwerpt of stijlt.

De kostuumontwerper ontwerpt kostuums voor televisieprogramma's, theatervoorstellingen, dansvoorstellingen, opera's, musicals en cabaret, kleinkunst en muziekvoorstellingen. De kostuumontwerper krijgt van de producent van de voorstelling of het televisieprogramma de opdracht om kostuums te gaan ontwerpen. Ze overleggen wat er precies gemaakt moet worden en welke materialen moeten worden gebruikt Vervolgens kan de kostuumtonwerper de acteurs of mensen die het kostuum moeten gaan dragen volledig gaan meten om zo een goede indicatie te krijgen van hoe lang en breed het kostuum moet zijn.

De kostuumontwerper kan werken met verschillende materialen, afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever. Zo kan de kostuumontwerper werken met plastic, met touw, met blik maar ook met stoffen en andere hedendaagse voorwerpen. De kostuumbouwer tekent het kostuum uit en begint het kostuum dan vervolgens rondom een paspop te ontwerpen. De kostuumontwerper kan afhankelijk van de opdracht dagen, weken of maanden met een kostuum bezig zijn. Zo is het ene kostuum makkelijker om te ontwerpen en te stijlen dan een ander kostuum.

Alhoewel de meeste kostuumontwerpers ook zelf het kostuum maken en naaien kan de kostuumontwerper ook de opdracht geven aan andere mensen om het kostuum, als hij is ontworpen, te gaan produceren. Dit is vooral bij grote producties (van bijvoorbeeld Joop van de Ende) het geval.

Mensen vonden ons op: Job Kostuumontwerper, Baan Kostuumontwerper, Kostuumontwerper Worden, Functie-eisen Kostuumontwerper, Verantwoordelijkheden Kostuumontwerper, Functieprofiel Kostuumontwerper, Wat doet een Kostuumontwerper, Werken als Kostuumontwerper.

Kostuumontwerper worden: Opleiding tot kostuumontwerper

Voor het beroep van kostuumontwerper kan een designopleiding, kostuumopleiding (in Limburg) en/of modeopleiding worden gevolgd. Deze zijn op zowel MBO en HBO niveau te volgen en vierjarig.

Ook worden er cursussen en workshops georganiseerd door erkende kostuumontwerpers.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kostuumontwerper, Kostuumontwerper Worden, Opleidingsniveau Kostuumontwerper, Scholing Kostuumontwerper, Studie Kostuumontwerper, Bijscholing Kostuumontwerper, Omscholing Kostuumontwerper.

Organisaties waar een kostuumontwerper doorgaans werkzaam is

De kostuumontwerper werkt zowel profit als non profit voor televisie of theaterproducenten, een regisseur of onafhankelijk. De meeste kostuumontwerpers werken op freelance basis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kostuumontwerper, Kostuumontwerper Worden, Opleidingsniveau Kostuumontwerper, Scholing Kostuumontwerper, Studie Kostuumontwerper, Bijscholing Kostuumontwerper, Omscholing Kostuumontwerper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kostuumontwerper

Het salaris van een kostuumontwerper verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal opdrachten dat hij aanneemt en de hoeveelheid werkzaamheden die hij verricht. Hiervoor valt dus geen precieze indicatie te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Kostuumontwerper, Loon Kostuumontwerper, Wat verdien je als Kostuumontwerper, Salarisschaal Kostuumontwerper, Salarisindicatie Kostuumontwerper, Bonus Kostuumontwerper, CAO Kostuumontwerper, Brutoloon Kostuumontwerper, Nettoloon Kostuumontwerper, Vakantiedagen Kostuumontwerper, Pensioen Kostuumontwerper.

Competenties, skills & vaardigheden kostuumontwerper

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Conceptueel denken
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Financieel bewustzijn
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Kostuumontwerper, Vaardigheden Kostuumontwerper, Attitude Kostuumontwerper, Kwalificaties Kostuumontwerper, Competentieprofiel Kostuumontwerper.

Boeken voor het beroep kostuumontwerper

Wil je meer weten over het beroep kostuumontwerper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kostuumontwerper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kostuumontwerper te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kostuumontwerper, Kostuumontwerper ebooks, boek Kostuumontwerper.

Persoonstypen kostuumontwerper

Om een kostuum goed te kunnen ontwerpen moet er goed op details worden gelet, moet er accuraat worden gewerkt en moeten de maten van de acteurs en mensen die het gaan dragen nauwkeurig zijn opgemeten. (waarnemer) Daarnaast is de kostuumontwerper verantwoordelijk voor het maken van het kostuum en speelt hij daarom een belangrijke rol in het maken van de theater of televisieproductie. Hierdoor moet hij ten alle tijden goed en accuraat kunnen werken (succesvolle werker).

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kostuumontwerper, Karakter Kostuumontwerper.

Netwerk kostuumontwerper

Het netwerk van de kostuumontwerper bestaat uit de theater of televisieproducenten of de regisseur die hem een opdracht geven en voor wie hij het kostuum ontwerpt en de acteurs of mensen die het kostuum moeten dragen die hij moet opmeten. Daarnaast kunnen er ook mensen voor hem werkzaam zijn die het kostuum maken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kostuumontwerper, Medewerkers Kostuumontwerper.

Is het beroep kostuumontwerper iets voor jou?

Zou je graag kostuumontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kostuumontwerper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kostuumontwerper, beroepskeuzetest Kostuumontwerper, beroep Kostuumontwerper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kostuumontwerper

Het arbeidsmarktperspectief voor een kostuumontwerper is weinig. Door de bezuinigingen wordt er ook op kostuumontwerpers bezuinigd en is het moeilijk om een naam voor jezelf te maken in de televisie of theaterwereld. Wel kan er op een opleiding veel genetwerkt worden waarer eventuele werkmogelijkheden en opdrachten uit kunnen voortkomen.

Arbeidsmarktperspectief score kostuumontwerper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kostuumontwerper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kostuumontwerper, Promotie mogelijkheden Kostuumontwerper, Carriere Kostuumontwerper.

Solliciteren op de functie kostuumontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kostuumontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kostuumontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kostuumontwerper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kostuumontwerper, CV Kostuumontwerper, sollicitatie Kostuumontwerper.

Interviews met kostuumontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kostuumontwerper

Vacatures kostuumontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Kostuumontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kostuumontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een kostuumontwerper is iemand die kostuums ontwerpt of stijlt. De kostuumontwerper ontwerpt kostuums voor televisieprogramma's, theatervoorstellingen, dansvoorstellingen, opera's, musicals en cabaret, kleinkunst en muziekvoorstellingen. De kostuumontwerper krijgt van de producent van de voorstelling of het televisieprogramma de opdracht om kostuums te gaan ontwerpen.

Beoordeling Kostuumontwerper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kostuumontwerper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kostuumontwerper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep