U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kredietbeoordelaar

Kredietbeoordelaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kredietbeoordelaar? Lees de functieomschrijving.

Een Kredietbeoordelaar beoordeelt de kredietwaardigheid van ondernemingen en overheden. De Kredietbeoordelaar kijkt dus of banken, bedrijven en overheden in staat zijn hun schulden af te lossen en kent een "rating" (waardering) toe om aan te geven in welke mate het veilig is om aan die banken en overheden geld te lenen (kredietwaardigheid). Daartoe worden alle leningen die uitstaan door de Kredietbeoordelaar getaxeerd en gewaardeerd en aan de hand van scenario's en risicomodellen wordt dan de kredietwaardigheid ingeschat.

Een Kredietbeoordelaar moet cijfers, balansen, jaarrekeningen, etc., controleren en modellen ontwikkelen om de kredietwaardigheid te testen.

De kredietbeoordelingsbedrijven hebben grote invloed op de financieringspositie van banken en overheden. Markten kunnen direct een bank of overheid met een dalende waardering "straffen" door een hogere rente te rekenen. Dus bij een slechte waardering kunnen banken, bedrijven en overheden moeilijker leningen aanvragen.

De drie grootste bedrijven die kredieten beoordelen zijn Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. Zij hanteren verschillende ratingsystemen, die erg op elkaar lijken. Standard & Poor’s werkt met categorieën A tot en met D en Moody’s werkt met categorieën A tot en met C, waarbij een triple A-rating de hoogste waardering is. Slechts enkele landen (waaronder Nederland) hebben deze hoogste rating die belangrijks is voor het vertrouwen van de financiële markten.


 

Mensen vonden ons op: Job Kredietbeoordelaar, Baan Kredietbeoordelaar, Kredietbeoordelaar Worden, Functie-eisen Kredietbeoordelaar, Verantwoordelijkheden Kredietbeoordelaar, Functieprofiel Kredietbeoordelaar, Wat doet een Kredietbeoordelaar, Werken als Kredietbeoordelaar.

Kredietbeoordelaar worden: Opleiding tot kredietbeoordelaar

Een Kredietbeoordelaar heeft een HEAO-opleiding, bijvoorbeeld Bank- en Verzekeringswezen of in de richting van accountancy, of een WO-opleiding in de economische richting (econometrie bijvoorbeeld).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kredietbeoordelaar, Kredietbeoordelaar Worden, Opleidingsniveau Kredietbeoordelaar, Scholing Kredietbeoordelaar, Studie Kredietbeoordelaar, Bijscholing Kredietbeoordelaar, Omscholing Kredietbeoordelaar.

Organisaties waar een kredietbeoordelaar doorgaans werkzaam is

Een Kredietbeoordelaar werkt bijvoorbeeld bij een groot bedrijf als Standard & Poor’s, Moody’s of Fitch. Hij kan ook werkzaam zijn bij een (kleine) bank. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kredietbeoordelaar, Kredietbeoordelaar Worden, Opleidingsniveau Kredietbeoordelaar, Scholing Kredietbeoordelaar, Studie Kredietbeoordelaar, Bijscholing Kredietbeoordelaar, Omscholing Kredietbeoordelaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kredietbeoordelaar

Een Kredietbeoordelaar verdient zo tussen de €3000,- en €4300,- bruto per maand. Het salaris hangt natuurlijk af van zaken als de leeftijd van de medewerker en zijn ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Doorbetaalde vakantiedagen zijn vrij standaard, evenals doorbetaling bij ziekte en een werktelefoon.

Mensen vonden ons op: Salaris Kredietbeoordelaar, Loon Kredietbeoordelaar, Wat verdien je als Kredietbeoordelaar, Salarisschaal Kredietbeoordelaar, Salarisindicatie Kredietbeoordelaar, Bonus Kredietbeoordelaar, CAO Kredietbeoordelaar, Brutoloon Kredietbeoordelaar, Nettoloon Kredietbeoordelaar, Vakantiedagen Kredietbeoordelaar, Pensioen Kredietbeoordelaar.

Competenties, skills & vaardigheden kredietbeoordelaar

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Kredietbeoordelaar, Vaardigheden Kredietbeoordelaar, Attitude Kredietbeoordelaar, Kwalificaties Kredietbeoordelaar, Competentieprofiel Kredietbeoordelaar.

Boeken voor het beroep kredietbeoordelaar

Wil je meer weten over het beroep kredietbeoordelaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kredietbeoordelaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kredietbeoordelaar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kredietbeoordelaar, Kredietbeoordelaar ebooks, boek Kredietbeoordelaar.

Persoonstypen kredietbeoordelaar

Een Kredietbeoordelaar moet loyaal en verantwoordelijk zijn. Omdat de beoordeling grote consequenties kan hebben voor een ban, bedrijf of overheid, rust op de schouders van een Kredietbeoordelaar een zware last. Een lage waardering kan het einde betekenen van een daarvoor nog gezond bedrijf.

Een Kredietbeoordelaar moet tevens een perfectionist zijn. Betrouwbaarheid en ordelijkheid zijn vereisten als het om de financiële toekomst gaat van een onderneming of land.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kredietbeoordelaar, Karakter Kredietbeoordelaar.

Netwerk kredietbeoordelaar

Een Kredietbeoordelaar werkt samen met zijn directe leidinggevende, collega Kredietbeoordelaars, het hoofd van de financiële afdeling, Accountants en Econometristen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kredietbeoordelaar, Medewerkers Kredietbeoordelaar.

Is het beroep kredietbeoordelaar iets voor jou?

Zou je graag kredietbeoordelaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kredietbeoordelaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kredietbeoordelaar, beroepskeuzetest Kredietbeoordelaar, beroep Kredietbeoordelaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kredietbeoordelaar

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kredietbeoordelaar is over het algemeen goed. Men dient wel de juiste papieren te bezitten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Naarmate de Kredietbeoordelaar meer ervaring heeft en een groter netwerk, kan hij of zij meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij of zij wordt dan bijvoorbeeld op grotere en/of belangrijkere projecten gezet of gaat leidinggeven aan een financieel team.

Arbeidsmarktperspectief score kredietbeoordelaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kredietbeoordelaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kredietbeoordelaar, Promotie mogelijkheden Kredietbeoordelaar, Carriere Kredietbeoordelaar.

Solliciteren op de functie kredietbeoordelaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kredietbeoordelaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kredietbeoordelaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kredietbeoordelaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kredietbeoordelaar, CV Kredietbeoordelaar, sollicitatie Kredietbeoordelaar.

Interviews met kredietbeoordelaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kredietbeoordelaar

Vacatures kredietbeoordelaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Kredietbeoordelaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kredietbeoordelaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kredietbeoordelaar beoordeelt de kredietwaardigheid van ondernemingen en overheden. De Kredietbeoordelaar kijkt dus of banken, bedrijven en overheden in staat zijn hun schulden af te lossen en kent een "rating" (waardering) toe om aan te geven in welke mate het veilig is om aan die banken en overheden geld te lenen (kredietwaardigheid). Daartoe worden alle leningen die uitstaan door de Kredietbeoordelaar getaxeerd en gewaardeerd en aan de hand van scenario's en risicomodellen wordt dan de kredietwaardigheid ingeschat.

Beoordeling Kredietbeoordelaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kredietbeoordelaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kredietbeoordelaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep