U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kunstcriticus

Kunstcriticus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kunstcriticus? Lees de functieomschrijving.

Een Kunstcriticus interpreteert en beoordeelt kunst. Dit kan bijvoorbeeld beeldende kunst, theater, muziek of film zijn. Hij verzamelt achtergrondinformatie over de kunstuiting, de maker en de context. Vervolgens vormt een Kunstcriticus onafhankelijk zijn mening en oordeel en publiceert deze, bijvoorbeeld in een krantartikel. Hierin probeert de Kunstcriticus al analyserend uitspraken te doen over de kwaliteit van het kunstwerk. Een Kunstcriticus kan hierbij verschillende beoordelingscriteria hanteren. Voorbeelden hiervan zijn de originaliteit of uniciteit van het werk, de technische beheersing of vakmanschap van de kunstenaar, maatschappelijke relevantie van het werk, of de beïnvloeding van het werk op andere kunstwerken of kunstvormen. De Kunstcriticus kan het kunstwerk vergelijken met andere werken uit de geschiedenis of juist uit de dezelfde periode, met andere werken van dezelfde maker of juist met die van andere kunstenaars, enzovoort.

Het is erg belangrijk dat een Kunstcriticus onafhankelijk opereert en zich niet laat beïnvloeden door kunstenaars, publiek of andere critici. Het is voor een Kunstcriticus daarom ook belangrijk om zijn bronnen te controleren. Een Kunstcriticus bouwt een reputatie op, die erg belangrijk is voor zijn loopbaan. Een Kunstcriticus heeft veel kennis over kunst en kunstgeschiedenis. Hij moet deze kennis constant op peil houden. Een Kunstcriticus moet foutloos goedlopende teksten kunnen schrijven.

Mensen vonden ons op: Job Kunstcriticus, Baan Kunstcriticus, Kunstcriticus Worden, Functie-eisen Kunstcriticus, Verantwoordelijkheden Kunstcriticus, Functieprofiel Kunstcriticus, Wat doet een Kunstcriticus, Werken als Kunstcriticus.

Kunstcriticus worden: Opleiding tot kunstcriticus

Er is geen vaststaande opleiding tot Kunstcriticus. Opleidingen die een opstap kunnen zijn, zijn: Kunstacademie, HBO/WO Kunstgeschiedenis of Kunstwetenschappen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunstcriticus, Kunstcriticus Worden, Opleidingsniveau Kunstcriticus, Scholing Kunstcriticus, Studie Kunstcriticus, Bijscholing Kunstcriticus, Omscholing Kunstcriticus.

Organisaties waar een kunstcriticus doorgaans werkzaam is

Een Kunstcriticus kan in dienst zijn van een week- of dagblad, een website of kan als zelfstandige of freelancer werken voor uiteenlopende typen media.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunstcriticus, Kunstcriticus Worden, Opleidingsniveau Kunstcriticus, Scholing Kunstcriticus, Studie Kunstcriticus, Bijscholing Kunstcriticus, Omscholing Kunstcriticus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kunstcriticus

Het is erg moeilijk om een vaste aanstelling te krijgen als professioneel Kunstcriticus. De meeste critici publiceren op internet en schrijven af en toe een stukje. Hiermee wordt niet veel verdiend. Voor deze Kunstcritici zijn meestal de arbeidsvoorwaarden van zelfstandige of freelancer van toepassing. Het salaris van een gerenommeerde Kunstcriticus in dienst van een landelijke krant kan aardig oplopen. De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Kunstcriticus zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar hij voor werkt en het type dienstverband.

Mensen vonden ons op: Salaris Kunstcriticus, Loon Kunstcriticus, Wat verdien je als Kunstcriticus, Salarisschaal Kunstcriticus, Salarisindicatie Kunstcriticus, Bonus Kunstcriticus, CAO Kunstcriticus, Brutoloon Kunstcriticus, Nettoloon Kunstcriticus, Vakantiedagen Kunstcriticus, Pensioen Kunstcriticus.

Competenties, skills & vaardigheden kunstcriticus

 • Integriteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Netwerken
 • Sensitiviteit
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Kunstcriticus, Vaardigheden Kunstcriticus, Attitude Kunstcriticus, Kwalificaties Kunstcriticus, Competentieprofiel Kunstcriticus.

Boeken voor het beroep kunstcriticus

Wil je meer weten over het beroep kunstcriticus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kunstcriticus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kunstcriticus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kunstcriticus, Kunstcriticus ebooks, boek Kunstcriticus.

Persoonstypen kunstcriticus

Een Kunstcriticus denkt na over diepzinnige, filosofische vraagstukken. Ook kan hij goed analyseren en interpreteren, en is hij individualistisch ingesteld (Romanticus). Een Kunstcriticus is kritisch, vormt een gefundeerd oordeel, kan zijn standpunt beargumenteren en is onafhankelijk (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kunstcriticus, Karakter Kunstcriticus.

Netwerk kunstcriticus

Een Kunstcriticus werkt zelfstandig. Het is zelfs belangrijk dat een criticus niet te sterke banden heeft met kunstenaars of andere critici om zijn onafhankelijkheid te waarborgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kunstcriticus, Medewerkers Kunstcriticus.

Is het beroep kunstcriticus iets voor jou?

Zou je graag kunstcriticus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kunstcriticus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kunstcriticus, beroepskeuzetest Kunstcriticus, beroep Kunstcriticus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kunstcriticus

Het is heel moeilijk om professioneel Kunstcriticus te worden. Een Kunstcriticus moet een jarenlange, goede reputatie hebben opgebouwd om te mogen schrijven voor een bekend week- of dagblad.

Arbeidsmarktperspectief score kunstcriticus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kunstcriticus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kunstcriticus, Promotie mogelijkheden Kunstcriticus, Carriere Kunstcriticus.

Solliciteren op de functie kunstcriticus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kunstcriticus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kunstcriticus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kunstcriticus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kunstcriticus, CV Kunstcriticus, sollicitatie Kunstcriticus.

Interviews met kunstcriticus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kunstcriticus

Vacatures kunstcriticus

Op zoek naar een nieuwe baan als Kunstcriticus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kunstcriticus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kunstcriticus interpreteert en beoordeelt kunst. Dit kan bijvoorbeeld beeldende kunst, theater, muziek of film zijn. Hij verzamelt achtergrondinformatie over de kunstuiting, de maker en de context.

Beoordeling Kunstcriticus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kunstcriticus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kunstcriticus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep