U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kunstdetective

Kunstdetective worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kunstdetective? Lees de functieomschrijving.

Een Kunstdetective is iemand die zoekt naar vervalste kunstobjecten, zoals schilderijen en sculpturen. Deze persoon adviseert musea, verzamelaars, handelaren en veilinghuizen bij de aankoop van kunststukken. Zo’n dertig procent van de kunst wereldwijd is namelijk vals, zo wordt geschat. Criminele organisaties zoals de IRA en de maffia houden zich hiermee bezig. Een Kunstdetective gaat ook geregeld op zoek naar deze vervalsers, om ze te ontmaskeren. Het werk kan dus ook gevaarlijk zijn.

Mensen vonden ons op: Job Kunstdetective, Baan Kunstdetective, Kunstdetective Worden, Functie-eisen Kunstdetective, Verantwoordelijkheden Kunstdetective, Functieprofiel Kunstdetective, Wat doet een Kunstdetective, Werken als Kunstdetective.

Kunstdetective worden: Opleiding tot kunstdetective

Er is geen specifieke opleiding tot Kunstdetective. Een opleiding Kunst en/of Kunstgeschiedenis komt goed van pas. Denk bijvoorbeeld aan de Kunstacademie of Kunstwetenschappen (WO). 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunstdetective, Kunstdetective Worden, Opleidingsniveau Kunstdetective, Scholing Kunstdetective, Studie Kunstdetective, Bijscholing Kunstdetective, Omscholing Kunstdetective.

Organisaties waar een kunstdetective doorgaans werkzaam is

Een Kunstdetective werkt vaak als zelfstandige. Hij/Zij laat zich inhuren door bijvoorbeeld veilinghuizen, musea of particulieren die op het punt staan dure aankopen te doen of juist willen laten onderzoeken wat ze hebben aangeschaft. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunstdetective, Kunstdetective Worden, Opleidingsniveau Kunstdetective, Scholing Kunstdetective, Studie Kunstdetective, Bijscholing Kunstdetective, Omscholing Kunstdetective.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kunstdetective

Meestal is een Kunstdetective niet in dienst bij een bedrijf. Hij werkt als freelancer en zijn salaris hangt dus af van de opdrachten die hij binnenhaalt. Hoe meer ervaring en hoe bekender je bent in je netwerk, hoe meer opdrachten je kunt krijgen. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen niet van toepassing. Natuurlijk kan een freelancer meer zelf zijn tijd indelen dan mensen in loondienst.

Mensen vonden ons op: Salaris Kunstdetective, Loon Kunstdetective, Wat verdien je als Kunstdetective, Salarisschaal Kunstdetective, Salarisindicatie Kunstdetective, Bonus Kunstdetective, CAO Kunstdetective, Brutoloon Kunstdetective, Nettoloon Kunstdetective, Vakantiedagen Kunstdetective, Pensioen Kunstdetective.

Competenties, skills & vaardigheden kunstdetective

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Sensitiviteit
Mensen vonden ons op: Kennis Kunstdetective, Vaardigheden Kunstdetective, Attitude Kunstdetective, Kwalificaties Kunstdetective, Competentieprofiel Kunstdetective.

Boeken voor het beroep kunstdetective

Wil je meer weten over het beroep kunstdetective? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kunstdetective bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kunstdetective te komen.

De paarden van Hitler | Arthur Brand

Hoe de kunstdetective zijn sensationeelste ontdekking deed en wereldnieuws werd - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022583128 | 288 pagina's

'Arthur Brand is de Indiana Jones van de kunstwereld, zijn boek De paarden van Hitler is net verschenen en de volgende wereldwijde scoop staat klaar: Buste de femme van Pablo Picasso is teruggevonden!' DWDD De paarden van Hitler is een ongelooflijk spanne...

De paarden van Hitler | Arthur Brand

Hoe de kunstdetective zijn sensationeelste ontdekking deed en wereldnieuws werd - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402312515 | 206 pagina's

'Arthur Brand is de Indiana Jones van de kunstwereld, zijn boek De paarden van Hitler is net verschenen en de volgende wereldwijde scoop staat klaar: Buste de femme van Pablo Picasso is teruggevonden!' *DWDD De paarden van Hitler* is een ongelooflijk span...

Kunstdetective | Anna Nilsen

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789054613107 | 48 pagina's

De Kunstdetective Speur mee naar de vervalste schilderijen en ontmasker de dieven! Op een dag krijgt meneer Bassett, de oude veiligheidsagent van het Stadsmuseum een anoniem telefoontje waarin wordt meegedeeld dat sommige uiterst waardevolle schilderijen ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kunstdetective, Kunstdetective ebooks, boek Kunstdetective.

Persoonstypen kunstdetective

Persoonstypen die passen bij een Kunstdetective zijn Waarnemer en Romanticus
 
Het is van belang dat een Kunstdetective goed is in het analyseren van informatie. Hij is zelfstandig, kritisch en uiteraard onderzoekend (Waarnemer).
Bovendien is hij perfectionistisch en gaat hij tot het uiterste om de onderste steen boven te halen (Romanticus).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kunstdetective, Karakter Kunstdetective.

Netwerk kunstdetective

Een Kunstdetective heeft nauw contact met musea, beleggers, veilinghuizen en particulieren. Het is ook belangrijk om een breed netwerk te hebben om informatie te verifiëren en de juiste mensen te kunnen bereiken. In extreme gevallen komt een Kunstdetective zelfs in contact met criminele organisaties die zich bezighouden met vervalsingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kunstdetective, Medewerkers Kunstdetective.

Is het beroep kunstdetective iets voor jou?

Zou je graag kunstdetective willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kunstdetective bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kunstdetective, beroepskeuzetest Kunstdetective, beroep Kunstdetective kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kunstdetective

Al eeuwen worden kunstobjecten vervalst. De verwachting is daardoor dat dit beroep voorlopig blijft bestaan. 
 
Het is lastig om doorgroeimogelijkheden aan te geven. Als een Kunstdetective goed werk levert, bouwt hij een goede naam op. Organisaties en personen zullen hem dan steeds vaker inschakelen.
 

Arbeidsmarktperspectief score kunstdetective

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kunstdetective. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kunstdetective, Promotie mogelijkheden Kunstdetective, Carriere Kunstdetective.

Solliciteren op de functie kunstdetective

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kunstdetective dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kunstdetective belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kunstdetective. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kunstdetective, CV Kunstdetective, sollicitatie Kunstdetective.

Interviews met kunstdetective

Arthur Brand is Kunstdetective.
 
                     
 
Waarom ben jij Kunstdetective geworden?
“Zo’n jaar of twintig geleden ben ik begonnen met het verzamelen van kunst. Al snel ontdekte ik dat er veel mis is in de kunsthandel. Oplichting is er schering en inslag. Vreemd genoeg wordt er nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven en ik besloot er zelf maar eens in te duiken.”  
 
Welke opleiding heb je gevolgd om Kunstdetective te worden?
“Er bestaat geen opleiding voor. De meeste van mijn internationale collega’s zijn oud-kunstrechercheurs met een indrukwekkende staat van dienst. Ik heb het zelf moeten uitvinden. Als ik eens een misser maakte, leerde ik er...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen kunstdetective

Vacatures kunstdetective

Op zoek naar een nieuwe baan als Kunstdetective? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kunstdetective. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kunstdetective is iemand die zoekt naar vervalste kunstobjecten, zoals schilderijen en sculpturen. Deze persoon adviseert musea, verzamelaars, handelaren en veilinghuizen bij de aankoop van kunststukken. Zo’n dertig procent van de kunst wereldwijd is namelijk vals, zo wordt geschat.

Beoordeling Kunstdetective

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kunstdetective' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kunstdetective

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hier is de beste Kunstdetective geïnterviewd. Als Arthur Brand de gestolen kunst niet vindt, dan vindt niemand het.

Door: Muts

Reageer op dit beroep