U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kunstschilder

Kunstschilder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kunstschilder? Lees de functieomschrijving.

Een kunstschilder is iemand die met penselen en verf kunstwerken creëert.

Een kunstschilder maakt zijn kunstwerken over het algemeen op een canvasdoek. Dit canvasdoek staat meestal op een schildersezel. De kunstschilder maakt, afhankelijk van de schilderstijl en vorm die hij gekozen heeft het kunstwerk wat het beste bij hem past. Zo heb je kunstenaars die bijvoorbeeld figuratief werken (''het kunstwerk is voor de kijker precies wat hij of zij ziet'') of abstracte kunstwerken maken (''je ervaart en voelt wat het zou kunnen zijn''). Ook kan een kunstschilder expressionistische (vanuit gevoel) of non-expressionistische (niet vanuit gevoel), kunstwerken schilderen. Sommige kunstschilders schilderen doeken met daarop fruit, of schilderen een persoon na en een andere kunstschilder zet juist zijn emoties en gevoelens op het doek waardoor er een vrij apart kunstwerk ontstaat. Elke kunstenaar heeft zijn eigen stijl, een stijl die hij naarmate hij steeds meer schildert, steeds meer ontwikkelt.

De kunstschilder maakt, ook afhankelijk van de stijl en vorm die hij gekozen heeft, gebruik van de materialen die het best bij hem passen. Zo werkt de ene kunstschilder met olieverfpenselen en olieverf, waar een ander met waterverf of acrylverf kan werken. De kunstschilder werkt meestal met penselen en paletmessen.

 

Mensen vonden ons op: Job Kunstschilder, Baan Kunstschilder, Kunstschilder Worden, Functie-eisen Kunstschilder, Verantwoordelijkheden Kunstschilder, Functieprofiel Kunstschilder, Wat doet een Kunstschilder, Werken als Kunstschilder.

Kunstschilder worden: Opleiding tot kunstschilder

Alhoewel de meeste beeldende kunstenaars liever niet via een kunstacademie worden opgeleid om zo hun authenthiekheid te kunnen bewaren, is het wel mogelijk om een kunstopleiding te volgen. Er zijn in Nederland verscheidende kunstopleidingen, waaronder MBO en HBO opleidingen die meestal vier jaar duren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunstschilder, Kunstschilder Worden, Opleidingsniveau Kunstschilder, Scholing Kunstschilder, Studie Kunstschilder, Bijscholing Kunstschilder, Omscholing Kunstschilder.

Organisaties waar een kunstschilder doorgaans werkzaam is

De kunstschilder werkt onafhankelijk en zelfstandig op zowel profit als non-profit basis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunstschilder, Kunstschilder Worden, Opleidingsniveau Kunstschilder, Scholing Kunstschilder, Studie Kunstschilder, Bijscholing Kunstschilder, Omscholing Kunstschilder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kunstschilder

Het is voor een kunstschilder moeilijk om van zijn werk te kunnen leven. Er zijn in Nederland veel kunstschilders (of mensen die zichzelf kunstschilder noemen) aan het werk, waardoor er veel op de markt is en het moeilijk is voor een kunstschilder om door te breken. Vooral de juist introverte kunstschilders met de mooiste schilderijen kunnen hierdoor onterecht buiten de boot vallen.

Er valt voor het salaris (omdat dit afhankelijk is van de kunstverkoop en de bekendheid van de kunstschilder zelf) geen precieze indicatie voor te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Kunstschilder, Loon Kunstschilder, Wat verdien je als Kunstschilder, Salarisschaal Kunstschilder, Salarisindicatie Kunstschilder, Bonus Kunstschilder, CAO Kunstschilder, Brutoloon Kunstschilder, Nettoloon Kunstschilder, Vakantiedagen Kunstschilder, Pensioen Kunstschilder.

Competenties, skills & vaardigheden kunstschilder

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Zelfontwikkeling
 • Talent voor schilderen
Mensen vonden ons op: Kennis Kunstschilder, Vaardigheden Kunstschilder, Attitude Kunstschilder, Kwalificaties Kunstschilder, Competentieprofiel Kunstschilder.

Boeken voor het beroep kunstschilder

Wil je meer weten over het beroep kunstschilder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kunstschilder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kunstschilder te komen.

Wat maak jij ervan? | Karin Luttenberg

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043921473 | 192 pagina's

Wat maak jij ervan van topauteur Karin Luttenberg is de ultieme uitlaatklep voor al jouw creativiteit. 192 pagina's barstensvol unieke en inspirerende opdrachten en teksten om jou in je eigen creatieve flow te krijgen. Teken, schrijf, knip, plak, handlett...

Botanisch tekenen | Peggy Dean

Meer dan 200 planten en bloemen in 5 stappen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043920742 | 224 pagina's

Botanisch tekenen van Peggy Dean is en oefenboek boordevol bloemen, planten en paddenstoelen om na te tekenen. Elk tekenproject bestaat uit 5 eenvoudige stappen, die je ook tot een ingewikkelder tekening kunt combineren. De vrolijke en moderne tekenstijl ...

50x waterverf | Lena Yokota-Barth

Avocado, Alpaca en co - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043920971 | 112 pagina's

In 50 x Waterverf laat Lena Yokota-Barth je kennismaken met aquarel en waterverf. Deze vorm van schilderen is populairder dan ooit en met dit boek is een mooi resultaat voor iedereen haalbaar! Voor wie kennis wil maken met aquarel of waterverf is dit het ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kunstschilder, Kunstschilder ebooks, boek Kunstschilder.

Persoonstypen kunstschilder

Een kunstschilder moet in zijn schilderijen alles goed kunnen waarnemen en op de details letten. Hij werkt perfectionisisch om zo het mooist mogelijke schilderij te maken. De kunstschilder kent zijn materialen, weet wat hij op het doek wil zetten, en weet daarom precies hoe hij te werk moet gaan. (perfectionist, waarnemer, succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kunstschilder, Karakter Kunstschilder.

Netwerk kunstschilder

Het netwerk van de kunstschilder bestaat uit de galerieën met wie hij contact legt om te kijken of hij daar kan exposeren en potentiële kopers van schilderijen. Daarnaast kan de kunstschilder ook cursussen en workshops geven. Dan bestaat het netwerk ook uit de mensen aan wie hij lesgeeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kunstschilder, Medewerkers Kunstschilder.

Is het beroep kunstschilder iets voor jou?

Zou je graag kunstschilder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kunstschilder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kunstschilder, beroepskeuzetest Kunstschilder, beroep Kunstschilder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kunstschilder

Het arbeidsmarktperspectief voor de kunstschilder is redelijk laag. Het is moeilijk om van alleen het maken van kunst te kunnen leven. Alleen de bekendere kunstenaars kunnen dit doen omdat mensen op de één of andere manier vaak sneller kunst van bekendere mensen in huis hangen. Ook is de kunstschilder vaak afhankelijk van de galeriehouder. Sommige galeriehouders hangen alleen kunstwerken op van vrienden en bekenden, waardoor het voor de onbekendere kunstschilder nog moeilijker is om daar te kunnen komen exposeren.

Alleen de kunstschilders met ambitie en doorzettingsvermogen kunnen hierdoor proberen om voet aan de grond te krijgen in de kunstwereld.

Arbeidsmarktperspectief score kunstschilder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kunstschilder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kunstschilder, Promotie mogelijkheden Kunstschilder, Carriere Kunstschilder.

Solliciteren op de functie kunstschilder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kunstschilder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kunstschilder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kunstschilder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kunstschilder, CV Kunstschilder, sollicitatie Kunstschilder.

Interviews met kunstschilder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kunstschilder

Vacatures kunstschilder

Op zoek naar een nieuwe baan als Kunstschilder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kunstschilder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een kunstschilder is iemand die met penselen en verf kunstwerken creëert. Een kunstschilder maakt zijn kunstwerken over het algemeen op een canvasdoek. Dit canvasdoek staat meestal op een schildersezel.

Beoordeling Kunstschilder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kunstschilder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kunstschilder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

BEN AL JAREN AAN HET SCHILDEREN EN VERSCHILLENDE EXPOSITIE'S GEHOUDEN 

World Fachion Centrum Amsterdam 

Grote kerk Breda

Witte dame  Eindhoven

kaarsenfabriekje Helmond 

ulingsheide Tegelen 

en nog verschillende zakencentra, ziekenhuis en restaurant 

niets aan verdiend alleen maar geld gekost 

ben nu bezig met een project  het beschilderen van kisten voor  begrafenis en crematie's 

heeft in Eindhovens dagblad gestaan en in  TROUW 

OOK DAT HEEFT NOG  NIETS QUA GELD OPGELEVERD

Door: Theo van Leipsig

Reageer op dit beroep