U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lakspuiter

Lakspuiter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lakspuiter? Lees de functieomschrijving.

Als Poedercoater of Lakspuiter heeft een '9 tot 5' (of 07.30-16.30) functie en werkt doorgaans 'binnen'.

De werkzaamheden van een Poedercoater betreffen het voorbereiden van het spuitwerk, het spuiten en het afwerken van het spuitwerk. De voorbereiding begint met het ophangen van de te bespuiten objecten aan haken. Vervolgens worden de objecten verplaatst naar de spuitcabines, alwaar de objecten bespoten kunnen worden met de desbetreffende verfsoort. Om de verf goed te laten harden, wordt het spuitwerk verplaatst naar een oven, waar de verf hard gebakken zal worden. Tot slot dient de medewerker de objecten uit de oven te halen om deze te laten afkoelen, voordat hij/zij deze goederen kan inpakken voor vervoer.

De werkzaamheden van een Lakspuiter kunnen iets uitgebreider zijn. Zo bestaat er voor de Lakspuiter ook de mogelijkheid om verf aan te moeten brengen met een kwast of roller. Deze beschilderde objecten kunnen vaak 'natuurlijk drogen' en behoeven geen 'verharding' in een oven. Soms kan het zo zijn dat er kachels e.d. gebruikt dienen te worden om de harding te bespoeden. Doorgaans bestaan beide spuitfuncties echter uit eenzelfde soort werkzaamheden.

De te bespuiten materialen variëren tussen metaal, hout, beton en kunststof, afhankelijk van de richting waarin de werkgever zich heeft geprofileerd.

Als verfspuiter dien je tijdens de werkzaamheden een mondkapje te dragen ter bescherming tegen de schadelijke gevolgen van verfdampen. Het is daarom van groot belang dat de spuiter zich aan de geldende veiligheidsvoorschriften kan houden, aangezien een afwijking hiervan zou kunnen resulteren in zeer schadelijke ziektes of andere vormen van arbeidsongeschiktheid.

Mensen vonden ons op: Job Lakspuiter, Baan Lakspuiter, Lakspuiter Worden, Functie-eisen Lakspuiter, Verantwoordelijkheden Lakspuiter, Functieprofiel Lakspuiter, Wat doet een Lakspuiter, Werken als Lakspuiter.

Lakspuiter worden: Opleiding tot lakspuiter

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lakspuiter, Lakspuiter Worden, Opleidingsniveau Lakspuiter, Scholing Lakspuiter, Studie Lakspuiter, Bijscholing Lakspuiter, Omscholing Lakspuiter.

Organisaties waar een lakspuiter doorgaans werkzaam is

De Lakspuiter of Poedercoater werkt vrijwel altijd voor een Profit-organisatie. In de regel wordt er gewerkt voor een 'baas', binnen een grotere  industriële productie-onderneming. Afhankelijk van de onderneming wordt er bijvoorbeeld metaal, hout of beton bespoten door de medewerker.

Binnen een Profit-organisatie is het van belang dat er klantvriendelijk wordt gewerkt, aangezien het voornaamste doel van deze soort ondernemingen het maken van winst is. Doorgaans vallen de organisatie waarvoor de Lakspuiter of Poedercoater werkzaam is binnen het Midden- of Klein Bedrijf. Dit houdt in dat er veelal met een hechte groep op kleinschalig niveau wordt samengewerkt binnen het productie-proces.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lakspuiter, Lakspuiter Worden, Opleidingsniveau Lakspuiter, Scholing Lakspuiter, Studie Lakspuiter, Bijscholing Lakspuiter, Omscholing Lakspuiter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lakspuiter

Primair: De Lakspuiter en Poedercoater verdienen tussen de 1300,- en 1600,- Bruto per maand. Wanneer een 'nieuwe' medewerker na afronding van zijn/haar opleiding begint met werken ligt dit bedrag rond de 1300. Naarmate de medewerker meer ervaring opdoet, zal hij/zij geleidelijk aan meer gaan verdienen.

Secundair: De Arbeidsvoorwaarden voor de Lakspuiter en Poedercoater zijn geregeld in de CAO kleinmetaal. Doorgaans worden er door bedrijven geen 'extra' arbeidsvoorwaarden geleverd, aangezien het werk gedaan kan worden door personen die een korte cursus 'VOM Vakdiploma Poedercoaten' uitgevoerd kan worden. Toch is er ook een MBO-opleiding beschikbaar tot Assistent Industrieel Schilder of Lakverwerker. De Poedercoater ontvangt marktconforme vrije dagen, heeft een mogelijkheid tot het pensioenfonds Metaalbewerking en ontvangt 8 procent vakantieloon.

Mensen vonden ons op: Salaris Lakspuiter, Loon Lakspuiter, Wat verdien je als Lakspuiter, Salarisschaal Lakspuiter, Salarisindicatie Lakspuiter, Bonus Lakspuiter, CAO Lakspuiter, Brutoloon Lakspuiter, Nettoloon Lakspuiter, Vakantiedagen Lakspuiter, Pensioen Lakspuiter.

Competenties, skills & vaardigheden lakspuiter

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Verstand hebben van het aanbrengen van verf.
 • Om kunnen gaan met veiligheidsvoorschriften.
 • Bereid zijn om 'binnen' te werken.
Mensen vonden ons op: Kennis Lakspuiter, Vaardigheden Lakspuiter, Attitude Lakspuiter, Kwalificaties Lakspuiter, Competentieprofiel Lakspuiter.

Boeken voor het beroep lakspuiter

Wil je meer weten over het beroep lakspuiter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lakspuiter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lakspuiter te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Lakspuiter, Lakspuiter ebooks, boek Lakspuiter.

Persoonstypen lakspuiter

De Lakspuiter/ Poedercoater is een Perfectionist en een Levensgenieter.

Als Perfectionist wordt de Lakspuiter gekenmerkt door eerlijkheid, idealisme, orderlijkheid, discipline, productiviteit en betrouwbaarheid. Op de iets mindere momenten kan dit echter ook resulteren in een wat oordelende, kritische, inflexibele, dominante, jaloerse en pietluttige houding.

Als Levensgenieter of Avonturier wordt de Poedercoater gekenmerkt door fantasie, spontaniteit, charme, nieuwsgierigheid, productiviteit en zorgzaamheid. Ook hier kan er op den duur enige negativiteit aan het oppervlakte komen in de vorm van narcisme, impulsiviteit, ongedisciplineerdheid, eigenwijsheid en een ietwat defensieve houding.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden weet de Lakspuiter doorgaans een werkbare mix samen te stellen. Deze bestaat uit discipline, productiviteit, betrouwbaarheid, een kritische kijk en zorgzaamheid.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lakspuiter, Karakter Lakspuiter.

Netwerk lakspuiter

Intern: Doorgaans werkt de Poedercoater of Lakspuiter binnen een onderneming, waar hij/zij nauwelijks in contact komt met 'De Buitenwereld'. Het voornaamste contact zal zowel werk- als sociaal gerelateerd zijn met de leidinggevenden en (in)directe collega's. De Lakspuiter ontvangt opdrachten van zijn/haar leidinggevenden, alvorens deze in samenwerking of individueel uitgevoerd kunnen worden.

Extern: Soms komt de Lakspuiter of Poedercoater in contact met 'De Klant' of 'De Burger'. Dit is echter afhankelijk van het bedrijfsproces van de werkgever en de toegewezen opdrachten. Het zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat de gespoten producten worden afgehaald door de klant, waarbij de Poedercoater enige ondersteuning zou kunnen leveren bij het opladen van de goederen. Als Lakspuiter bestaat er tevens de kans op contact met 'De Burger' indien men bijvoorbeeld een verflaag dient aan te brengen op een reeds gebouwd object.

Mensen vonden ons op: Collega’s Lakspuiter, Medewerkers Lakspuiter.

Is het beroep lakspuiter iets voor jou?

Zou je graag lakspuiter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lakspuiter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lakspuiter, beroepskeuzetest Lakspuiter, beroep Lakspuiter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lakspuiter

De Lakspuiter of Poedercoater heeft om zijn/haar beroep uit te oefenen een VOM-diploma of MBO-diploma behaald. De mogelijkheid bestaat voor de gegadigde om door te groeien binnen het bedrijf naar een hogere, aansturende functie waarbij de Lakspuiter bijvoorbeeld leiding zou kunnen gaan geven over een groep spuiters, hiervoor dient wel bijgeleerd te worden. Veelal blijft de Poedercoater of Lakspuiter echter werkzaam binnen dezelfde functie tot zijn/haar pensioen, indien men geen 'carriere-move' maakt.

Wanneer de Lakspuiter niet langer werkzaam zou willen blijven in zijn/haar huidige hoedanigheid bestaat er de mogelijkheid om als regulier Industrieel Productiemedewerker of Bouwvakker werkzaam te worden. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om met enige omscholing het beroep van Schilder uit te gaan oefenen.

Door de huidige economische crisis is er veel 'spuitwerk' uitgesteld, aangezien de belangrijkste vragers (De Bouwnijverheid en de Meubelindustrie) redelijk hard worden getroffen. Echter zal er bij een aantrekkende markt ook snel weer een groeiende vraag naar Poedercoaters en Lakspuiters ontstaan, omdat er niet alleen nieuwe producten geleverd dienen te worden, maar vaak dienen er ook 'oude producten' te worden voorzien van een nieuwe verflaag.

Arbeidsmarktperspectief score lakspuiter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lakspuiter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lakspuiter, Promotie mogelijkheden Lakspuiter, Carriere Lakspuiter.

Solliciteren op de functie lakspuiter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lakspuiter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lakspuiter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lakspuiter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lakspuiter, CV Lakspuiter, sollicitatie Lakspuiter.

Interviews met lakspuiter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lakspuiter

 • Industrieel productiemedewerker
 • Schilder
 • Bouwvakker

Overzicht

Vacatures lakspuiter

Op zoek naar een nieuwe baan als Lakspuiter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lakspuiter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Poedercoater of Lakspuiter heeft een '9 tot 5' (of 07.30-16.30) functie en werkt doorgaans 'binnen'.

Beoordeling Lakspuiter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lakspuiter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lakspuiter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep