U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lasersnijder

Lasersnijder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lasersnijder? Lees de functieomschrijving.

Een Lasersnijder is werkzaam in het algehele proces van lasersnijden, waaronder brandsnijden, smeltsnijden en CNC-snijden (computer gestuurd snijden). Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. De elektrische stralingsbron is slechts een fractie van een milimeter breed waardoor zeer nauwkeurig kan worden gesneden. Met de laserstraal kunnen diverse materialen worden bewerkt, zoals metaal, kunststof, hout, glas of textiel.

Daarnaast kent het lasersnijden andere toepassingen. Het wordt ook gebruikt voor het graveren, lassen en voor oppervlaktebehandelingen zoals harden. Al deze toepassingen kunnen worden afgewisseld met dezelfde laserstraal en met behulp van spiegels is het ook mogelijk om met één laserbron afwisselend op verschillende werkplekken te werken, en daarbij zelfs ook afwisselend te lassen en te snijden.

Er zijn drie belangrijke voordelen van het lasersnijden. Ten eerste zorgt het voor een zeer fijne snede. Met een computergestuurde laser bereikt men een nauwkeurigheid die men met de hand niet kan bereiken. Ten tweede gaat er bij het lasersnijden relatief weinig materiaal verloren omdat het snijden zo precies gebeurt. En ten derde kunnen met het lasersnijden zonder veel problemen complexe contouren gesneden worden.

Er zijn twee typen lasers:

- De zogenaamde CO2-laser wordt gebruikt voor het zwaardere werk, zoals in de metaalindustrie. Van de industriële lasers in Europa is ca. 75% van dit type.

- De zogenaamde Nd-YAG-laser wordt gebruikt voor het meer verfijnde werk.

Een Lasersnijder werkt meestal met een ingewikkelde computergestuurde machine waarmee volgens een tekening of instructie materialen bewerkt moeten worden. De Lasersnijder is vaak niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoerende snijdingswerk. Ook het gereedschap, de lasermachine en hulpmiddelen vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van de Lasersnijder. De Lasersnijder verzorgt dikwijls de technische werkvoorbereiding en nesting (kijken of instructies of tekeningen kloppen etc.). Sommige Lasersnijders stellen complete CNC-programma's op (software voor de snijdingsmachine), voeren die in de computer in en stellen die naar eigen inzicht bij.

Een Lasersnijder werkt vaak in ploegendiensten op onregelmatige tijden.

 

Mensen vonden ons op: Job Lasersnijder, Baan Lasersnijder, Lasersnijder Worden, Functie-eisen Lasersnijder, Verantwoordelijkheden Lasersnijder, Functieprofiel Lasersnijder, Wat doet een Lasersnijder, Werken als Lasersnijder.

Lasersnijder worden: Opleiding tot lasersnijder

Een Lasersnijder heeft meestal een MBO-opleiding in de richting van de techniek gevolgd en uiteraard specifieke vakkennis opgedaan van lasersnij techniek op diverse materialen. Daarnaast is de Lasersnijder in staat instructies te volgen en tekeningen te lezen en te vertalen naar de praktijk. Tevens is kennis van (computer)besturingssystemen in veel gevallen een vereiste.

Soms is een LBO of LTS-opleiding voldoende om Lasersnijder te worden. Bovendien zijn er diverse cursussen te volgen voor mensen die Lasersnijder willen worden of voor Lasersnijders die zich willen specialiseren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lasersnijder, Lasersnijder Worden, Opleidingsniveau Lasersnijder, Scholing Lasersnijder, Studie Lasersnijder, Bijscholing Lasersnijder, Omscholing Lasersnijder.

Organisaties waar een lasersnijder doorgaans werkzaam is

De Lasersnijder werkt over het algemeen voor een op winst gerichte, profit organisatie. Wel laten deze bedrijven zich vaak inhuren door non-profit organisaties, zoals de overheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lasersnijder, Lasersnijder Worden, Opleidingsniveau Lasersnijder, Scholing Lasersnijder, Studie Lasersnijder, Bijscholing Lasersnijder, Omscholing Lasersnijder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lasersnijder

Het inkomen van een Lasersnijder ligt tussen de € 1.500 en € 2.500, afhankelijk van het materiaal dat gesneden wordt, ervaring en opleiding. Omdat het niveau van een Lasersnijder kan verschillen, verschillen de arbeidsvoorwaarden ook. Het is natuurlijk ook belangrijk of de Lasersnijder massaproducten voor de bouw bewerkt, hiervoor is een MBO-opleiding voldoende, of sierproducten voor een andere industrie waarvoor minimaal een HBO-opleiding nodig is.

De arbeidsvoorwaarden van een Lasersnijder zijn erg afhankelijk van de branche waarin de Lasersnijder werkzaam is. Voor de bouw geldt de CAO Bouw, voor de Metaalindustrie de Metaal CAO, etc.

Mensen vonden ons op: Salaris Lasersnijder, Loon Lasersnijder, Wat verdien je als Lasersnijder, Salarisschaal Lasersnijder, Salarisindicatie Lasersnijder, Bonus Lasersnijder, CAO Lasersnijder, Brutoloon Lasersnijder, Nettoloon Lasersnijder, Vakantiedagen Lasersnijder, Pensioen Lasersnijder.

Competenties, skills & vaardigheden lasersnijder

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Lasersnijder, Vaardigheden Lasersnijder, Attitude Lasersnijder, Kwalificaties Lasersnijder, Competentieprofiel Lasersnijder.

Boeken voor het beroep lasersnijder

Wil je meer weten over het beroep lasersnijder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lasersnijder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lasersnijder te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Lasersnijder, Lasersnijder ebooks, boek Lasersnijder.

Persoonstypen lasersnijder

Een Lasersnijder moet een perfectionist zijn. Productiviteit is waar het om draait in de industriële techniekwereld en discipline is nodig om de concentratie vast te houden.

Daarnaast moet een Lasersnijder praktisch (doelgericht) zijn ingesteld, tekeningen en instructies moeten worden omgezet in practische voorwerpen. Ook moet een Lasersnijder gedreven en geconcentreerd zijn om elke dag het soms als geestdodend ervaren werk te verrichten.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lasersnijder, Karakter Lasersnijder.

Netwerk lasersnijder

Het netwerk van de Lasersnijder is niet groot. Naast een directe leidinggevende of manager en collega Lasersnijders heeft een Lasersnijder weinig contacten op de werkvloer. Als de Lasersnijder in ploegen werkt, kan de Lasersnijder te maken krijgen met andere operators van machines of een monteur die de machine komt inspecteren.

Buiten het bedrijf waar de Lasersnijder werkzaam is, heeft de Lasersnijder weinig contacten. Wellicht dat een klant een specifieke wens doorgeeft, maar dat zal meestal via zijn directe leidinggevende lopen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Lasersnijder, Medewerkers Lasersnijder.

Is het beroep lasersnijder iets voor jou?

Zou je graag lasersnijder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lasersnijder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lasersnijder, beroepskeuzetest Lasersnijder, beroep Lasersnijder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lasersnijder

De arbeidsmarktperspectieven zijn voordelig voor een Lasersnijder. Een Lasersnijder is een technicus waaraan gebrek is in onze samenleving. Er zijn dus genoeg vacatures voor Lasersnijders. Een kanttekening daarbij is dat het momenteel (2012) slecht gaat in de bouwsector waardoor in deze sector minder vraag is naar Lasersnijders.

De doorgroeimogelijkheden voor de Lasersnijder zijn ook gunstig, zeker voor de hoger opgeleide Lasersnijder. Een hoger opgeleide Lasersnijder kan doorgroeien naar een leidinggevende of toezichthoudende functie. Lager opgeleide Lasersnijders kunnen zich steeds meer bewerkingstechnieken eigen maken en op die manier doorgroeien.

Arbeidsmarktperspectief score lasersnijder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lasersnijder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lasersnijder, Promotie mogelijkheden Lasersnijder, Carriere Lasersnijder.

Solliciteren op de functie lasersnijder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lasersnijder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lasersnijder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lasersnijder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lasersnijder, CV Lasersnijder, sollicitatie Lasersnijder.

Interviews met lasersnijder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lasersnijder

Vacatures lasersnijder

Op zoek naar een nieuwe baan als Lasersnijder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lasersnijder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Lasersnijder is werkzaam in het algehele proces van lasersnijden, waaronder brandsnijden, smeltsnijden en CNC-snijden (computer gestuurd snijden). Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. De elektrische stralingsbron is slechts een fractie van een milimeter breed waardoor zeer nauwkeurig kan worden gesneden.

Beoordeling Lasersnijder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lasersnijder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lasersnijder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep