U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lead Engineer

Lead Engineer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lead Engineer? Lees de functieomschrijving.

Een Lead Engineer ontwerpt en ontwikkelt volledige constructies, machines en deelsystemen. Meestal werkt een Lead Engineer in een projectteam met opdrachten van wisselende omvang voor een diversiteit aan klanten, voornamelijk in de lichte- en zware machinebouw, vliegtuig-, rail- en retail industrie binnen Nederland.

Een Lead Engineer is verantwoordelijk voor de coördinatie van projecten en de spil in de uitvoering van een project. De Lead Engineer vertaalt wensen van klanten in technische oplossingen. In die hoedanigheid stuurt de Lead Engineer projectmedewerkers aan. Daarbij hoort het begeleiden van het teken- en constructiewerk, het plannen van de benodigde capaciteit en het bewaken van de voortgang zodat het project gerealiseerd kan worden binnen de gestelde tijd en budget, en conform de gewenste kwaliteit.

Dit betekent concreet dat de Lead Engineer zelf de planning doet, medewerkers begeleidt en zelf ook ontwerpen opzet en uitwerkt. Tevens maakt de Lead Engineer begrotingen voor aanbiedingen betreffende de engineeringwerkzaamheden. Bovendien onderhoudt de Lead Engineer contacten met de opdrachtgevers en is de Lead Engineer binnen de afdeling of het bedrijf het aanspreekpunt en klankbord voor eventuele andere engineers. Alleen de directeur of vestigingsmanager staat nog boven de Lead Engineer.

Mensen vonden ons op: Job Lead Engineer, Baan Lead Engineer, Lead Engineer Worden, Functie-eisen Lead Engineer, Verantwoordelijkheden Lead Engineer, Functieprofiel Lead Engineer, Wat doet een Lead Engineer, Werken als Lead Engineer.

Lead Engineer worden: Opleiding tot lead Engineer

Een Lead Engineer is een verantwoordelijke functie die meestal minimaal HBO werk- en denkniveau vereist, bijvoorbeeld in de richting HTS Elektrotechniek, Electrical Engineering, Industriële Automatisering of Besturingstechniek. Maar ook de opleiding Werktuigbouwkunde past bij het beroep Lead Engineer.

Naast een algemene HBO- of WO-opleiding wordt vaak kennis van specifieke industriële hard- of compuetersoftware gevraagd, zoals kennis van PLC, HMI, SCADA, netwerken en databases (Siemens S7, S5, WinCC, WinCC Flex, Profibus/ProfiNet en Industrial Ethernet).
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lead Engineer, Lead Engineer Worden, Opleidingsniveau Lead Engineer, Scholing Lead Engineer, Studie Lead Engineer, Bijscholing Lead Engineer, Omscholing Lead Engineer.

Organisaties waar een lead Engineer doorgaans werkzaam is

Een Lead Engineer werkt voor een profitorganisatie. Afhankelijk van zijn specialiteit werkt hij bijvoorbeeld bij een softwarebedrijf of een ontwerpbureau.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lead Engineer, Lead Engineer Worden, Opleidingsniveau Lead Engineer, Scholing Lead Engineer, Studie Lead Engineer, Bijscholing Lead Engineer, Omscholing Lead Engineer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lead Engineer

Het loon van een Lead Engineer ligt tussen de € 3.000 en € 4.600, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de opdracht (het project), ervaring en opleiding.

Mogelijke secundaire voorwaarden zijn: een vakantietoeslag van 8% op het gemiddelde maandinkomen, studiedagen, studiekostenregeling, een collectief pensioen en een collectieve ziektekostenverzekering met eventueel aanvullende verzekeringen.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Lead Engineer, Loon Lead Engineer, Wat verdien je als Lead Engineer, Salarisschaal Lead Engineer, Salarisindicatie Lead Engineer, Bonus Lead Engineer, CAO Lead Engineer, Brutoloon Lead Engineer, Nettoloon Lead Engineer, Vakantiedagen Lead Engineer, Pensioen Lead Engineer.

Competenties, skills & vaardigheden lead engineer

 • Samenwerken
 • Organiseren
 • Oordeelsvorming
 • Leiderschap
 • Financieel bewustzijn
Mensen vonden ons op: Kennis Lead Engineer, Vaardigheden Lead Engineer, Attitude Lead Engineer, Kwalificaties Lead Engineer, Competentieprofiel Lead Engineer.

Boeken voor het beroep lead engineer

Wil je meer weten over het beroep lead engineer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lead engineer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lead engineer te komen.

Off Grid Solar | Joseph P O'Connor

A Handbook for Photovoltaics with Lead-Acid or Lithium-Ion Batteries - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781537622613 | 180 pagina's

Off Grid Solar is a pocket guide and quick reference for anyone looking to build an electrical energy system with the free sunshine available to us all. “The limitations to widespread solar are not centered on the cost, the efficiency, or the need for adv...

Concurrent Engineering | John R. Hartley

Shortening Lead Times, Raising Quality, and Lowering Costs - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781563271892 | 330 pagina's

By simultaneously examining the concerns of design, production, purchasing, finance, and marketing from the very first stages of product planning, concurrent engineering makes doing it right the first time the rule instead of the exception. This should be...

The Handbook of Project-based Management | J. Rodney Turner

Leading Strategic Change in Organizations - Engels | Druk: 3rd | E-book | 9780071549752 | 576 pagina's

Discover How to Dramatically Improve the Processes of Project-Based Management in Any Organization! One of the most influential books ever written on the development of project management, The Handbook of Project-Based Management has been completely revis...

Mensen vonden ons op: boeken voor Lead Engineer, Lead Engineer ebooks, boek Lead Engineer.

Persoonstypen lead Engineer

Een Lead Engineer moet leiding geven aan een groep en veel kennis hebben om over de inhoud te meepraten en beslissingen te nemen. Een Lead Engineer is een gezaghebbend en onafhankelijk iemand die deze beslissingen kan en wil nemen.

De Lead Engineer heeft ook een sterke behoefte om een succesvol werknemer te zijn. De Lead Engineer heeft veel verantwoordlijkheden en zal energiek en zelfverzekerd aan de slag moeten gaan om iets te kunnen bereiken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lead Engineer, Karakter Lead Engineer.

Netwerk lead Engineer

Een Lead Engineer heeft zowel intern als extern een uitgebreid netwerk. Intern geeft de Lead Engineer leiding aan een team van engineers en andere technici of ontwerpers. De directe leidinggevende van de Lead Engineer is de directeur of vestigingsmanager van het bedrijf. Daarnaast heeft de Lead Engineer contact met managers van andere afdelingen om zaken op elkaar af te stemmen.

Extern heeft de Lead Engineer vooral te maken met de klant die met zijn of haar wensen bij de Lead Engineer terecht komt. Het is de taak van de LEad Engineer om goed te luisteren en te communiceren wat de mogelijkheden zijn om vervolgens de overeengekomen wensen om te zetten in een praktisch haalbaar resultaat.

Mensen vonden ons op: Collega’s Lead Engineer, Medewerkers Lead Engineer.

Is het beroep lead Engineer iets voor jou?

Zou je graag lead Engineer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lead Engineer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lead Engineer, beroepskeuzetest Lead Engineer, beroep Lead Engineer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lead Engineer

Het perspectief op de arbeidsmarkt voor een Lead Engineer is normaal gesproken goed, alleen door de economische crisis wel minder. Omdat een Lead Engineer hoger is opgeleid dan andere engineers, zal de Lead Engineer makkelijker een baan kunnen vinden maar wellicht op een wat lager niveau.

De doorgroeimogelijkheden voor de Lead Engineer zijn uitstekend. De Lead Engineer geeft normaal gesproken al leiding aan een groep werknemers en kan zich daarin verder ontwikkelen en doorgroeien. Daarnaast kan een Lead Engineer zich meer verdiepen in het ontwerpen en grotere projecten voor zijn verantwoordelijkheid nemen.

Arbeidsmarktperspectief score lead Engineer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lead Engineer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lead Engineer, Promotie mogelijkheden Lead Engineer, Carriere Lead Engineer.

Solliciteren op de functie lead Engineer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lead Engineer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lead Engineer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lead Engineer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lead Engineer, CV Lead Engineer, sollicitatie Lead Engineer.

Interviews met lead Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lead Engineer

Vacatures lead engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Lead Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lead Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Lead Engineer ontwerpt en ontwikkelt volledige constructies, machines en deelsystemen. Meestal werkt een Lead Engineer in een projectteam met opdrachten van wisselende omvang voor een diversiteit aan klanten, voornamelijk in de lichte- en zware machinebouw, vliegtuig-, rail- en retail industrie binnen Nederland. Een Lead Engineer is verantwoordelijk voor de coördinatie van projecten en de spil in de uitvoering van een project.

Beoordeling Lead Engineer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lead Engineer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lead Engineer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep