U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leerplichtambtenaar

Leerplichtambtenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leerplichtambtenaar? Lees de functieomschrijving.

Een Leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente en bestrijdt schoolverzuim en het voortijdig schoolverlaten van jongeren. De algemene taak van een Leerplichtambtenaar is ervoor zorgen dat jongeren binnen hun mogelijkheden hun school afmaken, met voldoende bagage de arbeidsmarkt betreden en een maatschappelijk carrière op kunnen bouwen. Hij is verantwoordelijk voor het schoolbezoek door jongeren. Door middel van controles gaat de Leerplichtambtenaar of de leerplicht wel wordt nageleefd. Ook onderzoekt hij de reden van schoolverzuim en biedt hij hulp aan leerlingen, ouders en scholen die zoeken naar oplossingen om voortijdig schoolverlaten en schoolverzuim te voorkomen. Hij behandelt aanvragen voor een vrijstelling van de leerplicht of voor verlof. Indien nodig kan de Leerplichtambtenaar een zorgmelding doen bij Bureau Jeugdzorg en in het uiterste geval kan hij een proces-verbaal opmaken tegen de ouders en/of de jongere.

De Leerplichtambtenaar is niet alleen bezig met het toepassen van de leerplichtwet, maar is ook betrokken bij beleidsontwikkeling en –uitvoering voor het hele terrein van vroegtijdig schoolverlaten. Een Leerplichtambtenaar helpt ook mee bij het opstellen van managementrapportages en jaarverslagen. Hij is de deskundige op leerplichtgebied en kan zowel zorgend als handhavend optreden. De Leerplichtambtenaar is een gesprekspartner voor de verschillende betrokken partijen en kan fungeren als bemiddelaar of regisseur. De Leerplichtambtenaar heeft uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving rondom de leerplicht. De gemeentelijke wethouder van Onderwijs is politiek verantwoordelijk voor het doen en laten van de Leerplichtambtenaar. De Leerplichtambtenaar voert zijn werkzaamheden echter veelal zelfstandig uit en hij heeft een doorslaggevende positie. Hiervoor is het belangrijk dat de Leerplichtambtenaar kan reflecteren op de eigen rol en beslissingen.  

Mensen vonden ons op: Job Leerplichtambtenaar, Baan Leerplichtambtenaar, Leerplichtambtenaar Worden, Functie-eisen Leerplichtambtenaar, Verantwoordelijkheden Leerplichtambtenaar, Functieprofiel Leerplichtambtenaar, Wat doet een Leerplichtambtenaar, Werken als Leerplichtambtenaar.

Leerplichtambtenaar worden: Opleiding tot leerplichtambtenaar

Er bestaat een speciale vakopleiding Leerplichtambtenaar. Mensen met een opleiding en/of ervaring in het onderwijs, als maatschappelijk werker of als sociaal juridische dienstverlener kunnen Leerplichtambtenaar worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leerplichtambtenaar, Leerplichtambtenaar Worden, Opleidingsniveau Leerplichtambtenaar, Scholing Leerplichtambtenaar, Studie Leerplichtambtenaar, Bijscholing Leerplichtambtenaar, Omscholing Leerplichtambtenaar.

Organisaties waar een leerplichtambtenaar doorgaans werkzaam is

Een Leerplichtambtenaar is in dienst van de gemeentelijke overheid.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leerplichtambtenaar, Leerplichtambtenaar Worden, Opleidingsniveau Leerplichtambtenaar, Scholing Leerplichtambtenaar, Studie Leerplichtambtenaar, Bijscholing Leerplichtambtenaar, Omscholing Leerplichtambtenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leerplichtambtenaar

De primaire arbeidsvoorwaarden van een Leerplichtambtenaar worden bepaald door leeftijd, opleiding en ervaring. Voor een Leerplichtambtenaar gelden de secundaire arbeidsvoorwaarden van de gemeente waar hij werkzaam is, volgens de CAO Gemeenten. Hier vallen onder andere flexibele werktijden onder, bijscholingen, het kunnen (ver)kopen van verlof en een fietsplan.

Mensen vonden ons op: Salaris Leerplichtambtenaar, Loon Leerplichtambtenaar, Wat verdien je als Leerplichtambtenaar, Salarisschaal Leerplichtambtenaar, Salarisindicatie Leerplichtambtenaar, Bonus Leerplichtambtenaar, CAO Leerplichtambtenaar, Brutoloon Leerplichtambtenaar, Nettoloon Leerplichtambtenaar, Vakantiedagen Leerplichtambtenaar, Pensioen Leerplichtambtenaar.

Competenties, skills & vaardigheden leerplichtambtenaar

 • Samenwerken
 • Coachen
 • Motiveren
 • Netwerken
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Leerplichtambtenaar, Vaardigheden Leerplichtambtenaar, Attitude Leerplichtambtenaar, Kwalificaties Leerplichtambtenaar, Competentieprofiel Leerplichtambtenaar.

Boeken voor het beroep leerplichtambtenaar

Wil je meer weten over het beroep leerplichtambtenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leerplichtambtenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leerplichtambtenaar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Leerplichtambtenaar, Leerplichtambtenaar ebooks, boek Leerplichtambtenaar.

Persoonstypen leerplichtambtenaar

Een Leerplichtambtenaar is sensitief, communicatief vaardig en kan geduldig met mensen omgaan (Bemiddelaar). Een Leerplichtambtenaar kan accuraat en objectief een oordeel vellen en een besluit nemen (Waarnemer). Hij toont intiatief en staat stevig in zijn schoenen. Een Leerplichtambtenaar moet mensen kunnen coachen en motiveren.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leerplichtambtenaar, Karakter Leerplichtambtenaar.

Netwerk leerplichtambtenaar

Een Leerplichtambtenaar werkt intensief samen met verschillende samenwerkingspartners. Er wordt overleg gepleegd met jeugdzorg, politie en justitie wanneer er gezocht wordt naar een oplossing of een passende sanctie bij overtreding van de leerplichtwet. In eerste instantie probeer de Leerplichtambtenaar door middel van coachen en motiveren samen te werken met de jongere zelf en zijn/haar ouder(s).

Mensen vonden ons op: Collega’s Leerplichtambtenaar, Medewerkers Leerplichtambtenaar.

Is het beroep leerplichtambtenaar iets voor jou?

Zou je graag leerplichtambtenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leerplichtambtenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leerplichtambtenaar, beroepskeuzetest Leerplichtambtenaar, beroep Leerplichtambtenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leerplichtambtenaar

Er zijn veel vacatures voor Leerplichtambtenaar, het arbeidsmarktperspectief is dus goed.

Door middel van cursussen en bijscholingen kan een Leerplichtambtenaar doorgroeien. Bijvoorbeeld door de zogeheten BOA bevoegdheid te krijgen, wordt de Leerplichtambtenaar ook bijzonder opsporingsambtenaar en is hij bevoegd om een proces-verbaal te schrijven. Een Leerplichtambtenaar kan ook doorgroeien tot Hoofd Leerplicht bij de gemeente.

Arbeidsmarktperspectief score leerplichtambtenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leerplichtambtenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leerplichtambtenaar, Promotie mogelijkheden Leerplichtambtenaar, Carriere Leerplichtambtenaar.

Solliciteren op de functie leerplichtambtenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leerplichtambtenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leerplichtambtenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leerplichtambtenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leerplichtambtenaar, CV Leerplichtambtenaar, sollicitatie Leerplichtambtenaar.

Interviews met leerplichtambtenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leerplichtambtenaar

Vacatures leerplichtambtenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Leerplichtambtenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leerplichtambtenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Leerplichtambtenaar werkt voor de gemeente en bestrijdt schoolverzuim en het voortijdig schoolverlaten van jongeren. De algemene taak van een Leerplichtambtenaar is ervoor zorgen dat jongeren binnen hun mogelijkheden hun school afmaken, met voldoende bagage de arbeidsmarkt betreden en een maatschappelijk carrière op kunnen bouwen. Hij is verantwoordelijk voor het schoolbezoek door jongeren.

Beoordeling Leerplichtambtenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leerplichtambtenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leerplichtambtenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep