U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar Fries

Leraar Fries worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar Fries? Lees de functieomschrijving.

De leraar Fries geeft les in het vak Fries.

De leraar Fries geeft voornamelijk les op middelbare scholen in Friesland. De leraar Fries geeft les aan zowel VMBO, HAVO en VWO klassen. De leraar Fries geeft les in het vak Fries (een verplicht vak binnen het Fries voortgezet onderwijs).

Hij leert de leerlingen alle aspecten rondom de Friese taal, op zowel mondelijk als schriftelijk gebied. Zo geeft hij de leerlingen woordenlijsten met Friese woorden en Friese zinnen die de leerlingen uit hun hoofd moeten leren, geeft de leraar Fries de leerlingen dictees, vertelt hij over de Friese cultuur en laat hij ze Friese boeken en gedichten lezen en houdt hier vervolgens een mondelijke toets over.

De les Fries wordt meestal één jaar gegeven op een Friese middelbare school om zo de leerlingen toch wat van de Friese taal mee te geven. De leraar Fries bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft de leerlingen zowel individueel als groepsgericht les, neemt toetsen en tentamens af en becijfert deze en geeft de leerlingen huiswerk en opdrachten en kijkt deze vervolgens na.

De leraar Fries heeft zelf veel kennis van de Friese taal en hoe deze gebruikt wordt en geeft zijn kennis over op zijn leerlingen. De leraar Fries geeft op een leuke en interessante manier les maar kan waar nodig wel streng optreden.  

Mensen vonden ons op: Job Leraar Fries, Baan Leraar Fries, Leraar Fries Worden, Functie-eisen Leraar Fries, Verantwoordelijkheden Leraar Fries, Functieprofiel Leraar Fries, Wat doet een Leraar Fries, Werken als Leraar Fries.

Leraar Fries worden: Opleiding tot leraar Fries

De leraar Fries heeft een opleiding leraar Frysk gevolgd aan de NHL in Leeuwarden. Dit is een HBO opleiding en is over het algemeen vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Fries, Leraar Fries Worden, Opleidingsniveau Leraar Fries, Scholing Leraar Fries, Studie Leraar Fries, Bijscholing Leraar Fries, Omscholing Leraar Fries.

Organisaties waar een leraar Fries doorgaans werkzaam is

De leraar Fries werkt op een Friese middelbare school.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Fries, Leraar Fries Worden, Opleidingsniveau Leraar Fries, Scholing Leraar Fries, Studie Leraar Fries, Bijscholing Leraar Fries, Omscholing Leraar Fries.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar Fries

De leraar Fries verdient tussen de €1300,- en €2000,- bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar Fries, Loon Leraar Fries, Wat verdien je als Leraar Fries, Salarisschaal Leraar Fries, Salarisindicatie Leraar Fries, Bonus Leraar Fries, CAO Leraar Fries, Brutoloon Leraar Fries, Nettoloon Leraar Fries, Vakantiedagen Leraar Fries, Pensioen Leraar Fries.

Competenties, skills & vaardigheden leraar fries

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar Fries, Vaardigheden Leraar Fries, Attitude Leraar Fries, Kwalificaties Leraar Fries, Competentieprofiel Leraar Fries.

Boeken voor het beroep leraar fries

Wil je meer weten over het beroep leraar fries? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar fries bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar fries te komen.

Handboek voor leraren | Walter Geerts

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789046904176 | 472 pagina's

Handboek voor leraren 2e druk is een boek van Walter Geerts uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046904176 Hoe word je een goede leraar? Handboek voor leraren sluit aan bij de generieke kennisbasis waarover elke startende leraar moet beschikken. Naast de bel...

De zes rollen van de leraar | Martie Slooter

Handboek voor effectief lesgeven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492525123 | 288 pagina's

De zes rollen van de leraar 1e druk is een boek van Martie Slooter uitgegeven bij Uitgeverij Pica. ISBN 9789492525123 Wat is een goede les? En wat doet een effectieve leraar? In De zes rollen van de leraar beschrijft Martie Slooter wat leraren kunnen doen...

Een cursus in wonderen | Foundation for Inner Peace

tekstboek; werkboek; handboek voor leraren; aanvullingen - Nederlands | Druk: 10 | Hardcover | 9789020211641 | 1344 pagina's

Een cursus in wonderen is wereldwijd voor miljoenen mensen hun levensboek. Grote spirituele leiders als Eckhart Tolle, Deepak Chopra en Marianne Willamson verwijzen allemaal naar de cursus als hun belangrijkste inspiratiebron. Een cursus in wonderen is de...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar Fries, Leraar Fries ebooks, boek Leraar Fries.

Persoonstypen leraar Fries

De leraar Fries is een gever. Hij geeft zijn kennis op het gebied van de Friese taal over op zijn leerlingen en geeft ze zowel individueel als groepsgericht les en helpt ze als ze vragen hebben.

Daarnaast is de leraar Fries een waarnemer. Hij bereidt zijn eigen lessen voor, houdt bij wat er gebeurt in de Friese cultuur (om hier les over te geven) en let goed op de leerlingen tijdens de les, treedt eventueel streng op en geeft eventueel als het nodig is een leerling die moeilijk leert individuele begeleiding.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar Fries, Karakter Leraar Fries.

Netwerk leraar Fries

Het netwerk van de leraar Fries bestaat uit de directeur van de school ,de leerlingen, zijn collega's en eventueel de ouders van de leerlingen tijdens oudergesprekken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar Fries, Medewerkers Leraar Fries.

Is het beroep leraar Fries iets voor jou?

Zou je graag leraar Fries willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar Fries bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar Fries, beroepskeuzetest Leraar Fries, beroep Leraar Fries kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar Fries

De arbeidsmarktvoorwaarden en de werkgelegenheid is vrij laag. De leraar Fries kan over het algemeen alleen lesgeven in Friesland en er zijn daarom maar beperkte vacatures beschikbaar. Daarnaast zijn er weinig doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score leraar Fries

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar Fries. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar Fries, Promotie mogelijkheden Leraar Fries, Carriere Leraar Fries.

Solliciteren op de functie leraar Fries

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar Fries dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar Fries belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar Fries. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar Fries, CV Leraar Fries, sollicitatie Leraar Fries.

Interviews met leraar Fries

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar Fries

Vacatures leraar fries

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Fries? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Fries. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De leraar Fries geeft les in het vak Fries. De leraar Fries geeft voornamelijk les op middelbare scholen in Friesland. De leraar Fries geeft les aan zowel VMBO, HAVO en VWO klassen.

Beoordeling Leraar Fries

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar Fries' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar Fries

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep