U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar Natuurkunde en Scheikunde? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Scheikunde/Natuurkunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Natuurkunde en Scheikunde in de breedste zin van het woord: fysica, chemie, alchemie,  enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook tot je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Mensen vonden ons op: Job Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Baan Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Leraar Natuurkunde en Scheikunde Worden, Functie-eisen Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Verantwoordelijkheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Functieprofiel Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Wat doet een Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Werken als Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden: Opleiding tot leraar Natuurkunde en Scheikunde

De meeste docenten Natuur- en Scheikunde hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Natuurkunde/Scheikunde gevolgd (nu Bachelor of Education in Physics/Chemistry). Ook is het mogelijk een WO opleiding of Onderwijsmaster ( wetenschappelijke lerarenopleiding ) Chemie / Fysica / Natuurkunde / Scheikunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Leraar Natuurkunde en Scheikunde Worden, Opleidingsniveau Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Scholing Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Studie Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Bijscholing Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Omscholing Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Organisaties waar een leraar Natuurkunde en Scheikunde doorgaans werkzaam is

Een Leraar Natuurkunde/Scheikunde komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Leraar Natuurkunde en Scheikunde Worden, Opleidingsniveau Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Scholing Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Studie Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Bijscholing Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Omscholing Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar Natuurkunde en Scheikunde

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Natuur- en Scheikunde die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Natuurkunde/Scheikunde doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Loon Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Wat verdien je als Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Salarisschaal Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Salarisindicatie Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Bonus Leraar Natuurkunde en Scheikunde, CAO Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Brutoloon Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Nettoloon Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Vakantiedagen Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Pensioen Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Competenties, skills & vaardigheden leraar natuurkunde en scheikunde

 • Analytisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Conceptueel denken
 • Presenteren
 • Pedagogische en didactische vaardigheden
 • Overtuigen
 • Inzicht in omgeving
 • Leiderschap
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Vaardigheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Attitude Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Kwalificaties Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Competentieprofiel Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Boeken voor het beroep leraar natuurkunde en scheikunde

Wil je meer weten over het beroep leraar natuurkunde en scheikunde? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar natuurkunde en scheikunde bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar natuurkunde en scheikunde te komen.

What If? | Randall Munroe

Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781848549562 | 336 pagina's

Randall Munroe left NASA in 2005 to start up his hugely popular site XKCD 'a web comic of romance, sarcasm, math and language' which offers a witty take on the world of science and geeks. It now has 600,000 to a million page hits daily. Every now and then...

Binas vmbo-kgt informatieboek voor Nask1 en nask2 | Noordhoff Uitgevers B.V.

2e editie - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789001800697 | 48 pagina's

Binas vmbo-kgt informatieboek voor Nask1 en nask2 is een boek uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001800697 De 2e editie van Binas vmbo is vanaf 2013 door het CvE als hulpmiddel toegestaan bij de centrale examens van NaSk1 (basis en kgt) en ...

Sciencia | Burkhard Polster

wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en astronomie voor iedereen - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089983022 | 410 pagina's

Sciencia staat voor wetenschap en kennis. Dit meer dan 400 pagina’s tellende boek is een fascinerende bundeling van verschillende bètadisciplines. Nieuwsgierig naar quarks, quasars en het universum? Op zoek naar wiskundige bewijzen? Meer weten op gebied v...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Leraar Natuurkunde en Scheikunde ebooks, boek Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Persoonstypen leraar Natuurkunde en Scheikunde

De Leraar Natuur- en Scheikunde moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Natuur- en Scheikunde te doorgronden . Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Natuur- en Scheikunde staan erom bekend hun vakgebied veel waarde toe te kennen. De Leraar Natuur- en Scheikunde moet grip hebben op zijn leerlingen en kennis hebben van abstractie. Echter, hij moet deze ook weer kunnen concretiseren en vergelijkingen/formules op een heldere wijze uitleggen. Net als zijn leerlingen moet de Docent Natuur- en Scheikunde net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot  ze zijn opgelost (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Karakter Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Netwerk leraar Natuurkunde en Scheikunde

Een Leraar Natuur- en Scheikunde komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Medewerkers Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Is het beroep leraar Natuurkunde en Scheikunde iets voor jou?

Zou je graag leraar Natuurkunde en Scheikunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar Natuurkunde en Scheikunde bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar Natuurkunde en Scheikunde, beroepskeuzetest Leraar Natuurkunde en Scheikunde, beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Scheikunde/Natuurkunde (of iemand die zoek naar een baan als leraar Scheikunde/Natuurkunde) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de bètavakken (natuur/scheikunde, wiskunde) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Scheikunde/Natuurkunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Arbeidsmarktperspectief score leraar Natuurkunde en Scheikunde

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar Natuurkunde en Scheikunde. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Promotie mogelijkheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde, Carriere Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Solliciteren op de functie leraar Natuurkunde en Scheikunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar Natuurkunde en Scheikunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar Natuurkunde en Scheikunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar Natuurkunde en Scheikunde. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar Natuurkunde en Scheikunde, CV Leraar Natuurkunde en Scheikunde, sollicitatie Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Interviews met leraar Natuurkunde en Scheikunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar Natuurkunde en Scheikunde

Vacatures leraar natuurkunde en scheikunde

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Natuurkunde en Scheikunde? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Docent Scheikunde/Natuurkunde sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Natuurkunde en Scheikunde in de breedste zin van het woord: fysica, chemie, alchemie,  enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.

Beoordeling Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

"Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt."

Dit is zeker niet op alle scholen het geval. Op onze school kun je ook als tweedegrader ingeschaald worden in LC of LD als je bepaalde taken uitvoert. Als je dat niet doet, blijf je ook als eerstgrader gewoon in LB. 

Door: Coby

Reageer op dit beroep