U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar economie

Leraar economie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar economie? Lees de functieomschrijving.

De leraar economie geeft les in het vak economie.

De leraar economie geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. Daarnaast kan hij ook lesgeven op het volwassenenonderwijs. De leraar economie geeft de leerlingen les in het vak economie en brengt de leerlingen kennis bij. De leraar economie richt zich tijdens het lesgeven op alle onderwerpen en onderdelen binnen het vak economie (van handel en de verschillen in munteenheden tot het geven en uitleggen van rekenformules) en helpt zijn leerlingen naar het examen toe zodat zij hiervoor kunnen slagen.

De leraar economie bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft klassikaal les en geeft de leerlingen opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens. De leraar economie kijkt deze opdrachten ook na en becijfert deze. Daarnaast kan hij individuele leerlingen of kleine groepjes ook apart les geven en begeleiden in de rekenformules die voor het vak belangrijk zijn.

De leraar economie kan op een interessante, navolgbare en verstaanbare manier les geven. Daarnaast weet de leraar economie hoe hij streng op moet treden als leerlingen zich niet gedragen en weet hij ten alle tijde de orde in de klas te bewaken.

Daarnaast is de leraar economie ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's.

Mensen vonden ons op: Job Leraar economie, Baan Leraar economie, Leraar economie Worden, Functie-eisen Leraar economie, Verantwoordelijkheden Leraar economie, Functieprofiel Leraar economie, Wat doet een Leraar economie, Werken als Leraar economie.

Leraar economie worden: Opleiding tot leraar economie

De leraar economie heeft een opleiding ''Docent Algemene Economie'' gevolgd. Deze is HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar economie, Leraar economie Worden, Opleidingsniveau Leraar economie, Scholing Leraar economie, Studie Leraar economie, Bijscholing Leraar economie, Omscholing Leraar economie.

Organisaties waar een leraar economie doorgaans werkzaam is

De leraar economie werkt op een middelbare school.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar economie, Leraar economie Worden, Opleidingsniveau Leraar economie, Scholing Leraar economie, Studie Leraar economie, Bijscholing Leraar economie, Omscholing Leraar economie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar economie

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Economie doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar economie, Loon Leraar economie, Wat verdien je als Leraar economie, Salarisschaal Leraar economie, Salarisindicatie Leraar economie, Bonus Leraar economie, CAO Leraar economie, Brutoloon Leraar economie, Nettoloon Leraar economie, Vakantiedagen Leraar economie, Pensioen Leraar economie.

Competenties, skills & vaardigheden leraar economie

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Verstand van economie
 • Rekenkundig
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar economie, Vaardigheden Leraar economie, Attitude Leraar economie, Kwalificaties Leraar economie, Competentieprofiel Leraar economie.

Boeken voor het beroep leraar economie

Wil je meer weten over het beroep leraar economie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar economie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar economie te komen.

Campus handboek - Vakdidactiek voor leraren economie | Veerle Tulleneers

een praktijkgerichte benadering - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789401444453 | 200 pagina's

Campus handboek - Vakdidactiek voor leraren economie 1e druk is een boek van Veerle Tulleneers uitgegeven bij Lannoo Campus. ISBN 9789401444453 ?Om kwaliteitsvol onderwijs te realiseren heeft elke leraar, naast een algemeen didactische en pedagogische vor...

Inspirerend coachen | Jef Clement

de kunst van dynamisch en uitdagend communiceren; voor leidinggevenden, coaches, ouders, leraren en begeleiders - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789401430838 | 118 pagina's

Coaching is geen slappe vorm van leidinggeven Jef Clement beschrijft coaching als een uitdagend en inspirerend instrument. Hij benadert de coachingsvaardigheid vanuit een breed toepassingsveld: in bedrijven en organisaties, op school, in het gezin, in de ...

Naar Een Goede Samenwerking | Beate Plenter

hoe te functioneren als collega - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789014064413 | 244 pagina's

Naar een goede samenwerking kan de aanzet geven tot zelfbewuster gedrag en een leidraad zijn bij twijfel en onvrede. Het is bedoeld om mensen in diverse werkvelden te leren sterk te staan en ondersteuning te geven in hun dagelijkse leven op het werk. Het ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar economie, Leraar economie ebooks, boek Leraar economie.

Persoonstypen leraar economie

De leraar economie is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie van het vak economie over op zijn leerlingen, geeft ze goede les, leert ze rekenformules en geeft ze waar nodig individuele begeleiding.

Daarnaast is de leraar economie een waarnemer. Hij bewaakt de orde in de klas, kijkt of leerlingen hun huiswerk inleveren en zorgt er waar nodig voor dat leerlingen harder gaan werken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar economie, Karakter Leraar economie.

Netwerk leraar economie

Het netwerk van de leraar economie bestaat uit zijn leerlingen, zijn collega's, de directeur van de school en eventueel ouders tijdens ouderavonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar economie, Medewerkers Leraar economie.

Is het beroep leraar economie iets voor jou?

Zou je graag leraar economie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar economie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar economie, beroepskeuzetest Leraar economie, beroep Leraar economie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar economie

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar economie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar economie ook les gaan geven op MBO opleidingen of een rol op zich nemen als mentor voor mentorklassen.

Arbeidsmarktperspectief score leraar economie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar economie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar economie, Promotie mogelijkheden Leraar economie, Carriere Leraar economie.

Solliciteren op de functie leraar economie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar economie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar economie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar economie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar economie, CV Leraar economie, sollicitatie Leraar economie.

Interviews met leraar economie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar economie

Vacatures leraar economie

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar economie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar economie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De leraar economie geeft les in het vak economie. De leraar economie geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. Daarnaast kan hij ook lesgeven op het volwassenenonderwijs.

Beoordeling Leraar economie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar economie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar economie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep