U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Letterkundige

Letterkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een letterkundige? Lees de functieomschrijving.

‘Letterkundige’ is een vage term voor iemand die zich op enige manier (beroepsmatig, althans) bezig houdt met letteren. Dit gaat meestal over iemand die zich bezighoudt met letterkunde vanuit het oogpunt van de schrijver (dus met het doel kennis op te doen om toe te passen op eigen werk) of juist vanuit het oogpunt van de wetenschapper (dus vanuit een meer objectief oogpunt).

Hoewel er in de universitaire wereld genoeg onderzoekers rondlopen op het gebied van letterkunde (zie ook literatuuronderzoeker) en Nederland ook genoeg schrijvers kent, kan toch niet gezegd worden dat deze allen letterkundigen zijn, of dat alle letterkundigen noodzakelijk schrijvers of onderzoekers moeten zijn. Kortom: het is als beroep uit te oefenen, maar veel conventies kent het als zodanig niet.

Mensen vonden ons op: Job Letterkundige, Baan Letterkundige, Letterkundige Worden, Functie-eisen Letterkundige, Verantwoordelijkheden Letterkundige, Functieprofiel Letterkundige, Wat doet een Letterkundige, Werken als Letterkundige.

Letterkundige worden: Opleiding tot letterkundige

Hoewel zoals hierboven gezegd conventies ontbreken, ligt voor zowel schrijver als voor onderzoeker voor de hand minimaal een hbo-opleiding te hebben voltooid op enig aan de Nederlandse taal verwant vakgebied. Voorbeelden hiervan zijn de wo-studies taalwetenschap, literatuurwetenschap, Nederlandse taal & cultuur, enzovoorts.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Letterkundige, Letterkundige Worden, Opleidingsniveau Letterkundige, Scholing Letterkundige, Studie Letterkundige, Bijscholing Letterkundige, Omscholing Letterkundige.

Organisaties waar een letterkundige doorgaans werkzaam is

De letterkundig onderzoeker werkt voor de universiteit. Iedereen die elders letterkundig onderzoek doet, doet dat of in zijn vrije tijd, of haalt elders zijn inkomsten (bijvoorbeeld met een baan als schrijver, uitgever, redacteur, journalist, enzovoorts).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Letterkundige, Letterkundige Worden, Opleidingsniveau Letterkundige, Scholing Letterkundige, Studie Letterkundige, Bijscholing Letterkundige, Omscholing Letterkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden letterkundige

Vanwege de vage aard van het beroep is hier niets over te zeggen. Een nationaal of internationaal bekend schrijver zal een bedrag verdienen van een aard waarvan hier geen indicatie te geven is, een onderzoeker aan de universiteit verdient nog niet weinig, maar is wel gebonden aan het maximumsalaris in het onderwijs. En natuurlijk kan een letterkundige ook gewoon voor zijn eigen plezier literatuuronderzoek doen, en er helemaal niets aan verdienen.

Mensen vonden ons op: Salaris Letterkundige, Loon Letterkundige, Wat verdien je als Letterkundige, Salarisschaal Letterkundige, Salarisindicatie Letterkundige, Bonus Letterkundige, CAO Letterkundige, Brutoloon Letterkundige, Nettoloon Letterkundige, Vakantiedagen Letterkundige, Pensioen Letterkundige.

Competenties, skills & vaardigheden letterkundige

 • Discipline
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Letterkundige, Vaardigheden Letterkundige, Attitude Letterkundige, Kwalificaties Letterkundige, Competentieprofiel Letterkundige.

Boeken voor het beroep letterkundige

Wil je meer weten over het beroep letterkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je letterkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken letterkundige te komen.

Snel en vlot Spaans leren spreken en begrijpen | E. Smith

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789024371167 | 96 pagina's

Snel en vlot Spaans leren spreken en begrijpen 1e druk is een boek van E. Smith uitgegeven bij Deltas Centrale uitgeverij. ISBN 9789024371167 In 6 weken 35 minuten per dag een taal leren. U zou graag Spaans spreken, maar hebt niet veel tijd om het te lere...

Snel en vlot / Engels leren spreken en begrijpen | Karin Vanpoucke

In 6 weken 35 minuten per dag een taal leren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789024379491 | 96 pagina's

Snel en vlot / Engels leren spreken en begrijpen 1e druk is een boek van Karin Vanpoucke uitgegeven bij Deltas Centrale uitgeverij. ISBN 9789024379491 In 6 weken 35 minuten per dag een taal leren U zou graag Engels spreken, maar hebt niet veel tijd om het...

Prisma Taaltraining - Spaans voor zelfstudie | Gisa Muniz

Snel en efficiënt Spaans leren | Incl. audio - Nederlands | Druk: 13 | Paperback | 9789000355044 | 336 pagina's

"Prisma Taaltraining - Spaans voor zelfstudie 13e druk is een boek van Gisa Muniz uitgegeven bij Prisma. ISBN 9789000355044 Met deze cursus maak je je snel en efficiënt de grondbeginselen van het Spaans eigen. Leer in je eigen tempo of gebruik het boek bi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Letterkundige, Letterkundige ebooks, boek Letterkundige.

Persoonstypen letterkundige

De letterkundige is een onderzoeker, en daarmee iemand van het persoonstype Waarnemer. Hij of zij is geduldig, nieuwsgierig maar heeft ook de discipline om iets tot op de bodem uit te zoeken. Ook gaan beroepen die met taal en literatuur te maken hebben vaak samen met een hoge kwaliteitsnorm en een sterk moreel kompas, eigenschappen van de Perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Letterkundige, Karakter Letterkundige.

Netwerk letterkundige

Het netwerk van de letterkundige is moeilijk te specificeren, maar beroepen die eveneens met de Nederlandse taal te doen hebben zullen naar waarschijnlijkheid behoren tot zijn of haar netwerk. Onderzoekers hebben vaak contacten met mede-onderzoekers (literatuuronderzoeker, onderzoeker, hoogleraar), vaak over de hele wereld, en schrijvers kennen veel mensen in het schrijverswereldje (schrijver, uitgever, illustrator).

Mensen vonden ons op: Collega’s Letterkundige, Medewerkers Letterkundige.

Is het beroep letterkundige iets voor jou?

Zou je graag letterkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als letterkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Letterkundige, beroepskeuzetest Letterkundige, beroep Letterkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden letterkundige

Natuurlijk kan iedereen in principe op zolder letterkunde gaan onderzoeken, maar qua beroep is er niet zo veel van te maken. Nergens zul je ooit een vacature letterkundige zien: in de universitaire wereld is doorgaans al meer aanbod dan vraag, en het bedrijfsleven heeft niet zo veel op met letterkundig onderzoek. Het arbeidsmarktperspectief mag dan ook best als slecht worden bestempeld.

Arbeidsmarktperspectief score letterkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep letterkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Letterkundige, Promotie mogelijkheden Letterkundige, Carriere Letterkundige.

Solliciteren op de functie letterkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als letterkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor letterkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als letterkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Letterkundige, CV Letterkundige, sollicitatie Letterkundige.

Interviews met letterkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen letterkundige

Vacatures letterkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Letterkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Letterkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Letterkundige’ is een vage term voor iemand die zich op enige manier (beroepsmatig, althans) bezig houdt met letteren. Dit gaat meestal over iemand die zich bezighoudt met letterkunde vanuit het oogpunt van de schrijver (dus met het doel kennis op te doen om toe te passen op eigen werk) of juist vanuit het oogpunt van de wetenschapper (dus vanuit een meer objectief oogpunt). Hoewel er in de universitaire wereld genoeg onderzoekers rondlopen op het gebied van letterkunde (zie ook literatuuronderzoeker) en Nederland ook genoeg schrijvers kent, kan toch niet gezegd worden dat deze allen letterkundigen zijn, of dat alle letterkundigen noodzakelijk schrijvers of onderzoekers moeten zijn.

Beoordeling Letterkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Letterkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Letterkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep