U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lichtmatroos

Lichtmatroos worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lichtmatroos? Lees de functieomschrijving.

Lichtmatroos is de op een na laagste rang aan boord van een schip (boven de deksman). De term wordt voornamelijk gebruikt voor matrozen in opleiding. Deze worden over het algemeen eerder ingezet op de binnenvaart (rivieren e.d.) dan op de buitenvaart (op zee) en zijn meestal voor minder lange periodes van huis dan bijvoorbeeld de civiel matroos.

Lichtmatrozen worden meestal ingezet voor uiteenlopende, niet al te moeilijke klusjes. Zo kan het zijn dat een lichtmatroos bezig is met technische zaken of juist met huishoudelijke zaken. Of hij wisselt beide af. Lichtmatrozen zijn vaak nog in opleiding, en een baan naast de studie of stage is de beste manier om te ontdekken welk deel van het vak de persoon in kwestie het beste bevalt.

Mensen vonden ons op: Job Lichtmatroos, Baan Lichtmatroos, Lichtmatroos Worden, Functie-eisen Lichtmatroos, Verantwoordelijkheden Lichtmatroos, Functieprofiel Lichtmatroos, Wat doet een Lichtmatroos, Werken als Lichtmatroos.

Lichtmatroos worden: Opleiding tot lichtmatroos

Volgens de website Vaarbewijzer.nl moet minimaal één van de volgende eisen het geval zijn om aan de slag te mogen als lichtmatroos:

- de persoon is in het bezit van een leerovereenkomst die voorziet in het bezoeken van een schippersvakschool
- de persoon volgt een door de minister erkende schriftelijke cursus die opleidt voor een gelijkwaardig diploma

Veel mbo’s maar ook bepaalde vmbo’s bieden geschikt onderwijs aan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lichtmatroos, Lichtmatroos Worden, Opleidingsniveau Lichtmatroos, Scholing Lichtmatroos, Studie Lichtmatroos, Bijscholing Lichtmatroos, Omscholing Lichtmatroos.

Organisaties waar een lichtmatroos doorgaans werkzaam is

De lichtmatroos kan werken voor vrijwel iedere maritieme organisatie. In de praktijk zal de lichtmatroos vooral vaak terecht komen in de civiele scheepvaart (transport van goederen).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lichtmatroos, Lichtmatroos Worden, Opleidingsniveau Lichtmatroos, Scholing Lichtmatroos, Studie Lichtmatroos, Bijscholing Lichtmatroos, Omscholing Lichtmatroos.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lichtmatroos

Omdat lichtmatrozen doorgaans in opleiding zijn is een bovengrens makkelijker te geven dan een ondergrens. Wanneer een lichtmatroos stage loopt, zal hij mogelijk een stagevergoeding ontvangen, wat vaak neerkomt op driekwart, de helft of soms zelfs een minder percentage van het normale loon. De bovengrens van zijn salaris zal liggen tussen de 1200 en de 1800 euro per maand, bij een volwaardig loon. De matroos met een afgeronde opleiding kan hier bij het juiste bedrijf ruim overheengaan, richting de 3300 euro per maand zelfs (bron: loonwijzer.nl).

Mensen vonden ons op: Salaris Lichtmatroos, Loon Lichtmatroos, Wat verdien je als Lichtmatroos, Salarisschaal Lichtmatroos, Salarisindicatie Lichtmatroos, Bonus Lichtmatroos, CAO Lichtmatroos, Brutoloon Lichtmatroos, Nettoloon Lichtmatroos, Vakantiedagen Lichtmatroos, Pensioen Lichtmatroos.

Competenties, skills & vaardigheden lichtmatroos

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Ambitie
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Lichtmatroos, Vaardigheden Lichtmatroos, Attitude Lichtmatroos, Kwalificaties Lichtmatroos, Competentieprofiel Lichtmatroos.

Boeken voor het beroep lichtmatroos

Wil je meer weten over het beroep lichtmatroos? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lichtmatroos bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lichtmatroos te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Lichtmatroos, Lichtmatroos ebooks, boek Lichtmatroos.

Persoonstypen lichtmatroos

De lichtmatroos staat niet bijzonder hoog in rang, en weet dit ook. Om hogerop te komen of minimaal voldoening uit het werk te halen moet de lichtmatroos een Succesvolle werker zijn, hij moet doelgericht, energiek en optimistisch te werk gaan, moet tegen kritiek kunnen en ook stressbestendigheid zal hem zeer van pas komen. Ook heeft de goede lichtmatroos ambitie, een eigenschap van het persoonstype Perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lichtmatroos, Karakter Lichtmatroos.

Netwerk lichtmatroos

Het netwerk van de matroos bestaat uit andere lichtmatrozen, “normale matrozen” (zie civiel matroos), en ander personeel aan boord van het schip waarop hij werkt, bijvoorbeeld de stuurman, de bootsman en de maintenance engineer. Ook komt hij mogelijk in aanraking met havenpersoneel: de bevrachter, de havenwerker, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Collega’s Lichtmatroos, Medewerkers Lichtmatroos.

Is het beroep lichtmatroos iets voor jou?

Zou je graag lichtmatroos willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lichtmatroos bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lichtmatroos, beroepskeuzetest Lichtmatroos, beroep Lichtmatroos kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lichtmatroos

Het arbeidsmarktperspectief voor de lichtmatroos is goed. Ook qua doorgroeimogelijkheden is er genoeg beschikbaar voor de lichtmatroos, hoewel hij wel bereid moet zijn daar nieuwe opleidingen en cursussen voor te volgen.

Arbeidsmarktperspectief score lichtmatroos

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lichtmatroos. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lichtmatroos, Promotie mogelijkheden Lichtmatroos, Carriere Lichtmatroos.

Solliciteren op de functie lichtmatroos

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lichtmatroos dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lichtmatroos belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lichtmatroos. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lichtmatroos, CV Lichtmatroos, sollicitatie Lichtmatroos.

Interviews met lichtmatroos

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lichtmatroos

Vacatures lichtmatroos

Op zoek naar een nieuwe baan als Lichtmatroos? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lichtmatroos. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Lichtmatroos is de op een na laagste rang aan boord van een schip (boven de deksman). De term wordt voornamelijk gebruikt voor matrozen in opleiding. Deze worden over het algemeen eerder ingezet op de binnenvaart (rivieren e.d.

Beoordeling Lichtmatroos

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lichtmatroos' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lichtmatroos

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep