U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lid Tweede Kamer

Lid Tweede Kamer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lid Tweede Kamer? Lees de functieomschrijving.

De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlands parlement. De Tweede Kamer speelt een belangrijke rol bij de beleidsvorming en controleert de regering. Een Lid van de Tweede Kamer neemt één van de 150 zetels in en vertegenwoordigd een politieke partij. Leden van de Tweede Kamer worden direct verkozen door het volk tijdens Tweede Kamer verkiezingen. De samenstelling reflecteert de opvattingen van de samenleving en een Tweede Kamerlid is verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de kiezers.

 

Een Tweede Kamerlid maakt onderdeel uit van dit belangrijke bestuursorgaan. Een aantal rechten horen bij deze functie die het Lid in staat stellen om de taken goed uit te voeren. Zo is er het budgetrecht, enquêterecht, recht van amendement en recht van initiatief. Dit betekent dat Leden van de Tweede Kamer verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de rijksbegroting en toezicht houden op de uitvoering ervan. Een meerderheid in de Tweede Kamer kan een zelfstandig parlementair onderzoek instellen, indien dat nodig wordt geacht. Ook mag ieder Lid van de Tweede Kamer een voorstel indienen om onderdelen van een wetsvoorstel te wijzigen of op eigen initiatief een wetsvoorstel indienen. Daarnaast delen Tweede Kamerleden met Eerste Kamerleden het recht om vragen te stellen aan het kabinet en het recht om moties in te dienen.  

Mensen vonden ons op: Job Lid Tweede Kamer, Baan Lid Tweede Kamer, Lid Tweede Kamer Worden, Functie-eisen Lid Tweede Kamer, Verantwoordelijkheden Lid Tweede Kamer, Functieprofiel Lid Tweede Kamer, Wat doet een Lid Tweede Kamer, Werken als Lid Tweede Kamer.

Lid Tweede Kamer worden: Opleiding tot lid Tweede Kamer

Er bestaat geen specifieke opleiding die iemand voorbereid op de functie van Tweede Kamerlid, aangezien Leden verkozen worden door het volk. Het is een functie die vooral op ervaring aankomt. Een Lid van de Tweede Kamer moet wel ouder dan 18 jaar zijn en zich kandidaat stellen. Deze optie is open voor particulieren en mensen die een nieuwe politieke groepering oprichten, maar meestal sluit iemand die zich verkiesbaar wil stellen als Tweed Kamerlid zich aan bij een politieke partij. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lid Tweede Kamer, Lid Tweede Kamer Worden, Opleidingsniveau Lid Tweede Kamer, Scholing Lid Tweede Kamer, Studie Lid Tweede Kamer, Bijscholing Lid Tweede Kamer, Omscholing Lid Tweede Kamer.

Organisaties waar een lid Tweede Kamer doorgaans werkzaam is

Tweede Kamerleden werken in het Nederland parlement en dus voor een non-profit organisatie. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lid Tweede Kamer, Lid Tweede Kamer Worden, Opleidingsniveau Lid Tweede Kamer, Scholing Lid Tweede Kamer, Studie Lid Tweede Kamer, Bijscholing Lid Tweede Kamer, Omscholing Lid Tweede Kamer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lid Tweede Kamer

Een Tweede Kamerlid verdient ongeveer €7.750,- exclusief eindejaarsuitkering. 

Mensen vonden ons op: Salaris Lid Tweede Kamer, Loon Lid Tweede Kamer, Wat verdien je als Lid Tweede Kamer, Salarisschaal Lid Tweede Kamer, Salarisindicatie Lid Tweede Kamer, Bonus Lid Tweede Kamer, CAO Lid Tweede Kamer, Brutoloon Lid Tweede Kamer, Nettoloon Lid Tweede Kamer, Vakantiedagen Lid Tweede Kamer, Pensioen Lid Tweede Kamer.

Competenties, skills & vaardigheden lid tweede kamer

 • Samenwerken
 • Oordeelsvorming
 • Netwerken
 • Visie
 • Luisteren
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Lid Tweede Kamer, Vaardigheden Lid Tweede Kamer, Attitude Lid Tweede Kamer, Kwalificaties Lid Tweede Kamer, Competentieprofiel Lid Tweede Kamer.

Boeken voor het beroep lid tweede kamer

Wil je meer weten over het beroep lid tweede kamer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lid tweede kamer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lid tweede kamer te komen.

Zetelroof | Geerten Waling

fractiediscipline en afsplitsing in de Tweede Kamer 1917-2017 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789460043147 | 231 pagina's

Boek Zetelroof geschreven door Geerten Waling uitgegeven door Vantilt Uitgeverij Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen...

Macht der gewoonte | Carla Hoetink

regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789460042768 | 560 pagina's

De Tweede Kamer is net een klein koninkrijk, met eigen regels en routines, een eigen taal, eigen helden en eigen verhalen. Buitenstaanders, maar ook insiders blijven zich verbazen over de dwingende kracht die uitgaat van deze zo specifieke sociale omgevin...

De vrije moraal | Boris van der Ham

seks, drank en drugs in de Tweede Kamer - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035138933 | 132 pagina's

Nederland staat bekend als vrijplaats voor `seks, drugs en rock-n-roll. Hoe kregen we dat wilde imago? En is dat imago terecht? In De vrije moraal duikt politicus Boris van der Ham in de onthullende, schokkende en geestige geschiedenis van seks, drank en ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Lid Tweede Kamer, Lid Tweede Kamer ebooks, boek Lid Tweede Kamer.

Persoonstypen lid Tweede Kamer

Als Tweede Kamerlid moet je een politieke visie hebben, besluitvaardig zijn en goed kunnen samenwerken. Aangezien Tweede Kamerleden vooral veel tijd doorbrengen in vergadering, is het ook belangrijk dat ze goed kunnen luisteren en overleggen. Belangrijke taken zijn het controleren van de wetgeving en beleid vormen. Dit vraagt om kwaliteiten als integriteit en de discipline om naar doelen toe te werken. (Perfectionist) Een Tweede Kamerlid is doelgericht en streeft ernaar een bepaalde politieke visie door te voeren. (Succesvole werker) Dit vergt een gedreven houding en het vermogen goed te kunnen redeneren en overtuigen

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lid Tweede Kamer, Karakter Lid Tweede Kamer.

Netwerk lid Tweede Kamer

Tweede Kamerleden hebben veel te maken met ministers, de minister-president en Leden van de Eerste Kamer. Als Tweede Kamerlid besteed je veel tijd aan vergaderen. Tijden plenaire vergaderingen komen de leden van de Tweede Kamer samen, tijden verenigde vergaderingen komen de Eerste en Tweede Kamer bijeen en specialistische onderwerpen worden besproken in commissievergaderingen waarbij gespecialiseerde Kamerleden en een minister en/of staatssecretaris aanwezig zijn.  

Mensen vonden ons op: Collega’s Lid Tweede Kamer, Medewerkers Lid Tweede Kamer.

Is het beroep lid Tweede Kamer iets voor jou?

Zou je graag lid Tweede Kamer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lid Tweede Kamer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lid Tweede Kamer, beroepskeuzetest Lid Tweede Kamer, beroep Lid Tweede Kamer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lid Tweede Kamer

Leden van de Tweede Kamer vinden vaak emplooi buiten de Tweede Kamer als hun ambtstermijn is verstreken. Vanwege het opgebouwde netwerk is er vaak interesse vanuit het bedrijfsleven om van dit netwerk gebruik te maken. Daarnaast blijven veel Tweede Kamerleden actief in de Publieke Sector. Veel Tweede Kamerleden hebben de ambitie door te groeien naar de post van Minister maar dit is uiteindelijk maar voor weinigen weggelegd.

Arbeidsmarktperspectief score lid Tweede Kamer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lid Tweede Kamer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lid Tweede Kamer, Promotie mogelijkheden Lid Tweede Kamer, Carriere Lid Tweede Kamer.

Solliciteren op de functie lid Tweede Kamer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lid Tweede Kamer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lid Tweede Kamer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lid Tweede Kamer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lid Tweede Kamer, CV Lid Tweede Kamer, sollicitatie Lid Tweede Kamer.

Interviews met lid Tweede Kamer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lid Tweede Kamer

Vacatures lid tweede kamer

Op zoek naar een nieuwe baan als Lid Tweede Kamer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lid Tweede Kamer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlands parlement. De Tweede Kamer speelt een belangrijke rol bij de beleidsvorming en controleert de regering. Een Lid van de Tweede Kamer neemt één van de 150 zetels in en vertegenwoordigd een politieke partij.

Beoordeling Lid Tweede Kamer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lid Tweede Kamer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lid Tweede Kamer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep