U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Liftmonteur

Liftmonteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een liftmonteur? Lees de functieomschrijving.

Een Liftmonteur repareert en onderhoudt liften, roltrappen en aanverwanten. Hierbij verricht de Liftmonteur elektrische en mechanische werkzaamheden. Zo controleert de Liftmonteur de liften- en roltrappen op veiligheid, bedrijfszekerheid en rijgedrag. Dat houdt onder andere in storingen signaleren en verhelpen. Daarnaast signaleert de Liftmonteur tijdig de voorziene reparaties en assisteert de Liftmonteur bij de diverse keuringen.

De Liftmonteur werkt meestal voor een monteursbedrijf dat zich laat inhuren door andere bedrijven. Hierdoor komt de Liftmonteur op diverse lokaties te werken om klanten te bezoeken. Hiertoe krijgt de Liftmonteur vaak een volledig uitgeruste servicebus van de werkgever. De Liftmonteur heeft dus in de meeste gevallen een rijbewijs nodig.

Het in opdracht van een ander bedrijf werken, betekent voor de Liftmonteur het bijhouden van een administratie, betreffende gewerkte uren, servicebonnen en -rapporten.

Mensen vonden ons op: Job Liftmonteur, Baan Liftmonteur, Liftmonteur Worden, Functie-eisen Liftmonteur, Verantwoordelijkheden Liftmonteur, Functieprofiel Liftmonteur, Wat doet een Liftmonteur, Werken als Liftmonteur.

Liftmonteur worden: Opleiding tot liftmonteur

Een Liftmonteur heeft minimaal een MBO-opleiding genoten, in de richting van de Elektrotechniek, Autotechniek of Werktuigbouwkunde. Soms volstaat een LTS-opleiding, uiteraard ook in de richting van techniek of elektro of een zogenaamd SOL-diploma (Stichting Opleiding Lifttechniek).

Omdat Lichtmonteurs te maken hebben met aangenomen werk, wordt een VCA-certificaat (voor Veligheid, Gezondheid en Milieu op de werkvloer) op prijs gesteld door de werkgever. Daarnaast is een rijbewijs (B) soms een vereiste.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Liftmonteur, Liftmonteur Worden, Opleidingsniveau Liftmonteur, Scholing Liftmonteur, Studie Liftmonteur, Bijscholing Liftmonteur, Omscholing Liftmonteur.

Organisaties waar een liftmonteur doorgaans werkzaam is

Een Liftmonteur werkt bij een bedrijf dat winst wil maken, dus bij een profitorganisatie. Hij heeft een eigen klusbedrijf of werkt in dienst bij een monteursbedrijf. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Liftmonteur, Liftmonteur Worden, Opleidingsniveau Liftmonteur, Scholing Liftmonteur, Studie Liftmonteur, Bijscholing Liftmonteur, Omscholing Liftmonteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden liftmonteur

Het inkomen van een Liftmonteur ligt tussen de € 1.700 en € 2.600, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de opdrachten, ervaring en opleiding.

Mogelijke secundaire voorwaarden zijn: een vakantietoeslag van 8% op het gemiddelde maandinkomen, studiedagen, studiekostenregeling, een collectief pensioen en een collectieve ziektekostenverzekering met eventueel aanvullende verzekeringen.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Liftmonteur, Loon Liftmonteur, Wat verdien je als Liftmonteur, Salarisschaal Liftmonteur, Salarisindicatie Liftmonteur, Bonus Liftmonteur, CAO Liftmonteur, Brutoloon Liftmonteur, Nettoloon Liftmonteur, Vakantiedagen Liftmonteur, Pensioen Liftmonteur.

Competenties, skills & vaardigheden liftmonteur

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Liftmonteur, Vaardigheden Liftmonteur, Attitude Liftmonteur, Kwalificaties Liftmonteur, Competentieprofiel Liftmonteur.

Boeken voor het beroep liftmonteur

Wil je meer weten over het beroep liftmonteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je liftmonteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken liftmonteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Liftmonteur, Liftmonteur ebooks, boek Liftmonteur.

Persoonstypen liftmonteur

Een Liftmonteur moet een perfectionist zijn. Betrouwbaarheid, eerlijkheid en orderlijk werken horen bij deze zelfstandige functie waarbij de veiligheid van mensen in het geding is.

Daarnaast is een Liftmonteur een presteerder, ijverig en gedreven. Bij het zelfstandig controleren en repareren van een lift is praktische ijver nodig en een hoge productiviteit want de Liftmonteur krijgt per uur betaald en de uren moeten verantwoord worden in de administratie.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Liftmonteur, Karakter Liftmonteur.

Netwerk liftmonteur

Het interne netwerk van de Liftmonteur bestaat uit collega monteurs en de directeur of manager van het het bedrijf of de vestiging van het bedrijf waar de Liftmonteur werkt. Daarnaast heeft de Liftmonteur te maken met collega's van de administratie waar de urenverantwoording terecht komt.

Het externe netwerk van een Liftmonteur bestaat voornamelijk uit klanten, personeel van andere bedrijven die over de lift of roltrap gaan (facilitaire dienst). Maar ook andere monteurs of inspecteurs van liften behoren tot dit netwerk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Liftmonteur, Medewerkers Liftmonteur.

Is het beroep liftmonteur iets voor jou?

Zou je graag liftmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als liftmonteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Liftmonteur, beroepskeuzetest Liftmonteur, beroep Liftmonteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden liftmonteur

De arbeidsmarktperspectieven voor Liftmonteurs zijn redelijk, er zijn genoeg vacatures voor Liftmonteurs. Een Liftmonteur heeft een technische opleiding genoten en aan technici is nog steeds een gebrek in ons land. Dat maakt het beroep Liftmonteur aantrekkelijk.

De doorgroeimogelijkheden van een Liftmonteur zijn beperkt. Met een technische diploma op zak, kunnen Liftmonteurs welliswaar andere monteursklussen opknappen maar omdat Liftmonteurs meestal een lagere opleiding hebben genoten kunnen ze niet doorstromen naar een leidinggevende functie of ander hoogwaardiger technisch werk.

Arbeidsmarktperspectief score liftmonteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep liftmonteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Liftmonteur, Promotie mogelijkheden Liftmonteur, Carriere Liftmonteur.

Solliciteren op de functie liftmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als liftmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor liftmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als liftmonteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Liftmonteur, CV Liftmonteur, sollicitatie Liftmonteur.

Interviews met liftmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen liftmonteur

Vacatures liftmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Liftmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Liftmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Liftmonteur repareert en onderhoudt liften, roltrappen en aanverwanten. Hierbij verricht de Liftmonteur elektrische en mechanische werkzaamheden. Zo controleert de Liftmonteur de liften- en roltrappen op veiligheid, bedrijfszekerheid en rijgedrag.

Beoordeling Liftmonteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Liftmonteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Liftmonteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mooi beroep,

Voor de kennis en ervaring wordt je te weinig betaald!

 

Door: Ben

Mooi beroep waar bijna elk aspect van techniek wordt bedreven. Ik zit wel veel hoger qua salaris, want ik ben opgeleid, heb ervaring, maar je bent vooral zeldzaam als liftmonteur. Echter wordt er door tekort en de groeiende druk. Bijna iedereen aangenomen met de minste affiniteit. Van fietsenmaker tot koekenbakker. En op kantoor, mensen die niets van deze bedrijfstak weten, noch de moeite lijken te doen dat te willen begrijpen. Daardoor is er teveel sprake van micromanagement en bureaucratie.waardoor je als techneut de zijvak advocaat moet hebben .

Door: Pieter-jan willemsen

Reageer op dit beroep