U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Literatuurcriticus

Literatuurcriticus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een literatuurcriticus? Lees de functieomschrijving.

Een literatuurcriticus, ook wel literatuurrecensent, schrijft recensies over boeken voor bijvoorbeeld een krant, tijdschrift of website. Literatuurcritici zijn vaak op een of andere manier al betrokken bij de wereld van de literatuur, bijvoorbeeld als uitgever, journalist of schrijver.

De literatuurcriticus krijgt een boek meestal enige tijd voor publicatie, leest dit vervolgens een of meerdere keren, zoveel als nodig is om tot een goed oordeel te komen. Vervolgens schrijft de recensent zijn gefundeerde mening uit volgens de richtlijnen die het medium voorschrijft (aantal woorden, invalshoek, enzovoorts). De literatuurcriticus let op elementen in het verhaal zoals de diepgang van karakters, de opbouw van het verhaal, originaliteit, schrijfstijl en andere elementen die van belang zijn bij het beoordelen van een boek. Voor het kunnen geven van een enigszins correct oordeel moet de recensent een brede literatuurkennis hebben, in ieder geval in het genre dat hij bespreekt. Interviews behoren mogelijk ook tot de taken van de literatuurcriticus.

Mensen vonden ons op: Job Literatuurcriticus, Baan Literatuurcriticus, Literatuurcriticus Worden, Functie-eisen Literatuurcriticus, Verantwoordelijkheden Literatuurcriticus, Functieprofiel Literatuurcriticus, Wat doet een Literatuurcriticus, Werken als Literatuurcriticus.

Literatuurcriticus worden: Opleiding tot literatuurcriticus

Voor dit beroep is geen opleiding vereist. Wel liggen een aantal opleidingen voor de hand, namelijk journalistiek (hbo en tegenwoordig ook op mbo) en vrijwel alle opleidingen en studies die met literatuur te maken hebben (taal en cultuurstudies, literatuurwetenschap, Nederlandse taal en cultuur).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Literatuurcriticus, Literatuurcriticus Worden, Opleidingsniveau Literatuurcriticus, Scholing Literatuurcriticus, Studie Literatuurcriticus, Bijscholing Literatuurcriticus, Omscholing Literatuurcriticus.

Organisaties waar een literatuurcriticus doorgaans werkzaam is

De literatuurcriticus werkt voor een journalistiek medium: een krant, een tijdschrift of een website, in de meeste gevallen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Literatuurcriticus, Literatuurcriticus Worden, Opleidingsniveau Literatuurcriticus, Scholing Literatuurcriticus, Studie Literatuurcriticus, Bijscholing Literatuurcriticus, Omscholing Literatuurcriticus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden literatuurcriticus

Recensenten zijn vaak freelancer of doen naast recensiewerk ook nog ander redactiewerk. Al met al is een schatting van een fulltime maandloon tussen de 1500 en de 3000 euro per maand op zijn plaats. Voor de freelancer geldt dit wanneer hij een maand volop werkt, voor de deeltijd-recensent is dit een schatting van het salaris relatief aan het aantal uren dat hij recensiewerk doet. Natuurlijk moet wel bedacht worden dat een  recensent mogelijk langer met een boek bezig is dan waar hij voor betaald krijgt. Hij moet het dus ook minstens een beetje leuk vinden om in zijn vrije tijd te lezen.

Mensen vonden ons op: Salaris Literatuurcriticus, Loon Literatuurcriticus, Wat verdien je als Literatuurcriticus, Salarisschaal Literatuurcriticus, Salarisindicatie Literatuurcriticus, Bonus Literatuurcriticus, CAO Literatuurcriticus, Brutoloon Literatuurcriticus, Nettoloon Literatuurcriticus, Vakantiedagen Literatuurcriticus, Pensioen Literatuurcriticus.

Competenties, skills & vaardigheden literatuurcriticus

 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Oordeelsvorming
 • Conceptueel denken
 • Accuratesse
 • Sensitiviteit
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Literatuurcriticus, Vaardigheden Literatuurcriticus, Attitude Literatuurcriticus, Kwalificaties Literatuurcriticus, Competentieprofiel Literatuurcriticus.

Boeken voor het beroep literatuurcriticus

Wil je meer weten over het beroep literatuurcriticus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je literatuurcriticus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken literatuurcriticus te komen.

DE KEERZIJDE VAN HET LEVEN. ANTON VAN DU | Mari�lle Polman

Anton van Duinkerken als literatuurcriticus bij De Tijd (1927-1952) - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789056250652 | 420 pagina's

Andrej Koerkov Picknick op het ijs Een eenzaam auteur als Viktor heeft het niet gemakkelijk in een Oekraïense stad als Kiev vandaag de dag. De stad wordt geregeerd door de maffia en zelfs de dierentuin heeft geen geld meer om eten voor de wilde dieren te ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Literatuurcriticus, Literatuurcriticus ebooks, boek Literatuurcriticus.

Persoonstypen literatuurcriticus

De literatuurcriticus is iemand die geduld heeft, eerder introvert dan extravert is en onderzoekend genoeg is ingesteld om alle details van een boek door te pluizen, kortom een Waanemer. Ook is de recensent gevoelig (om de emotionele waarde van een boek te kunnen bepalen) en scherpzinnig (om een goed gefundeerde en doordachte mening te kunnen beargumenteren), oftewel een Romanticus.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Literatuurcriticus, Karakter Literatuurcriticus.

Netwerk literatuurcriticus

Het netwerk van een literatuurcriticus zal vooral bestaan uit journalisten (journalist, redacteur, hoofdredacteur, eindredacteur), gezien deze bij een journalistiek medium werkt. Verder kent de literatuurcriticus waarschijnlijk schrijvers, uitgevers en mogelijk ook illustrators.

Mensen vonden ons op: Collega’s Literatuurcriticus, Medewerkers Literatuurcriticus.

Is het beroep literatuurcriticus iets voor jou?

Zou je graag literatuurcriticus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als literatuurcriticus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Literatuurcriticus, beroepskeuzetest Literatuurcriticus, beroep Literatuurcriticus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden literatuurcriticus

Het arbeidsmarktperspectief voor de literatuurcriticus is wat karig. Vrijwillig kan deze wel aan de slag, maar een fulltime aanstelling is (veel) lastiger te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet zozeer in de journalistieke of de literaire wereld, wel is het beroep van recensent een goede manier om het wereldje te leren kennen en mogelijk contacten te leggen die de andere bezigheden van de recensent, schrijven of uitgeven bijvoorbeeld, ten goede kunnen komen.

Arbeidsmarktperspectief score literatuurcriticus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep literatuurcriticus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Literatuurcriticus, Promotie mogelijkheden Literatuurcriticus, Carriere Literatuurcriticus.

Solliciteren op de functie literatuurcriticus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als literatuurcriticus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor literatuurcriticus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als literatuurcriticus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Literatuurcriticus, CV Literatuurcriticus, sollicitatie Literatuurcriticus.

Interviews met literatuurcriticus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen literatuurcriticus

Vacatures literatuurcriticus

Op zoek naar een nieuwe baan als Literatuurcriticus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Literatuurcriticus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een literatuurcriticus, ook wel literatuurrecensent, schrijft recensies over boeken voor bijvoorbeeld een krant, tijdschrift of website. Literatuurcritici zijn vaak op een of andere manier al betrokken bij de wereld van de literatuur, bijvoorbeeld als uitgever, journalist of schrijver. De literatuurcriticus krijgt een boek meestal enige tijd voor publicatie, leest dit vervolgens een of meerdere keren, zoveel als nodig is om tot een goed oordeel te komen.

Beoordeling Literatuurcriticus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Literatuurcriticus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Literatuurcriticus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep