U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lobbyist

Lobbyist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lobbyist? Lees de functieomschrijving.

De Lobbyist richt zich in het werk op het beïnvloeden van bestuurlijke machtscentra. Denk hierbij aan bestuurders van organisaties, volksvertegenwoordigers, ambtenaren, onderzoekers en anderen die werkzaam zijn in de publieke sector. De Lobbyist houdt zich bezig met lobbyen: het stelselmatig uitoefenen van invloed op beleidsmakers bij bestuursorganen.

De Lobbyist maakt geen deel uit van de bestuursorganen en het initiatief van het contact ligt dan ook bij de Lobbyist. De Lobbyist is als het ware een derde partij die buiten het zicht van de openbaarheid probeert invloed uit te oefenen. Lobbyen gebeurt op alles bestuursniveaus en kan zich richten op overheden, parlementen, maar ook maatschappelijke instellingen en bedrijven en het bestuur van de ‘gewone’ sportvereniging.

De Lobbyist kan zich richten op het invoeren of wijzigen van regels en op het verkrijgen van vergunningen, registraties, subsidies, licenties en posities. De Lobbyist doet dit met het oog op een betere positionering in het publieke krachtenveld. De Lobbyist probeert zo invloed uit te oefenen en wijzigingen door te laten voeren. De Lobbyist probeert informeel formele gezagsdragers te beïnvloeden.

Het doel van de Lobbyist is het legitiem behartigen van (politieke) belangen. De Lobbyist heeft hiervoor verschillende manieren om te lobbyen: informeel, formeel, via de publiciteit of juist meer op de achtergrond. De Lobbyist moet weten welke aanpak op dat moment het beste is om het doel te bereiken.

Mensen vonden ons op: Job Lobbyist, Baan Lobbyist, Lobbyist Worden, Functie-eisen Lobbyist, Verantwoordelijkheden Lobbyist, Functieprofiel Lobbyist, Wat doet een Lobbyist, Werken als Lobbyist.

Lobbyist worden: Opleiding tot lobbyist

Er zijn specifieke opleidingen/cursussen om Lobbyist te kunnen worden. Deze opleiding is geen vereiste, kennis van de sector en het beïnvloedingsproces zijn vaak belangrijker.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lobbyist, Lobbyist Worden, Opleidingsniveau Lobbyist, Scholing Lobbyist, Studie Lobbyist, Bijscholing Lobbyist, Omscholing Lobbyist.

Organisaties waar een lobbyist doorgaans werkzaam is

De Lobbyist probeert bestuurlijke machtscentra en formele gezagsdragers te beïnvloeden. De Lobbyist probeert meestal invloed uit te oefenen in de publieke sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lobbyist, Lobbyist Worden, Opleidingsniveau Lobbyist, Scholing Lobbyist, Studie Lobbyist, Bijscholing Lobbyist, Omscholing Lobbyist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lobbyist

Het startsalaris van de Lobbyist ligt rond de €2000,- en kan oplopen tot €5000,- naarmate meer ervaringen en successen aanwezig zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Lobbyist, Loon Lobbyist, Wat verdien je als Lobbyist, Salarisschaal Lobbyist, Salarisindicatie Lobbyist, Bonus Lobbyist, CAO Lobbyist, Brutoloon Lobbyist, Nettoloon Lobbyist, Vakantiedagen Lobbyist, Pensioen Lobbyist.

Competenties, skills & vaardigheden lobbyist

 • Resultaatgerichtheid
 • Initiatief ontplooien
 • Visie
 • Onafhankelijkheid
 • Overtuigen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Lobbyist, Vaardigheden Lobbyist, Attitude Lobbyist, Kwalificaties Lobbyist, Competentieprofiel Lobbyist.

Boeken voor het beroep lobbyist

Wil je meer weten over het beroep lobbyist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lobbyist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lobbyist te komen.

De Lobbyist | Aren van Muijen

een net iets te waargebeurde roman - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789020608366 | 288 pagina's

Een succesvol europolitica. Een klimaatwetenschapper. Een milieuactivist. Een lobbyist. Een hoge oliebaas. Een meedogenloze belangenverstrengeling. Parijs, december 2015. Een cruciale klimaatconferentie. Deze keer moeten er bindende afspraken worden gemaa...

Hoera! Een Nieuwe President | Charles Groenhuijsen

over kandidaten en campagnes, dollars en democratie, geheimen en geruchten, leugens en lobbyisten - Nederlands | Druk: geactualiseerde | Onbekende bindwijze | 9789050189699 | 263 pagina's

Hoera! Een Nieuwe President 2e druk is een boek van Charles Groenhu sen uitgegeven bij Balans. ISBN 9789050189699 Kiezen de Amerikanen voor Barack Obama of John McCain? Het wordt een ongekend spannende race. Er staat bij de verkiezingen van 2008 veel op h...

De Wereld Als Inspiratiebron | Ingrid Aaldijk

reisverhalen van een politiek lobbyist - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789080302785 | 160 pagina's

(...) Net toen ik het idee kreeg dat de situatie echt uit de hand zou lopen, stapte onze chauffeur naar voren en bood de soldaten een sigaret aan. Hij gaf de officier een vriendschappelijk klopje op de schouder en sprak op een zachte toon met hem. Zodoend...

Mensen vonden ons op: boeken voor Lobbyist, Lobbyist ebooks, boek Lobbyist.

Persoonstypen lobbyist

De Lobbyist gaat zelfverzekerd en doelgericht te werk (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Lobbyist ook onafhankelijk zijn om als derde partij invloed te kunnen uitoefenen (Baas). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lobbyist, Karakter Lobbyist.

Netwerk lobbyist

De Lobbyist heeft geregeld contact met de gezagsvoerders en bestuurlijke machtscentra waar de Lobbyist probeert invloed uit te oefenen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Lobbyist, Medewerkers Lobbyist.

Is het beroep lobbyist iets voor jou?

Zou je graag lobbyist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lobbyist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lobbyist, beroepskeuzetest Lobbyist, beroep Lobbyist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lobbyist

Er zijn slechts een gering aantal vacatures te vinden voor de functie van Lobbyist.

Arbeidsmarktperspectief score lobbyist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lobbyist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lobbyist, Promotie mogelijkheden Lobbyist, Carriere Lobbyist.

Solliciteren op de functie lobbyist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lobbyist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lobbyist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lobbyist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lobbyist, CV Lobbyist, sollicitatie Lobbyist.

Interviews met lobbyist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lobbyist

Vacatures lobbyist

Op zoek naar een nieuwe baan als Lobbyist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lobbyist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Lobbyist richt zich in het werk op het beïnvloeden van bestuurlijke machtscentra. Denk hierbij aan bestuurders van organisaties, volksvertegenwoordigers, ambtenaren, onderzoekers en anderen die werkzaam zijn in de publieke sector. De Lobbyist houdt zich bezig met lobbyen: het stelselmatig uitoefenen van invloed op beleidsmakers bij bestuursorganen.

Beoordeling Lobbyist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lobbyist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lobbyist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep