U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Longarts

Longarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een longarts? Lees de functieomschrijving.

De longen zijn essentiële organen in het menselijk lichaam. Longen zorgen voor zuurstof en zuurstof is nodig om te leven. De Longarts is een belangrijke arts voor mensen die problemen hebben met de longen. De Longarts is heel direct betrokken bij het leven van de patiënt. Hij heeft te maken met mensen die moeite hebben met ademen en het vaak benauwd hebben. Sommige patiënten hebben een chronische longziekte en worden dus constant bijgestaan door de Longarts. Hij heeft intensief contact met zijn patiënten, die van alle leeftijden zijn. 

Longpatiënten hebben regelmatig problemen met ademhalen. Naast een arts die de juiste behandeling geeft hebben ze dan ook iemand nodig die hen gerust stelt. De Longarts werkt dus naast zijn taken als arts ook als een vertrouwenspersoon voor zijn patiënten. Hij probeert het vertrouwen te winnen van de longpatiënt en hem te kalmeren. De Longarts bouwt dus een langdurige vertrouwensrelatie op met zijn patiënten.

De Longarts behandelt patiënten die vaak door de Huisarts zijn doorverwezen. De Longarts behandelt mensen met uiteenlopende longaandoeningen zoals astma, infectieziekten, tuberculose, allergie en longtumoren. Eveneens krijgt de Longarts te maken met mensen die door hun beroep iets aan de longen hebben opgelopen zoals het inademen van stof, bijvoorbeeld asbest. 
In het ziekenhuis werkt de Longarts op de afdeling Longziekten. Hij doet onderzoek om vast te stellen wat er precies aan de hand is met de patiënten. De Longarts heeft gesprekken met patiënten en verleent zorg aan patiënten die een operatie hebben ondergaan. 

De Longarts stelt behandelmethodes vast en schrijft medicijnen voor. Daarbij moet hij rekening houden met voorgeschreven medicijnen en behandelingen van andere specialisten. Daarom moet de Longarts veel overleggen met collega-artsen. De Longarts kan, mits hij in een academisch ziekenhuis werkt, ook lesgeven aan studenten geneeskunde en jonge artsen die opgeleid worden tot onder meer Huisarts, Longarts en Internist

Mensen vonden ons op: Job Longarts, Baan Longarts, Longarts Worden, Functie-eisen Longarts, Verantwoordelijkheden Longarts, Functieprofiel Longarts, Wat doet een Longarts, Werken als Longarts.

Longarts worden: Opleiding tot longarts

Uiteraard geldt voor de Longarts wat voor zoveel artsen geldt. Hij moet de universitaire opleiding geneeskunde (WO) hebben gevolgd en zijn co-schappen hebben behaald. Daar staat zes jaar voor. Daarna moet de Longarts zich specialiseren in de longgeneeskunde. Dan moet hij solliciteren voor een opleidingsplaats in een ziekenhuis. Op de afdeling Longziekten van een ziekenhuis vindt dan de opleiding van de Longarts plaats. Deze specialiserende opleiding duurt nog eens zes jaar. 

De eerste twee jaar houdt de Longarts zich bezig met interne geneeskunde. Dat beslaat een meer algemeen deel van de geneeskunde. Na twee jaar gaat de student verder met de vier jaar durende opleiding longziekten en tuberculose. Op de opleiding en stages leert de student-Longarts diagnoses stellen en behandelingen uit te voeren. De behandelingen staan onder leiding van verschillende Longartsen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Longarts, Longarts Worden, Opleidingsniveau Longarts, Scholing Longarts, Studie Longarts, Bijscholing Longarts, Omscholing Longarts.

Organisaties waar een longarts doorgaans werkzaam is

 

De Longarts heeft een geldig BIG-registratie als arts nodig om aan de slag te gaan in een organisatie.  Ook dient hij ingeschreven te zijn in het Nederlandse Specialistenregister voor het specialisme longziekten.
Bijna alle Longartsen werken op de longafdeling en de OK in een algemeen, specialistisch of academisch ziekenhuis. Een kleine minderheid werkt op een consultatiebureau. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Longarts, Longarts Worden, Opleidingsniveau Longarts, Scholing Longarts, Studie Longarts, Bijscholing Longarts, Omscholing Longarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden longarts

Het loon van de verschillende Longartsen ligt ver uiteen. Dat ligt aan verschillende factoren. Als de Longarts nog in opleiding is tot specialist (AIOS) verdient hij minder dan dat hij een bevoegd Longarts is. Ook verschilt het als de Longarts in een algemeen ziekenhuis werkt of in een academisch ziekenhuis. Tenslotte kan de Longarts zich ook zelfstandig vestigen. 

Tijdens de opleiding werkt de Longarts in spé als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris wat de student dan verdient is afhankelijk van zijn werkervaring. Zonder ervaring begint de Longarts in opleiding met een bruto maandsalaris van €3026. Na zeven jaar kan dit oplopen tot €3916 bruto per maand. 

Wanneer de Longarts is afgestudeerd en begint in dienst van een algemeen ziekenhuis verdient hij, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer €70000 voor een 45-urige werkweek. Per maand komt dit neer op ongeveer €5834. Het jaarsalaris van de Longarts kan oplopen tot ongeveer €130000, maandelijks €10834. 
Deze bedragen zijn zonder de vakantietoeslag van 8 procent. Daarnaast ontvangt de Longarts nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Ook wanneer de Longarts managementtakken op zich neemt, kan hij nog een toeslag bovenop zijn salaris krijgen. 

De Longarts die zelfstandig is kan veel meer verdienen. De inkomsten liggen dan grofweg tussen €150000 en €250000 per jaar. Dit zijn bruto bedragen en moet dus nog belasting over worden betaald. Tevens heeft de zelfstandig Longarts te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten. Maandelijks komt het er op neer dat de Longarts tot ongeveer €20834 kan verdienen. 

  

 

Mensen vonden ons op: Salaris Longarts, Loon Longarts, Wat verdien je als Longarts, Salarisschaal Longarts, Salarisindicatie Longarts, Bonus Longarts, CAO Longarts, Brutoloon Longarts, Nettoloon Longarts, Vakantiedagen Longarts, Pensioen Longarts.

Competenties, skills & vaardigheden longarts

 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Besluitvaardigheid
 • sociaal vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Longarts, Vaardigheden Longarts, Attitude Longarts, Kwalificaties Longarts, Competentieprofiel Longarts.

Boeken voor het beroep longarts

Wil je meer weten over het beroep longarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je longarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken longarts te komen.

Slotcouplet | Sander de Hosson

Ervaringen van een longarts - Nederlands | Druk: 9 | Paperback | 9789029539906 | 224 pagina's

Geneeskunde, dat is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten. Longarts Sander de Hosson laat zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Sam...

Slotcouplet | Sander de Hosson

Ervaringen van een longarts - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789029523950 | 216 pagina's

Ontroerende ode aan de zorg. Geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten. Longarts Sander de Hosson laat zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levens...

Slotcouplet | Sander de Hosson

Ervaringen van een longarts - Nederlands | Luisterboek | Verteller: Louis van Beek | 9789029526166 | Speelduur: 05:07:35

Geneeskunde, dat is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten. Longarts Sander de Hosson laat zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Sam...

Mensen vonden ons op: boeken voor Longarts, Longarts ebooks, boek Longarts.

Persoonstypen longarts

De Longarts staat erg dicht bij zijn patiënt. Hij heeft veel contact met zijn patiënt, soms wel een leven lang. De Longarts moet zijn patiënt bijstaan in vaak letterlijk en figuurlijk benauwde omstandigheden. De Longarts heeft dus naast zijn vaardigheden en kennis als arts veel sociale vaardigheden. 

De Longarts is dus een sociaal persoon. Hij is warm en betrokken met zijn patiënten, die op hun plaats zich op hun gemak voelen bij de Longarts. Hij is ondersteunend in zijn werk en kan anderen erg goed helpen. Hij is zeer behulpzaam en dat geldt niet alleen bij zijn patiënten. Ook staat hij collega-artsen en andere medewerkers graag bij in hun werkzaamheden. De Longarts is een goede stimulator, coach en een goede luisteraar (Gever). 

De Longarts heeft naast zijn sociaal vaardigheden ook goede vaardigheden op het gebied van zijn werk. Hij weet veel van zijn vakgebied en gebruikt deze kennis voor zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij is flexibel en integer in werk. Maar buiten deze kwaliteiten om springen toch wel de sociale vaardigheden er bovenuit. Het echt goed kunnen luisteren naar de patiënt, geduldig zijn en het oplossen van conflicten zijn daar voorbeelden van (Bemiddelaar

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Longarts, Karakter Longarts.

Netwerk longarts

De Longarts heeft naast veelvuldig contact met zijn patiënten ook regelmatig overleg met artsen. Dit zijn collega Longartsen, Huisartsen of andere Medisch specialisten. De Longarts weet de gehele situatie van zijn patiënt en daarvoor moet hij in zijn netwerk gebruik maken van andere artsspecialisten. Bij het voorschrijven van medicijnen en behandelingen moet hij weten wat andere artsen al hebben voorgeschreven. Om het medische plaatje van de patiënt compleet te maken en te houden heeft hij dus regelmatig consultatie met medische specialisten als bijvoorbeeld een KNO-arts. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Longarts, Medewerkers Longarts.

Is het beroep longarts iets voor jou?

Zou je graag longarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als longarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Longarts, beroepskeuzetest Longarts, beroep Longarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden longarts

Voor de Longarts is het goed mogelijk om aan een baan te komen. Per jaar zijn er ongeveer 45 opleidingsplaatsen beschikbaar. Het aanbod afgestudeerden is ongeveer gelijk aan de vraag. De meeste Longartsen blijven na hun interne opleiding bij het ziekenhuis waar ze al werken. 

De Longarts zit op zijn gebied al bijna aan zijn top. Hij heeft lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Om bij te blijven moet de Longarts elk jaar een verplicht aantal cursussen volgen. 
Voor de Longarts zijn er nog wel wat mogelijkheden om zijn loopbaan een andere wending te geven. Zo is het mogelijk voor de Longarts om naast zijn werk leidinggevende- , bestuurs-, of directiefuncties te vervullen. Daardoor krijgt hij ook een toeslag op zijn salaris
Als laatste is het voor de Longarts nog een mogelijkheid om onderzoek te gaan doen of hoogleraar te worden in een academisch ziekenhuis. 

Arbeidsmarktperspectief score longarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep longarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Longarts, Promotie mogelijkheden Longarts, Carriere Longarts.

Solliciteren op de functie longarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als longarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor longarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als longarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Longarts, CV Longarts, sollicitatie Longarts.

Interviews met longarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen longarts

Vacatures longarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Longarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Longarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De longen zijn essentiële organen in het menselijk lichaam. Longen zorgen voor zuurstof en zuurstof is nodig om te leven. De Longarts is een belangrijke arts voor mensen die problemen hebben met de longen.

Beoordeling Longarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Longarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Longarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep