U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Luchtwachter

Luchtwachter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een luchtwachter? Lees de functieomschrijving.

Als Luchtwachter controleer je of de luchtkwaliteit in jouw gemeente verbetert. Je houdt in de gaten of het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed wordt uitgevoerd door jouw gemeente en door het Rijk. Het doel hiervan is om de luchtkwaliteit in Nederland aan de wettelijke Europese norm te laten voldoen. Een luchtwachter gaat aan de slag op plekken in het land waar de wettelijke norm van de luchtkwaliteit wordt overschreden. 

In de functie van luchtwachter kun je kiezen voor één van de volgende werkzaamheden. Deze werkzaamheden voer je samen met andere luchtwachters uit:

 • Luchtwachters controleren of de gemeente maatregelen daadwerkelijk neemt. Mochten de juiste maatregelen niet worden genomen, dan worden er aan de hand van de bevindingen van de luchtwachter nieuwe stappen ondernomen. 
 • Luchtwachters organiseren acties om mensen bewust te maken van de luchtvervuiling in hun stad. Een voorbeeld hiervan is om mensen te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, elektrische deelauto’s en openbaar vervoer.
 • Luchtwachters voeren druk op bij de lokale politici om hen in actie te laten komen. Zo kun je als luchtwachter trachten om lokale politici maximumsnelheden in te laten voeren, milieuzones in te laten stellen en autoluwe steden te laten maken.    
Mensen vonden ons op: Job Luchtwachter, Baan Luchtwachter, Luchtwachter Worden, Functie-eisen Luchtwachter, Verantwoordelijkheden Luchtwachter, Functieprofiel Luchtwachter, Wat doet een Luchtwachter, Werken als Luchtwachter.

Luchtwachter worden: Opleiding tot luchtwachter

Om luchtwachter te worden is het niet noodzakelijk om een specifieke opleiding gevolgd te hebben. In de meeste gevallen kom je al in aanmerking om lid van het Luchtwachtersteam te worden, wanneer je graag jouw steentje wilt bijdragen aan gezondere luchtkwaliteit. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Luchtwachter, Luchtwachter Worden, Opleidingsniveau Luchtwachter, Scholing Luchtwachter, Studie Luchtwachter, Bijscholing Luchtwachter, Omscholing Luchtwachter.

Organisaties waar een luchtwachter doorgaans werkzaam is

De functie van Luchtwachter is in het leven geroepen door Milieudefensie. Je zult dan ook bij Milieudefensie werken wanneer je aan de slag gaat als Luchtwachter. Milieudefensie is een onafhankelijke milieuorganisatie die aan een eerlijk en duurzaam Nederland werkt. Het doel van Milieudefensie is om te zorgen dat overheden en bedrijven veranderen. 

Luchtwachters zijn vooral actief in de 7 grote steden met veel vervuilend verkeer. Onder deze steden vallen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Arnhem en Den Bosch. Ook landelijk of in andere steden zijn luchtwachters actief.  

Mensen vonden ons op: Studeren voor Luchtwachter, Luchtwachter Worden, Opleidingsniveau Luchtwachter, Scholing Luchtwachter, Studie Luchtwachter, Bijscholing Luchtwachter, Omscholing Luchtwachter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden luchtwachter

De functie van Luchtwachter voer je vrijwillig uit. Je ontvangt dan ook geen betaling voor je werkzaamheden. 

Mensen vonden ons op: Salaris Luchtwachter, Loon Luchtwachter, Wat verdien je als Luchtwachter, Salarisschaal Luchtwachter, Salarisindicatie Luchtwachter, Bonus Luchtwachter, CAO Luchtwachter, Brutoloon Luchtwachter, Nettoloon Luchtwachter, Vakantiedagen Luchtwachter, Pensioen Luchtwachter.

Competenties, skills & vaardigheden luchtwachter

 • Energie
 • Samenwerken
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Assertiviteit
Mensen vonden ons op: Kennis Luchtwachter, Vaardigheden Luchtwachter, Attitude Luchtwachter, Kwalificaties Luchtwachter, Competentieprofiel Luchtwachter.

Boeken voor het beroep luchtwachter

Wil je meer weten over het beroep luchtwachter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je luchtwachter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken luchtwachter te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Luchtwachter, Luchtwachter ebooks, boek Luchtwachter.

Persoonstypen luchtwachter

Een luchtwachter is erg empatisch en kan zich goed inleven in de situaties die zich in de gemeente afspelen. Als luchtwachter heb je een neutrale houding, kun je goed luisteren en werk je oplossingsgericht.

Bovendien werkt een luchtwachter doelgericht en vol energie. Een luchtwachter gaat geen probleem uit te weg en weet problemen vol gedrevenheid efficiënt op te lossen. 

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Luchtwachter, Karakter Luchtwachter.

Netwerk luchtwachter

Als luchtwachter voer je jouw werkzaamheden samen met andere luchtwachters uit. Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, heb je veel contact met bewoners uit jouw gemeente of lokale politici. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Luchtwachter, Medewerkers Luchtwachter.

Is het beroep luchtwachter iets voor jou?

Zou je graag luchtwachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als luchtwachter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Luchtwachter, beroepskeuzetest Luchtwachter, beroep Luchtwachter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden luchtwachter

Milieudefensie blijft op zoek naar luchtwachters totdat de luchtkwaliteit in Nederland aan de Europese norm voldoet. In de functie van luchtwachter bestaan voor zover bekend weinig tot geen doorgroeimogelijkheden.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Luchtwachter, Promotie mogelijkheden Luchtwachter, Carriere Luchtwachter.

Solliciteren op de functie luchtwachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als luchtwachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor luchtwachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als luchtwachter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Luchtwachter, CV Luchtwachter, sollicitatie Luchtwachter.

Interviews met luchtwachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen luchtwachter

Vacatures luchtwachter

Op zoek naar een nieuwe baan als Luchtwachter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Luchtwachter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Luchtwachter controleer je of de luchtkwaliteit in jouw gemeente verbetert. Je houdt in de gaten of het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed wordt uitgevoerd door jouw gemeente en door het Rijk. Het doel hiervan is om de luchtkwaliteit in Nederland aan de wettelijke Europese norm te laten voldoen.

Beoordeling Luchtwachter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Luchtwachter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Luchtwachter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep