U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Machine-operator

Machine-operator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een machine-operator? Lees de functieomschrijving.

Machine-operator’ verwijst hoofdzakelijk naar iemand die in een fabriek werkt, en daar verantwoordelijk is voor de werking van een machine. Hij staat vaak onder leiding en toezicht van een procesoperator, wiens verantwoordelijkheden zich uitstrekken tot een groter productieproces. Bepaalde operatorfuncties worden ook wel aangeduid met technisch operator of (vul in) operator voor operators met specifieke taken. Omdat productieprocessen op steeds grotere schaal plaatsvinden en steeds meer geautomatiseerd worden, bestaan de werkzaamheden van operators steeds meer uit computerwerk. Als operator ben je echter ook verantwoordelijk voor de reparatie van kleine defecten aan machines, dus zul je waarschijnlijk nog steeds het nodige handwerk moeten verrichten. De belangrijkste functies van machine-operators zijn het controleren van de kwaliteit van de producten en de stoffen die gebruikt worden in de specifieke machine, het in- en afstellen van deze machine en het onderhouden en eventueel het ombouwen van de machine.

Mensen vonden ons op: Job Machine-operator, Baan Machine-operator, Machine-operator Worden, Functie-eisen Machine-operator, Verantwoordelijkheden Machine-operator, Functieprofiel Machine-operator, Wat doet een Machine-operator, Werken als Machine-operator.

Machine-operator worden: Opleiding tot machine-operator

Machine-operator kun je worden met verschillende opleidingen. Daartoe behoren MTS, Levensmiddelentechnologie, procestechnologie en VAPRO-opleidingen. VAPRO is een organisatie die advies geeft maar ook opleidingen verzorgt. Er zijn vier VAPRO-opleidingen, VAPRO-A tot en met -D genaamd. Met VAPRO-A ben je bevoegd tot het bedienen van relatief simpele machines, terwijl je met VAPRO-B, -C en -D meer complexe machines met grotere risico’s krijgt te bedienen. Voor het bedienen van de complexere machines zijn echter vaak operators met meer ervaring gewenst.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Machine-operator, Machine-operator Worden, Opleidingsniveau Machine-operator, Scholing Machine-operator, Studie Machine-operator, Bijscholing Machine-operator, Omscholing Machine-operator.

Organisaties waar een machine-operator doorgaans werkzaam is

Machine-operators zijn werkzaam in fabrieken van alle soorten. Een machineoperator kan werken in de metaalindustrie, papierproductie, chemische industrie, afvalverwerking, enzovoorts. Hoewel deze fabrieken soms in opdracht van de overheid werken, is een procesoperator altijd werkzaam in een winstgerichte organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Machine-operator, Machine-operator Worden, Opleidingsniveau Machine-operator, Scholing Machine-operator, Studie Machine-operator, Bijscholing Machine-operator, Omscholing Machine-operator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden machine-operator

Het salaris van een machine-operator hangt af van de sector waarin deze werkzaam is, en de verantwoordelijkheden die bij de betreffende machines komen kijken. Lagere maandsalarissen dan rond de 1500 per maand zijn zeldzaam, het maximumloon loopt meestal op tot rond de 2400, met uitzonderingen richting de 3000. Hogere salarissen worden uitbetaald aan procesoperators, wiens verantwoordelijkheden verder gaan dan één specifieke machine. Omdat machine-operators vaak in ploegendienst werken, is het mogelijk dat bovenop dit salaris nog een ploegentoeslag komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Machine-operator, Loon Machine-operator, Wat verdien je als Machine-operator, Salarisschaal Machine-operator, Salarisindicatie Machine-operator, Bonus Machine-operator, CAO Machine-operator, Brutoloon Machine-operator, Nettoloon Machine-operator, Vakantiedagen Machine-operator, Pensioen Machine-operator.

Competenties, skills & vaardigheden machine-operator

 • Resultaatgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Machine-operator, Vaardigheden Machine-operator, Attitude Machine-operator, Kwalificaties Machine-operator, Competentieprofiel Machine-operator.

Boeken voor het beroep machine-operator

Wil je meer weten over het beroep machine-operator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je machine-operator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken machine-operator te komen.

How to Become a Shaving-machine Operator | Dane Mccune

How to Become a Shaving-machine Operator - Engels | Druk: Vol. 1 | E-book | 9781506063829

This publication will teach you the basics of how to become a Shaving-machine Operator. With step by step guides and instructions, you will not only have a better understanding, but gain valuable knowledge of how to become a Shaving-machine Operator...

Shirt Folding Machine Operator Work Log | Orange Logs

Work Journal, Work Diary, Log - 126 Pages, 6 X 9 Inches - Engels | Paperback | 9781719425360 | 126 pagina's

...

World's Okayest Tobacco Packing Machine Operator | Ss Custom Designs Co

Blank Lined Notebook Journals to Write In - Engels | Paperback | 9781076498953 | 122 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Machine-operator, Machine-operator ebooks, boek Machine-operator.

Persoonstypen machine-operator

Het beroep van machine-operator houdt het constant waarborgen van de kwaliteit van het productieproces in. Dit betekent een eindeloos project van handhaven en verbeteren van kwaliteit, een activiteit die bij het persoonstype perfectionist past. Dit duidelijk gedefinieerde doel betekent ook dat de machine-operator effectief moet werken, dit past bij het persoonstype succesvolle werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Machine-operator, Karakter Machine-operator.

Netwerk machine-operator

Het netwerk van een operator bestaat uit andere machine-operators, procesoperators, productiemanagers, en ander fabriekspersoneel. Ook meetkamers hebben operators (meetkameroperators), en in fabrieken met ploegendienst werken vaak een of meerdere zogenaamde shift coördinators en/of shift supervisors, deze behoren ook tot het netwerk van de machine-operator.

Mensen vonden ons op: Collega’s Machine-operator, Medewerkers Machine-operator.

Is het beroep machine-operator iets voor jou?

Zou je graag machine-operator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als machine-operator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Machine-operator, beroepskeuzetest Machine-operator, beroep Machine-operator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden machine-operator

Het arbeidsmarktperspectief voor machine-operators is momenteel redelijk. Sommige bedrijven verstrekken opleidingen met baangarantie, en met een relevante opleiding en ervaring lijk je aan de belangrijkste vereisten te voldoen die genoemd worden in veel van de vacatures. Voor machine-operators is er meestal een logische doorgroei te bedenken naar functies voor machines waarvoor meer kennis vereist is, of naar de baan van procesoperator. Een voor de hand liggende doorgroeimogelijkheid voor een procesoperator is vervolgens die van productiemanager. Je kunt ook aspireren naar een functie in een grotere fabriek of andere (beter betalende) sector.

Arbeidsmarktperspectief score machine-operator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep machine-operator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Machine-operator, Promotie mogelijkheden Machine-operator, Carriere Machine-operator.

Solliciteren op de functie machine-operator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als machine-operator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor machine-operator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als machine-operator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Machine-operator, CV Machine-operator, sollicitatie Machine-operator.

Interviews met machine-operator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen machine-operator

Vacatures machine-operator

Op zoek naar een nieuwe baan als Machine-operator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machine-operator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘Machine-operator’ verwijst hoofdzakelijk naar iemand die in een fabriek werkt, en daar verantwoordelijk is voor de werking van een machine. Hij staat vaak onder leiding en toezicht van een procesoperator, wiens verantwoordelijkheden zich uitstrekken tot een groter productieproces. Bepaalde operatorfuncties worden ook wel aangeduid met technisch operator of (vul in) operator voor operators met specifieke taken.

Beoordeling Machine-operator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Machine-operator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Machine-operator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo ik wil leren machen operator

Door: Noureddine

Reageer op dit beroep