U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Machinebediende

Machinebediende worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een machinebediende? Lees de functieomschrijving.

De machinebediende is verantwoordelijk voor het bedienen van machines.

De machinebediende werkt voornamelijk in de metaalsector. De machinebediende werkt, onderhoudt en bedient machines in het bedrijf of organisatie waar hij werkt. De machinebediende heeft verstand van allerlei soorten machines. Hij bouwt diverse productiemachines om en stelt deze in. Daarnaast kijkt hij of deze technisch goed in orde zijn, controleert hij de kwaliteit van producten en verhelpt hij kleine storingen in de machines. Daarnaast is de machinebediende degene die de machine bediend en toezicht houdt op de machine.

Tegenwoordig zijn er ook veel machines die niet handmatig bediend hoeven te worden en waar de machinebediende dus niet achter hoeft te staan. Bij deze machines houdt hij controle en kijkt hij of ze nog goed werkzaam zijn en kwaliteit leveren om zo het productieproces in de gaten te houden. Deze werkzaamheden voert de machinebediende met name uit als het gaat om machines in een productielijn. Dat de machines in deze productielijn goed werken is van essentieel belang want als één van de machines uitvalt kan meteen de hele productie stoppen en daarom is het belangrijk dat de machinebediende de machines goed in de gaten houdt en controleert en waar nodig bij de machines de onderdelen vervangt of deze smeert. 

Het beroep van machinebediende is een verantwoordelijk beroep omdat hij verantwoordelijk is voor de gehele productielijn. 

Mensen vonden ons op: Job Machinebediende, Baan Machinebediende, Machinebediende Worden, Functie-eisen Machinebediende, Verantwoordelijkheden Machinebediende, Functieprofiel Machinebediende, Wat doet een Machinebediende, Werken als Machinebediende.

Machinebediende worden: Opleiding tot machinebediende

Voor het beroep van machinebediende kan de opleiding metaal/werktuigbouwkunde zijn gevolgd. Deze is zowel op MBO als HBO (werkbouwtuigkunde) te volgen.

Voor het beroep van machinebediende is in niet altijd een opleiding nodig; dit is afhankelijk van het bedrijf, de fabriek of organisatie waar machinebediendes worden gezocht. Wel is het zo dat de meeste machinebediende in de fabriek, het bedrijf of de organisatie waarin hij werkzaam is eerst komt te werken als leerling machinebediende en dat technische kunde en verstand van machines altijd is vereist. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Machinebediende, Machinebediende Worden, Opleidingsniveau Machinebediende, Scholing Machinebediende, Studie Machinebediende, Bijscholing Machinebediende, Omscholing Machinebediende.

Organisaties waar een machinebediende doorgaans werkzaam is

De machinebediende werkt profit in een bedrijf, organisatie of fabriek.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Machinebediende, Machinebediende Worden, Opleidingsniveau Machinebediende, Scholing Machinebediende, Studie Machinebediende, Bijscholing Machinebediende, Omscholing Machinebediende.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden machinebediende

De machinebediende verdient tussen de €1300,- en €1500,- bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd en werkervaring.

Mensen vonden ons op: Salaris Machinebediende, Loon Machinebediende, Wat verdien je als Machinebediende, Salarisschaal Machinebediende, Salarisindicatie Machinebediende, Bonus Machinebediende, CAO Machinebediende, Brutoloon Machinebediende, Nettoloon Machinebediende, Vakantiedagen Machinebediende, Pensioen Machinebediende.

Competenties, skills & vaardigheden machinebediende

 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Technisch inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Machinebediende, Vaardigheden Machinebediende, Attitude Machinebediende, Kwalificaties Machinebediende, Competentieprofiel Machinebediende.

Boeken voor het beroep machinebediende

Wil je meer weten over het beroep machinebediende? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je machinebediende bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken machinebediende te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Machinebediende, Machinebediende ebooks, boek Machinebediende.

Persoonstypen machinebediende

De machinebediende is een waarnemer; hij let goed op de machines die in de productielijn draaien, kijkt of de kwaliteit goed is en of de machines goed werken, vervangt waar nodig onderdelen en smeert waar nodig de olie. De machinebediende is verantwoordelijk voor de machines en de productielijn en moet daarom verantwoordelijk en accuraat te werk gaan.

Ook is de machinebediende een succesvolle werker; hij heeft een no nonsense houding en zorgt ervoor dat de machines hun werk goed doen zodat de productielijn goed kan blijven lopen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Machinebediende, Karakter Machinebediende.

Netwerk machinebediende

Het netwerk van de machinebediende bestaat uit zijn teamleider (aan wie hij vragen kan stellen en die hem erop wijst als er dingen niet goed lopen) en zijn collega machinebediendes.

Mensen vonden ons op: Collega’s Machinebediende, Medewerkers Machinebediende.

Is het beroep machinebediende iets voor jou?

Zou je graag machinebediende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als machinebediende bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Machinebediende, beroepskeuzetest Machinebediende, beroep Machinebediende kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden machinebediende

Het arbeidsmarktperspectief voor de machinebediende is vrij groot: er is veel werkgelegenheid en er is altijd wel vraag naar machinebediendes.

Daarnaast kan de machinebediende doorgroeien tot teamleider machinebediendes of naar een andere functie binnen de metaalsector (bijvoorbeeld machinebankwerker).

Arbeidsmarktperspectief score machinebediende

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep machinebediende. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Machinebediende, Promotie mogelijkheden Machinebediende, Carriere Machinebediende.

Solliciteren op de functie machinebediende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als machinebediende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor machinebediende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als machinebediende. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Machinebediende, CV Machinebediende, sollicitatie Machinebediende.

Interviews met machinebediende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen machinebediende

 • Machine operator

Vacatures machinebediende

Op zoek naar een nieuwe baan als Machinebediende? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machinebediende. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De machinebediende is verantwoordelijk voor het bedienen van machines. De machinebediende werkt voornamelijk in de metaalsector. De machinebediende werkt, onderhoudt en bedient machines in het bedrijf of organisatie waar hij werkt.

Beoordeling Machinebediende

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Machinebediende' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Machinebediende

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep