U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Machinebouwer

Machinebouwer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een machinebouwer? Lees de functieomschrijving.

De machinebouwer bouwt machines.

De machinebouwer werkt in een bedrijf. De machinebouwer maakt mechatronische machines. Dat zijn machines waarbij het mechanisme wordt bestuurd door elektronica. De machinebouwer plaatst en installeert onderdelen op de chassis (basisconstructie van een machine). De onderdelen worden aan de machinebouwer geleverd of door hem zelf gemaakt. Als de machinebouwer de onderdelen heeft geplaatst en geinstalleerd sluit hij de onderdelen op de machine aan. Daarnaast kan de machinebouwer (onder toezicht van zijn leidinggevende) ook verbeteringen en veranderingen aanbrengen in bestaande machines. De machinebouwer werkt met verschillende materialen en komt in aanraking met onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en de hardware van de machines.

Over het algemeen werkt de machinebouwer binnen zijn bedrijf maar het kan ook voorkomen dat hij verbeteringen of veranderingen aan bestaande machines moet maken of dat op locatie de machine moet worden gebouwd. 

De machinebouwer werkt verantwoordelijk en let op zowel zijn eigen veiligheid als de veiligheid van de mensen om hem heen. Hij kan samen werken met een leidinggevende of andere machinebouwers maar is over het algemeen zelfstandig aan het werk. Als de machinebouwer op locatie werkt moet hij ook klanten of mensen die aanwezig zijn te hulp kunnen staan of eventuele vragen kunnen beantwoorden. De machinebouwer voert zijn werkzaamheden verantwoordelijk uit omdat fouten in mechatronische machines (waaronder liften) grote problemen kunnen veroorzaken.

Mensen vonden ons op: Job Machinebouwer, Baan Machinebouwer, Machinebouwer Worden, Functie-eisen Machinebouwer, Verantwoordelijkheden Machinebouwer, Functieprofiel Machinebouwer, Wat doet een Machinebouwer, Werken als Machinebouwer.

Machinebouwer worden: Opleiding tot machinebouwer

De machinebouwer heeft een opleiding monteur mechatronica en machinebouw of machinebouw mechatronica gevolgd. Dit is een MBO opleiding en over het algemeen twee, drie of vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Machinebouwer, Machinebouwer Worden, Opleidingsniveau Machinebouwer, Scholing Machinebouwer, Studie Machinebouwer, Bijscholing Machinebouwer, Omscholing Machinebouwer.

Organisaties waar een machinebouwer doorgaans werkzaam is

De machinebouwer werkt profit voor een bedrijf of opdrachtgever.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Machinebouwer, Machinebouwer Worden, Opleidingsniveau Machinebouwer, Scholing Machinebouwer, Studie Machinebouwer, Bijscholing Machinebouwer, Omscholing Machinebouwer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden machinebouwer

De machinebouwer verdient tussen de €1800,- en €2000,- bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Machinebouwer, Loon Machinebouwer, Wat verdien je als Machinebouwer, Salarisschaal Machinebouwer, Salarisindicatie Machinebouwer, Bonus Machinebouwer, CAO Machinebouwer, Brutoloon Machinebouwer, Nettoloon Machinebouwer, Vakantiedagen Machinebouwer, Pensioen Machinebouwer.

Competenties, skills & vaardigheden machinebouwer

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfontwikkeling
 • Technisch inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Machinebouwer, Vaardigheden Machinebouwer, Attitude Machinebouwer, Kwalificaties Machinebouwer, Competentieprofiel Machinebouwer.

Boeken voor het beroep machinebouwer

Wil je meer weten over het beroep machinebouwer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je machinebouwer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken machinebouwer te komen.

Voor Dummies - Robots bouwen voor kids voor Dummies | Gordon McComb

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045353685 | 127 pagina's

Hoe kun je beter iets leren dan door het zelf te doen? Met Robots bouwen voor kids voor Dummies leert je kind op de leukste manier robots te maken: hij bouwt ze helemaal zelf! Het boek bevat vier coole projecten waarin je kind van alledaagse artikelen en ...

Tekeninglezen machinebouw | G.H. Wormgoor

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789001133948 | 96 pagina's

Tekeninglezen machinebouw 5e druk is een boek van G.H. Wormgoor uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001133948 Tekeninglezen machinebouw...

Hutten bouwen | Jo Schofield

schuilplaatsen - forten - tenten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789060388211 | 144 pagina's

Jo Schofield en Fiona Danks hebben een missie: het inspireren van kinderen, jonge mensen en gezinnen om meer tijd buiten door te brengen. In de natuur zijn er tal van mogelijkheden voor spel, plezier, fantasie en onderzoek. Dit boek staat vol met voorbeel...

Mensen vonden ons op: boeken voor Machinebouwer, Machinebouwer ebooks, boek Machinebouwer.

Persoonstypen machinebouwer

De machinebouwer is een succesvolle werker. Hij wil de machines goed bouwen, problemen verbeteren of een machine nog beter maken en werkt resultaatgericht en met doorzettingsvermogen

Daarnaast werkt de machinebouwer verantwoordelijk, let hij op zijn collega's en op de veiligheid van zichzelf en de omgeving. Ook let hij op details van machines, op de mechatronica en weet hij welke materialen en gereedschappen hij voor welke machines moet gebruiken. Hij werkt accuraat en analystisch en is een echte waarnemer.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Machinebouwer, Karakter Machinebouwer.

Netwerk machinebouwer

Het netwerk van de machinebouwer bestaat uit zijn collega's, klanten op locaties die hem vragen kunnen stellen, opdrachtgevers en zijn leidinggevende.

Mensen vonden ons op: Collega’s Machinebouwer, Medewerkers Machinebouwer.

Is het beroep machinebouwer iets voor jou?

Zou je graag machinebouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als machinebouwer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Machinebouwer, beroepskeuzetest Machinebouwer, beroep Machinebouwer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden machinebouwer

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de machinebouwer is gemiddeld. Er is altijd wel werk te vinden omdat er altijd wel opdrachtgevers en bedrijven op zoek zijn naar machinebouwers.

Daarnaast kan de machinebouwer doorgroeien naar een andere functie binnen de beroepen rondom mechatronica. 

Arbeidsmarktperspectief score machinebouwer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep machinebouwer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Machinebouwer, Promotie mogelijkheden Machinebouwer, Carriere Machinebouwer.

Solliciteren op de functie machinebouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als machinebouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor machinebouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als machinebouwer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Machinebouwer, CV Machinebouwer, sollicitatie Machinebouwer.

Interviews met machinebouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen machinebouwer

Vacatures machinebouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Machinebouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machinebouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De machinebouwer bouwt machines. De machinebouwer werkt in een bedrijf. De machinebouwer maakt mechatronische machines.

Beoordeling Machinebouwer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Machinebouwer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Machinebouwer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep