U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Machinist

Machinist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een machinist? Lees de functieomschrijving.

Een Machinist is iemand die een grote machine bestuurt, zoals een kraan of een trein. Deze profielbeschrijving richt zich op Machinisten die kranen en andere grote bouwmachines besturen.

Er bestaan vele soorten Machinisten in de bouwsector. Denk aan een Machinist Sloopwerk, een Machinist Grondverzet en een Machinist Wegenbouw. Sommige Machinisten kunnen allerlei soorten machines besturen.

Een Machinist Sloopwerk bestuurt bijvoorbeeld sloopmachines, sloophamers en aggregaten. Hij weet in welke volgorde hij bouwwerken het beste kan slopen en houdt daarbij altijd rekening met ieders veiligheid. Een Machinist Grondverzet bestuurt machines die grond verplaatsen om het terrein bijvoorbeeld geschikt te maken voor het aanleggen van wegen of het bouwen van gebouwen. Een Machinist Wegenbouw houdt zich bijvoorbeeld bezig met het asfalteren van wegen.

Een Machinist werkt bijvoorbeeld op een bouwplaats, een haven, een woonwijk of een industrieterrein. 

Mensen vonden ons op: Job Machinist, Baan Machinist, Machinist Worden, Functie-eisen Machinist, Verantwoordelijkheden Machinist, Functieprofiel Machinist, Wat doet een Machinist, Werken als Machinist.

Machinist worden: Opleiding tot machinist

Om Machinist te worden, kunnen verschillende MBO-opleidingen gevolgd worden. Zo bestaan bijvoorbeeld de MBO-opleidingen Machinist Grondverzet, Machinist Sloopwerken of Machinist Grond-, Water- en Wegenbouw op niveau 3. Deze opleidingen duren twee tot drie jaar. Meestal volg je deze opleiding in de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Dit betekent dat je vier dagen per gaat werken en één dag naar school gaat.  

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Machinist, Machinist Worden, Opleidingsniveau Machinist, Scholing Machinist, Studie Machinist, Bijscholing Machinist, Omscholing Machinist.

Organisaties waar een machinist doorgaans werkzaam is

Een Machinist werkt bijvoorbeeld bij een bouw-, logistiek- of verhuurbedrijf. Het bedrijf streeft naar winst, dus een Machinist is werkzaam bij een profitorganisatie. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Machinist, Machinist Worden, Opleidingsniveau Machinist, Scholing Machinist, Studie Machinist, Bijscholing Machinist, Omscholing Machinist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden machinist

Een Machinist kan rekenen op zo’n €1800,- tot €2700,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Machinist.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de precieze taken die de Machinist heeft en zijn werkgever. Voorbeelden van secundaire voorwaarden die voor een Machinist kunnen gelden zijn een bedrijfsauto, een vakantietoeslag en een onregelmatigheidstoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Machinist, Loon Machinist, Wat verdien je als Machinist, Salarisschaal Machinist, Salarisindicatie Machinist, Bonus Machinist, CAO Machinist, Brutoloon Machinist, Nettoloon Machinist, Vakantiedagen Machinist, Pensioen Machinist.

Competenties, skills & vaardigheden machinist

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • Durf
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Machinist, Vaardigheden Machinist, Attitude Machinist, Kwalificaties Machinist, Competentieprofiel Machinist.

Boeken voor het beroep machinist

Wil je meer weten over het beroep machinist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je machinist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken machinist te komen.

Daan de machinist | Fiona Rempt

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789020682847 | 32 pagina's

Daan de machinist: Daan beleeft de stoerste jongensdromen in het echt! In Daan de machinist struikelt Daan over zijn eigen spoorbaan en komt hij plotseling in een heel spannend avontuur terecht!...

Machinist Log (Log Book, Journal - 125 Pgs, 8.5 X 11 Inches) | Centurion Logbooks

Machinist Logbook (Black Cover, X-Large) - Engels | Paperback | 9781540707383 | 126 pagina's

PERFECT BOUND, GORGEOUS SOFTBACK WITH SPACIOUS RULED PAGES. LOG INTERIOR: Click on the LOOK INSIDE link to view the Log, ensure that you scroll past the Title Page. Record Page numbers, Subject and Dates. Customize the Log with columns and headings that w...

Portret van een stoomlocomotief machinist | Maurice de van der Schueren

Met reflectievragen voor coaching, workshops en persoonlijke effectiviteit - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402152449

Deze serie boeken beschrijft hoe medewerkers in organisaties hun functie, dat wil zeggen de uitoefening van hun beroep beleven. Dit gebeurt door nauwkeurige functiebeschrijvingen te geven. Dit keer van een stoommachine machinist. Het maken van beschrijvin...

Mensen vonden ons op: boeken voor Machinist, Machinist ebooks, boek Machinist.

Persoonstypen machinist

Persoonstypen die passen bij een Machinist zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

Een Machinist moet veel energie hebben en efficiënt en doelgericht werken (Succesvolle Werker).

Tevens dient een Machinist heel zorgvuldig te zijn. Hij werkt met gevaarlijke machines en hij moet dus precies weten hoe ze werken, zodat er geen ongelukken ontstaan. Natuurlijk dienen de werkzaamheden ook goed te worden uitgevoerd. De Machinist is dus nauwkeurig en veeleisend (Perfectionist). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Machinist, Karakter Machinist.

Netwerk machinist

Een Machinist heeft veel contacten met andere Machinist met wie hij samenwerkt aan een project. Dit kunnen allerlei soorten Machinisten zijn, zoals Machinisten Sloopwerk en Machinist Grondverzet. Bij vragen of problemen kan een Machinist terecht bij een Leidinggevende. Ook komt de Machinist in aanraking met Uitvoerders, Opdrachtgevers, omwonenden, verkeersdeelnemers enzovoort.  

Mensen vonden ons op: Collega’s Machinist, Medewerkers Machinist.

Is het beroep machinist iets voor jou?

Zou je graag machinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als machinist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Machinist, beroepskeuzetest Machinist, beroep Machinist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden machinist

Het arbeidsmarktperspectief voor een Machinist hangt onder andere af van de economie. Bij een goede economie zijn er genoeg banen voor een Machinist, maar bij een slechte economie vallen veel klappen in de bouw.

Bij goed functioneren en ervaring kan een Machinist leidinggevende taken krijgen. Ook kan de Machinist verder studeren om bijvoorbeeld Uitvoerder of Werkvoorbereider te worden. 

Arbeidsmarktperspectief score machinist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep machinist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Machinist, Promotie mogelijkheden Machinist, Carriere Machinist.

Solliciteren op de functie machinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als machinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor machinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als machinist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Machinist, CV Machinist, sollicitatie Machinist.

Interviews met machinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen machinist

Overzicht

Vacatures machinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Machinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Machinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Machinist is iemand die een grote machine bestuurt, zoals een kraan of een trein. Deze profielbeschrijving richt zich op Machinisten die kranen en andere grote bouwmachines besturen. Er bestaan vele soorten Machinisten in de bouwsector.

Beoordeling Machinist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Machinist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Machinist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep