U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mandenmaker

Mandenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mandenmaker? Lees de functieomschrijving.

De Mandenmaker maakt op kunstzinnige wijze manden. De Mandenmaker gebruikt hiervoor stengels en plantaardige vezels waarmee hij door middel van vlechtwerktechnieken manden maakt.

Al in de Oudheid werd vlechtwerk met plantaardige materialen gemaakt. De mandenmakerij werd pas in de twintigste eeuw tijdens de Industriële Revolutie echt populair. In die was er veel vraag naar verpakkingsmaterialen voor goederen. Manden waren hier bij uitstek goed voor geschikt en werden daarom op grote schaal vervaardigd. Tegenwoordig is er heel ander verpakkingsmateriaal ontwikkeld en worden manden daar niet langer voor gebruikt. Het beroep van de Mandenmaker is daarmee een uitstervend beroep geworden. Enkel in lage loonlanden worden nog manden door Mandenmakers vervaardigd. Door enkele hobbyisten wordt nog ambachtelijk manden gemaakt. Deze zijn voornamelijk voor decoratief gebruik.

De Mandenmaker maakt gebruik van bepaalde vlechttechnieken en gereedschappen. Het belangrijkste gereedschap van de Mandenmaker is een mes. Daarnaast gebruikt de Mandenmaker vaak ook een duimstok, hamer, klopijzer, nijptang, priem en soms een boor(machine). Het specialistische gereedschap voor de Mandenmaker wordt steeds minder verkocht omdat er nog maar weinig Mandenmakers actief zijn. De Mandenmaker zit tijdens het werk meestal op een lage kruk of werkbankje met op zijn schoot een schuin aflopende schootplank. Deze schootplank dient als ondergrond voor het vlechten. Het vlechtwerk kan hier ook op worden vastgezet.

Mensen vonden ons op: Job Mandenmaker, Baan Mandenmaker, Mandenmaker Worden, Functie-eisen Mandenmaker, Verantwoordelijkheden Mandenmaker, Functieprofiel Mandenmaker, Wat doet een Mandenmaker, Werken als Mandenmaker.

Mandenmaker worden: Opleiding tot mandenmaker

In Nederland wordt het beroep van Mandenmaker bijna niet meer uitgeoefend, enkel door enkele hobbyisten. Er is dan ook geen specifieke opleiding voor te vinden. Het beroep wordt vaak in de praktijk geleerd door de verschillende vlechttechnieken aan te leren en zo optimaal mogelijk te beheersen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mandenmaker, Mandenmaker Worden, Opleidingsniveau Mandenmaker, Scholing Mandenmaker, Studie Mandenmaker, Bijscholing Mandenmaker, Omscholing Mandenmaker.

Organisaties waar een mandenmaker doorgaans werkzaam is

Vroeger werkten Mandenmakers vaak in opdracht van bedrijven die op zoek waren naar verpakkingsmaterialen. In Nederland zijn momenteel bijna geen Mandenmakers meer actief. In lage loonlanden zijn nog wel Mandenmakers. De Mandenmakers verkopen de manden (meestal voor decoratief gebruik) en zijn hierdoor werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mandenmaker, Mandenmaker Worden, Opleidingsniveau Mandenmaker, Scholing Mandenmaker, Studie Mandenmaker, Bijscholing Mandenmaker, Omscholing Mandenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mandenmaker

Omdat het beroep van de Mandenmaker bijna niet meer uitgeoefend wordt, kan hier geen salarisindicatie en indicatie van de arbeidsvoorwaarden gegeven worden.

Mensen vonden ons op: Salaris Mandenmaker, Loon Mandenmaker, Wat verdien je als Mandenmaker, Salarisschaal Mandenmaker, Salarisindicatie Mandenmaker, Bonus Mandenmaker, CAO Mandenmaker, Brutoloon Mandenmaker, Nettoloon Mandenmaker, Vakantiedagen Mandenmaker, Pensioen Mandenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden mandenmaker

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Mandenmaker, Vaardigheden Mandenmaker, Attitude Mandenmaker, Kwalificaties Mandenmaker, Competentieprofiel Mandenmaker.

Boeken voor het beroep mandenmaker

Wil je meer weten over het beroep mandenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mandenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mandenmaker te komen.

Jan Arentsz de mandenmaker van Alkmaar | Vis

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789065503503 | 160 pagina's

Jan Arentsz de mandenmaker van Alkmaar 1e druk is een boek van Vis uitgegeven bij Verloren B.V., Uitgeverij. ISBN 9789065503503 De Alkmaarse mandenmaker Jan Arentsz heeft een niet geringe bijdrage geleverd aan de verspreiding van het gereformeerde gedacht...

Mensen vonden ons op: boeken voor Mandenmaker, Mandenmaker ebooks, boek Mandenmaker.

Persoonstypen mandenmaker

De Mandenmaker moet nauwkeurig en ordelijk te werk gaan en de vlechtwerktechnieken goed beheersen (Perfectionist). Ook moet de Mandenmaker gedreven, energiek en praktisch te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mandenmaker, Karakter Mandenmaker.

Netwerk mandenmaker

De Mandenmaker werkte vroeger vaak voor bedrijven die op zoek waren naar verpakkingsmaterialen. Hier had de Mandenmaker vaak te maken met opdrachtgevers. Ook heeft de Mandenmaker bijvoorbeeld te maken met personen die de specialistische gereedschappen vervaardigen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Mandenmaker, Medewerkers Mandenmaker.

Is het beroep mandenmaker iets voor jou?

Zou je graag mandenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mandenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mandenmaker, beroepskeuzetest Mandenmaker, beroep Mandenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mandenmaker

In Nederland zijn bijna geen Mandenmakers meer actief, enkel nog een aantal hobbyisten. Het arbeidsmarktperspectief is daarom niet erg gunstig en ook zijn er nagenoeg geen doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score mandenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep mandenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mandenmaker, Promotie mogelijkheden Mandenmaker, Carriere Mandenmaker.

Solliciteren op de functie mandenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mandenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mandenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mandenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mandenmaker, CV Mandenmaker, sollicitatie Mandenmaker.

Interviews met mandenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mandenmaker

Vacatures mandenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Mandenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mandenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Mandenmaker maakt op kunstzinnige wijze manden. De Mandenmaker gebruikt hiervoor stengels en plantaardige vezels waarmee hij door middel van vlechtwerktechnieken manden maakt. Al in de Oudheid werd vlechtwerk met plantaardige materialen gemaakt.

Beoordeling Mandenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mandenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mandenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep