U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mantelzorger

Mantelzorger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mantelzorger? Lees de functieomschrijving.

Een Mantelzorger is iemand die onbetaald voor een naaste zorgt. Denk aan kinderen die zorgen voor hun dementerende ouders, ouders die zorgen voor hun gehandicapte kind of aan ouderen die zorgen voor hun chronisch zieke partner.

Werkzaamheden

De werkzaamheden van een Mantelzorger zijn heel divers, bijvoorbeeld:

-          Chronisch zieke partner op tijd de goede medicijnen laten innemen
-          Gehandicapt kind genoeg aandacht geven
-          Huishoudelijke werkzaamheden als wassen, koken en stofzuigen
-          Verpleegkundige handelingen, zoals het verzorgen van een wond.

Het gaat om langdurige, onbetaalde zorg.

Zwaar

Veertig procent van de Mantelzorgers zegt overbelast te zijn. Zij hebben namelijk vaak ook een betaalde baan. En de Mantelzorger kan de zorg niet zomaar neerleggen en overdragen aan een ander. Ook maken ze veel kosten.

Mensen vonden ons op: Job Mantelzorger, Baan Mantelzorger, Mantelzorger Worden, Functie-eisen Mantelzorger, Verantwoordelijkheden Mantelzorger, Functieprofiel Mantelzorger, Wat doet een Mantelzorger, Werken als Mantelzorger.

Mantelzorger worden: Opleiding tot mantelzorger

Je bent Mantelzorger als je voor een familielid, kennis, vriend of buur zorgt. Het is dus geen echte baan bij een bedrijf. Er is natuurlijk geen specifieke opleiding nodig.

Er zijn echter wel cursussen voor Mantelzorgers. Ook is het mogelijk te studeren voor bijvoorbeeld Mantelzorgondersteuner. Je volgt dan diverse trainingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mantelzorger, Mantelzorger Worden, Opleidingsniveau Mantelzorger, Scholing Mantelzorger, Studie Mantelzorger, Bijscholing Mantelzorger, Omscholing Mantelzorger.

Organisaties waar een mantelzorger doorgaans werkzaam is

Een Mantelzorger werkt niet voor een organisatie, of in elk geval niet als zodanig. Meestal heeft een Mantelzorger wel een betaalde baan, maar niet per se in de zorg. Een verzorgende kan binnen het bedrijf ingezet worden om een mantelzorgvriendelijk beleid te promoten. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mantelzorger, Mantelzorger Worden, Opleidingsniveau Mantelzorger, Scholing Mantelzorger, Studie Mantelzorger, Bijscholing Mantelzorger, Omscholing Mantelzorger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mantelzorger

Een Mantelzorger is niet in dienst van een organisatie. Hij of zij is geen werknemer noch vrijwilliger. Hij of zij verdient dus geen geld.

Toekomingen

De Mantelzorger kan op enkele tegemoetkomingen rekenen:

-          Respijtzorg. De zorg wordt dan tijdelijk door professionele mensen of vrijwilligers
           overgenomen. Dit is niet altijd kosteloos
-          Financiële ondersteuning gemeente. Dit geld komt van de Wet Maatschappelijke
           Ondersteuning (Wmo)
-          Mantelzorgcompliment. Dit is een jaarlijkse vergoeding van maximaal €200,-. 

Mensen vonden ons op: Salaris Mantelzorger, Loon Mantelzorger, Wat verdien je als Mantelzorger, Salarisschaal Mantelzorger, Salarisindicatie Mantelzorger, Bonus Mantelzorger, CAO Mantelzorger, Brutoloon Mantelzorger, Nettoloon Mantelzorger, Vakantiedagen Mantelzorger, Pensioen Mantelzorger.

Competenties, skills & vaardigheden mantelzorger

 • Energie
 • Oordeelsvorming
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Zorgend
Mensen vonden ons op: Kennis Mantelzorger, Vaardigheden Mantelzorger, Attitude Mantelzorger, Kwalificaties Mantelzorger, Competentieprofiel Mantelzorger.

Boeken voor het beroep mantelzorger

Wil je meer weten over het beroep mantelzorger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mantelzorger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mantelzorger te komen.

Dementie, hoe ga je ermee om? | Ezra van Zadelhoff

Een praktische gids voor mantelzorgers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462961050 | 200 pagina's

Het aantal mensen met dementie neemt toe en daarmee ook het aantal mantelzorgers. Partners, familieleden en andere naasten nemen de zorg dan op zich. Dementie begint vaak met geheugenproblemen en desoriëntatie, maar gaandeweg worden de problemen groter. V...

Klein geluk voor de mantelzorger | Maria Grijpma

wat een cadeau - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789020213201 | 192 pagina's

Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager is een cadeautje, een pareltje, een onmisbaar kleinood voor iedere mantelzorger! In de vorm van recepten die telkens beginnen met een herkenbare situatie of behoefte (je bent moe, je hebt be...

Mantelzorgers en vrijwilligers in beeld | Wilco Kruijswijk

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789031392261 | 176 pagina's

Mantelzorgers en vrijwilligers in beeld 1e druk is een boek van Wilco Kruijswijk uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031392261 Met de overgang van de verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving wordt het beroep op mantelzorgers en vrijwi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Mantelzorger, Mantelzorger ebooks, boek Mantelzorger.

Persoonstypen mantelzorger

Persoonstypen die goed passen bij een Mantelzorger zijn Gever en Waarnemer.

Gever

Een Mantelzorger is warm, betrokken, verzorgend en gevoelig voor de behoeftes van degene voor wie hij of zij zorgt.

Waarnemer

Een Mantelzorger kan goed waarnemen. Hij of zij ziet wanneer er wat moet gebeuren. Hij of zij zorgt ervoor dat hulpbehoevende op tijd eten krijgt, medicijnen inneemt etc. Ook signaleert een Mantelzorger snel problemen. Denk aan een dementerende die opeens veel struikelt. De verzorgende neemt degene dan snel mee naar de huisarts.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mantelzorger, Karakter Mantelzorger.

Netwerk mantelzorger

Het werk als Mantelzorger is zwaar, vooral als degene een baan heeft. Daarom is er nu het project Werk & Mantelzorg. Overheid, werkgevers, werknemersorganisaties en mantelzorgers werken samen. Ambassadeurs voor mantelzorg werken bijvoorbeeld bij hun eigen bedrijf aan een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

Mensen vonden ons op: Collega’s Mantelzorger, Medewerkers Mantelzorger.

Is het beroep mantelzorger iets voor jou?

Zou je graag mantelzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mantelzorger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mantelzorger, beroepskeuzetest Mantelzorger, beroep Mantelzorger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mantelzorger

Mantelzorger is geen echt beroep. Het is iets dat je bent voor je naasten als zij hulp nodig hebben. Van een arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden is dus geen sprake.

Je kunt echter wel een beroep als Mantelzorgondersteuner uit gaan oefenen. Je helpt dan verzorgenden met de zorg en met vragen en problemen.

Arbeidsmarktperspectief score mantelzorger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep mantelzorger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mantelzorger, Promotie mogelijkheden Mantelzorger, Carriere Mantelzorger.

Solliciteren op de functie mantelzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mantelzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mantelzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mantelzorger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mantelzorger, CV Mantelzorger, sollicitatie Mantelzorger.

Interviews met mantelzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mantelzorger

Vacatures mantelzorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Mantelzorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mantelzorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Mantelzorger is iemand die onbetaald voor een naaste zorgt. Denk aan kinderen die zorgen voor hun dementerende ouders, ouders die zorgen voor hun gehandicapte kind of aan ouderen die zorgen voor hun chronisch zieke partner. Werkzaamheden De werkzaamheden van een Mantelzorger zijn heel divers, bijvoorbeeld: -          Chronisch zieke partner op tijd de goede medicijnen laten innemen -          Gehandicapt kind genoeg aandacht geven -          Huishoudelijke werkzaamheden als wassen, koken en stofzuigen -          Verpleegkundige handelingen, zoals het verzorgen van een wond.

Beoordeling Mantelzorger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mantelzorger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mantelzorger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Zwaar,heel zwaar

Door: Gigy

Reageer op dit beroep