U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Marconist

Marconist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een marconist? Lees de functieomschrijving.

De Marconist is opgeleid in het zenden en ontvangen van signalen met behulp van een radio. De signalen die de Marconist zendt en ontvangt zijn in morsecode. De functie van Marconist wordt ook wel radio-officier of telegrafist genoemd. De naam van de functie is naar de uitvinder van de draadloze telegrafie genoemd, Guglielmo Marconi.

 

In het verleden werd morse met een seinsleutel geseind. Hierbij werden vanuit de pols met ritmische bewegingen zogenaamde strepen en punten geseind. Het seinschrift was natuurlijk nooit zo nauwkeurig als met een machine, maar toch moest de Marconist geen grote afwijkingen hebben. Dit kon zelfs reden tot ontslag zijn. De opleiding tot Marconist duurde dan ook twee jaar en tijdens de trainingen en examens waren grote afwijkingen ook niet toegestaan. De codes die ontvangen werden, werden vaak op het gehoor uitgewerkt en direct uitgetypt met een typemachine. Hierdoor ontstond een getypt bericht of telegram. Hierbij is het dus belangrijk dat de Marconist de woorden en tekens herkent en direct omzet en uitwerkt. Een Marconist moest minimaal twintig woorden per minuut kunnen seinen en uitwerken.

 

Aan het begin van de 20e eeuw kwam de telex op en later de automatische radioapparatuur. Hierdoor werd het beroep van Marconist een uitstervend beroep. Er zijn nog enkele radioamateurs en militaire verbindingen die morsecode gebruiken, maar er zijn nog maar weinig Marconisten werkzaam.

Mensen vonden ons op: Job Marconist, Baan Marconist, Marconist Worden, Functie-eisen Marconist, Verantwoordelijkheden Marconist, Functieprofiel Marconist, Wat doet een Marconist, Werken als Marconist.

Marconist worden: Opleiding tot marconist

De opleiding tot Marconist duurde voorheen twee jaar. Tijdens deze twee jaar werd de Marconist geleerd om de morse te kunnen seinen en te kunnen ontvangen. De eisen waren streng en grote afwijking waren tijdens de trainingen en examens dan ook niet toegestaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Marconist, Marconist Worden, Opleidingsniveau Marconist, Scholing Marconist, Studie Marconist, Bijscholing Marconist, Omscholing Marconist.

Organisaties waar een marconist doorgaans werkzaam is

De Marconist was voornamelijk werkzaam in de scheepvaart. De Marconist kon in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Marconist, Marconist Worden, Opleidingsniveau Marconist, Scholing Marconist, Studie Marconist, Bijscholing Marconist, Omscholing Marconist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden marconist

Het beroep van Marconist is een uitstervend beroep. Hierdoor is het niet mogelijk om een inschatting van het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden te maken.

Mensen vonden ons op: Salaris Marconist, Loon Marconist, Wat verdien je als Marconist, Salarisschaal Marconist, Salarisindicatie Marconist, Bonus Marconist, CAO Marconist, Brutoloon Marconist, Nettoloon Marconist, Vakantiedagen Marconist, Pensioen Marconist.

Competenties, skills & vaardigheden marconist

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Marconist, Vaardigheden Marconist, Attitude Marconist, Kwalificaties Marconist, Competentieprofiel Marconist.

Boeken voor het beroep marconist

Wil je meer weten over het beroep marconist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je marconist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken marconist te komen.

P. Vergili Maronis Opera | John Conington

The Aeneid - Engels | Hardcover | 9781345108590 | 654 pagina's

This work has been selected by scholars as being culturally important, and is part of the knowledge base of civilization as we know it. This work was reproduced from the original artifact, and remains as true to the original work as possible. Therefore, y...

Publi Vergili Maronis | Georgicon Georgicon

Druk: 1 | Paperback | 9781532966873 | 82 pagina's

"Publius Vergilius Maro (also known by the Anglicised forms of his name as Virgil or Vergil) (October 15, 70 BCE - September 21, 19 BCE) was a classical Roman poet, best known for three major works-the Bucolics (or Eclogues), the Georgics and the Aeneid-a...

P. Vergili Maronis Aeneidos Liber Tertius | Williams

Engels | Hardcover | 9780198738145 | 230 pagina's

A scholarly edition of a work by Virgil. The edition presents an authoritative text, together with an introduction, commentary notes, and scholarly apparatus....

Mensen vonden ons op: boeken voor Marconist, Marconist ebooks, boek Marconist.

Persoonstypen marconist

De Marconist moet zelfverzekerd en onafhankelijk te werk kunnen gaan (Baas). Ook moet de Marconist beschikken over goede communicatie en sociale vaardigheden en analytisch te werk kunnen gaan (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Marconist, Karakter Marconist.

Netwerk marconist

De Marconist had voornamelijk contact met de andere bemanning op de schepen. Ook had de Marconist vanzelfsprekend veel contact met de kustwacht en andere schepen waar de Marconist de codes naar seinde en van ontving.

Mensen vonden ons op: Collega’s Marconist, Medewerkers Marconist.

Is het beroep marconist iets voor jou?

Zou je graag marconist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als marconist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Marconist, beroepskeuzetest Marconist, beroep Marconist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden marconist

Het beroep van Marconist is een uitstervend beroep en daarom zijn er bijna geen Marconisten meer actief.

Arbeidsmarktperspectief score marconist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep marconist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Marconist, Promotie mogelijkheden Marconist, Carriere Marconist.

Solliciteren op de functie marconist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als marconist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor marconist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als marconist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Marconist, CV Marconist, sollicitatie Marconist.

Interviews met marconist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen marconist

Vacatures marconist

Op zoek naar een nieuwe baan als Marconist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marconist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Marconist is opgeleid in het zenden en ontvangen van signalen met behulp van een radio. De signalen die de Marconist zendt en ontvangt zijn in morsecode. De functie van Marconist wordt ook wel radio-officier of telegrafist genoemd.

Beoordeling Marconist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Marconist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Marconist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Bestaat dit beroep nog?

Door: Bas

Reageer op dit beroep