U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Marinier

Marinier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een marinier? Lees de functieomschrijving.

Als marinier heb je een actief, afwisselend en maatschappelijk belangrijk beroep. De Marinier dient te werken onder diverse tijds-, weers- en terreinsomstandigheden en mag dan ook niet beschikken over een '9 tot 5'-mentaliteit.

De Werkzaamheden van de Marinier zijn zeer divers. Afhankelijk van de toegewezen eenheid wordt er een bepaald takenpakket toegewezen.

De Operationele Mariniers houden zich bezig met het oefenen voor en het ondergaan van uitzendingen. Dit beslaat vooral het ophouden van de fysieke en mentale gesteldheid en de praktische kennis van de Mariniers. Schiet-, navigatie-, aanvals-, verdedigings- en hulpverleningsoefeningen helpen de Marinier bij het uitvoeren van zijn taak tijdens de uitzendingen. Aangezien de Mariniers overal ter wereld ingezet dienen te worden, ondergaan zij ook training onder diverse omstandigheden.

Het Korps Mariniers houdt zich bezig met het garanderen van veiligheid op de plaatsen waar de Nederlandse overheid dit voor ogen heeft. De Mariniers kunnen verdedigen, aanvallen en hulp bieden. In de praktijk worden de Mariniers dan ook onder diverse omstandigheden met uiteenlopende taken ingezet. Zo heeft het Korps Mariniers recentelijk deelgenomen aan wederopbouw-, gevechts- en vredesmissies.

Na enkele jaren kan de Marinier meer specialistische functies binnen het Korps gaan bekleden, indien hij hiervoor interesse heeft en indien hij de betreffende opleidingen succesvol weet af te ronden. Deze specialistische functies zijn bijvoorbeeld kikvorsman, sportinstructeur, mountainleader, Unit Interventie Mariniers teamlid, verkenner, parachutist en koudweers- of jungle-instructeur.

De Marinier dient van onbesproken gedrag te zijn in en uit functie. Zo mag hij geen verkeerde vrienden, financiële problemen en verslavingen hebben of andere zaken die de pretentie van belangenverstrengeling kunnen wekken. De Marinier dient binnen het gedisciplineerde Korps over te komen als visitekaartje van defensie.

Mensen vonden ons op: Job Marinier, Baan Marinier, Marinier Worden, Functie-eisen Marinier, Verantwoordelijkheden Marinier, Functieprofiel Marinier, Wat doet een Marinier, Werken als Marinier.

Marinier worden: Opleiding tot marinier

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Marinier dient men minimaal in het bezit te zijn van een diploma VMBO basisberoepsgerichteleerweg, een diploma Vrede & Veiligheid niveau-2 of een diploma Veiligheid & Vakmanschap niveau-2 in de richting 'Grondgebonden Optreden'.

Bij het Korps Mariniers worden alleen mannen toegelaten.

Tevens gelden er enige specifieke (fysieke) eisen:

De toekomstige Marinier mag niet korter zijn dan 1.65 meter en niet langer dan 2.00 meter, moet minimaal 65 kilogram wegen en mag niet meer wegen dan zijn lengte in centimeters, verminderd met 100 en dit getal vermeerderd met 5 procent. Iemand van 1.80 meter mag dus (180-100=80, 80+5%=84) 84 kilogram wegen.

Na afronding van de opleiding geldt er een dienverplichting van 4 jaar.

Tevens mag de Marinier niet jonger zijn dan 17,5 jaar en niet ouder zijn dan 27 jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Marinier, Marinier Worden, Opleidingsniveau Marinier, Scholing Marinier, Studie Marinier, Bijscholing Marinier, Omscholing Marinier.

Organisaties waar een marinier doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Marinier wordt je geplaatst bij een onderdeel van het Korps Mariniers.

Afhankelijk van de wensen van het Korps en de gegadigde wordt er een functie vastgesteld. Zo kan het zijn dat de Marinier op Texel komt te werken bij een amfibisch peloton, maar kan hij ook geplaatst worden in Doorn of zelfs op Aruba bij een operationele eenheid.

Met de eenheid zal worden deelgenomen aan internationale oefeningen en uitzendingen. 

Mensen denk dat mariniers ook kunnen werken bij bijv cruise reizen of bij vrachtreizen, maar dit is niet het geval.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Marinier, Marinier Worden, Opleidingsniveau Marinier, Scholing Marinier, Studie Marinier, Bijscholing Marinier, Omscholing Marinier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden marinier

Vanaf aanvang aan de opleiding tot Marinier krijgt de Marinier in spé loon betaald. Dit loon wordt bepaald aan de hand van de rang van de gegadigde. Na het afronden van de opleiding is het standaard loon zo'n €1272 per maand. Dit kan oplopen tot €2273.

Bij de Koninklijke Marine worden bovenop het reguliere loon premies toegekend. Zo zijn er vaartoelages, oefentoelages, gevechtstrainingstoelages en toelages voor studiekosten. Door deze toelages kan het zelfs zo zijn dat het loon tweemaal zo hoog wordt in bepaalde maanden (de studiekostentoelage komt neer op een betaalde studie of opleiding na afronding van de opleiding). Bovendien wordt de opleiding Marinier betaald door de Marine, net zoals de uniformen en studieboeken. Tevens is er een collectieve zorgverzekering voor maximaal €48 per maand en kan er gebruik worden gemaakt van sportfaciliteiten.

Voor sommige opleidingen en bijkomende functies wordt bovendien een aanstellingspremie toegekend: de Marinier kan zo eenmalig zo'n €4000 euro extra premie opstrijken naast zijn andere inkomsten. Tot slot moet er gemeld worden dat de marine minimaal 41 vrije dagen per jaar geeft. Deze vrije dagen kunnen oplopen door onregelmatige diensten (varen, oefeningen).

Mensen vonden ons op: Salaris Marinier, Loon Marinier, Wat verdien je als Marinier, Salarisschaal Marinier, Salarisindicatie Marinier, Bonus Marinier, CAO Marinier, Brutoloon Marinier, Nettoloon Marinier, Vakantiedagen Marinier, Pensioen Marinier.

Competenties, skills & vaardigheden marinier

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Gepast geweld kunnen toepassen
 • Goede fysieke en mentale gezondheid
 • Zowel indivueel als in groepsverband kunnen functioneren
Mensen vonden ons op: Kennis Marinier, Vaardigheden Marinier, Attitude Marinier, Kwalificaties Marinier, Competentieprofiel Marinier.

Boeken voor het beroep marinier

Wil je meer weten over het beroep marinier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je marinier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken marinier te komen.

Mannen van staal | Stephan de Vries

achter de schermen bij de officiersopleiding van het Korps Mariniers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046821275 | 190 pagina's

Mannen van staal 1e druk is een boek van Stephan de Vries uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. ISBN 9789046821275 Ze opereerden in Irak, Afghanistan en Mali, ze vechten op zee tegen Somalische piraten en strijden in Nederland tegen terreur en geweld. Een offic...

Liggen blijven! | Olof van Joolen

Achter de schermen bij de mariniers van De Punt en de terreuracties van 1973-1978 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046824337 | 224 pagina's

Een golf van bomaanslagen, gijzelingen en moordpartijen overspoelt in de jaren zeventig Europa, Nederland blijft niet buiten schot. Bij de eerste gijzelingsactie in Wassenaar (1970) blijken we geen idee te hebben van terrorismebestrijding. Vanuit het niet...

QPO, Korps Mariniers sinds 1665 | Booy Uitgeverij

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789082204919 | 140 pagina's

QPO, Korps Mariniers sinds 1665 1e druk is een boek uitgegeven bij Booy Uitgeverij. ISBN 9789082204919 Het Korps Mariniers bestaat 350 jaar. Opgericht door Michiel de Ruyter en Johan de Witt staat dit onderdeel van de Nederlandse marine anno 2015 nog stee...

Mensen vonden ons op: boeken voor Marinier, Marinier ebooks, boek Marinier.

Persoonstypen marinier

De Marinier heeft een zelfverzekerde, gedreven, praktische, energieke, ijverige, betrouwbare en prestatiegerichte persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast is hij objectief, scherpzinnig, volhardend, onafhankelijk (Waarnemer)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Marinier, Karakter Marinier.

Netwerk marinier

Als Marinier werk je binnen een peloton van het Korps Mariniers. Binnen dit peloton zal er leiding worden gegeven door de Onderofficier der Mariniers in geweersgroepen van zo'n acht personen en door de Officier der Mariniers als pelotonscommandant over zo'n 30 personen.

Tijdens het uitvoeren van de (fysiek zware) werkzaamheden zal er sprake zijn van intensief contact met de collega Mariniers. Daarnaast zal er op sturende wijze sprake zijn van contact met de (Onder)Officieren. Afhankelijk van de toegewezen taken zullen er contacten kunnen zijn met krijgsmachtsonderdelen van bondgenoten of met andere eenheden van de Nederlandse Krijgsmacht.

Buiten de organisatie van Defensie zal er sprake zijn van contact met 'de burger' en met 'de vijand'. Afhankelijk van de taak die de Marinier ophet desbetreffende moment uit dient te voeren, kan het contact variëren van het toepassen van dodelijk geweld tot het verlenen van hulp.

Mensen vonden ons op: Collega’s Marinier, Medewerkers Marinier.

Is het beroep marinier iets voor jou?

Zou je graag marinier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als marinier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Marinier, beroepskeuzetest Marinier, beroep Marinier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden marinier

Binnen het Korps Mariniers is het mogelijk om na afronding van een dienstperiode bij te tekenen voor eenzelfde functie of om op den duur door te groeien tot de hogere rangen, indien er voldaan wordt aan de gestelde instroomeisen.

Buiten het Korps Mariniers is het mogelijk om te solliciteren bij een ander krijgsmachtsonderdeel, bijvoorbeeld de Commando's.

Buiten Defensie zal de integriteit, het doorzettingsvermogen en de discipline waar de Marinier door wordt gekenmerkt meespelen bij het krijgen van een baan in bijvoorbeeld de particuliere- of overheidssector.

Momenteel kampt Defensie met een tekort aan financiële middelen, waardoor de eerstvolgende opleidingen in 2011 aanvangen.

Arbeidsmarktperspectief score marinier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep marinier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Marinier, Promotie mogelijkheden Marinier, Carriere Marinier.

Solliciteren op de functie marinier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als marinier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor marinier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als marinier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Marinier, CV Marinier, sollicitatie Marinier.

Interviews met marinier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen marinier

Vacatures marinier

Op zoek naar een nieuwe baan als Marinier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marinier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als marinier heb je een actief, afwisselend en maatschappelijk belangrijk beroep. De Marinier dient te werken onder diverse tijds-, weers- en terreinsomstandigheden en mag dan ook niet beschikken over een '9 tot 5'-mentaliteit. De Werkzaamheden van de Marinier zijn zeer divers.

Beoordeling Marinier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Marinier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Marinier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Eens Marinier- altijd een Marinier.

Door: C.buijtendijk

Volledig mee eens.

Door: Jan

Door: ik wil later zelf marinier worden! maar ik ben nu nog druk bezig met mijn opleiding vmbo

Beste Jan,het zal mij verbazen als je hier spijt van krijgt.

Door: Abel

Een prachtige baan.

Door: Jens

Ik wil pas met pensioen als ik 80 jr.ben.Gr.

Door: Marinier

daar is je vrouw het waarschijnlijk helemaal mee eens.Gr.

Door: Karel

Bijna 40 jr.bij de Marine geweest.Een prachtige tijd.

Door: Michiel

wat kan je doen als je het mariniers korp uit gaat? XD zeg maar je hebt dan geen mbo dimpola in b.v. techniek. 

Door: thijs

Beste Thijs,ga een cursus volgen.Ik heb er een gevonden via springest.nl.Gr.

Door: oud marinier

Hallo ik ben nu 15 jaar en ik doe vmbo ik wil hier na voor korps leren kan ik ook verder stromen via korps naar sergeant ??

Door: robin

Hallo ik ben nu 14 jaar, zit in de 3de klas en wil graag marinier worden. Wat voor opleiding en vak zou ik moeten kiezen na de middelbare school?

Door: Leroy

Beste Leroy,lees de hier bovenstaande informatie goed en je weet wat je moet kiezen.Robin,jouw vraag is mij niet helemaal duidelijk.

Door: marinier

Aangenaam zouden jullie een uitzondering kunnen maken en iemand Door laten gaan die mbo 2 heeft ?

Door: Sabier salahi

IK vind heel jammer dat doorn verloren gaat, prima goed voor opleiding

ik zelf 18 maand op texel geweest

Door: arie kuipers oud marinier

Wat blijft zijn de prachtige herinnringen.Gr.

Door: Piet

Hoelang kan je maximaal worden uitgezonden?

Door: Duun

6 maanden is over het algemeen de maxium duur,.(uitzonderingen zijn er maar niet veel).Gr.

Door: marinier

Heb mijn dienst plicht vervuld bij het KOrps Mariniers (67/6) .

Ben nog steeds trots dat ik bij het Korps heb mogen dienen.

Dus nogmaals "Eens Marinier-altijd Marinier.

Door: C.Buijtendijk

Verdien je goed genoeg bij het korps mariniers?

Door: Jesse

Reageer op dit beroep