Marktkoopman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Marktkoopman: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Marktkoopman? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Marktkoopman wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Marktkoopman, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Marktkoopman


Vacatures Marktkoopman

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Marktkoopman?

De marktkoopman verkoopt producten op de markt.

De marktkoopman verkoopt bepaalde producten op de markt. Deze producten kunnen verschillen van bijvoorbeeld verse vis tot bloemen drogisterijwaren, taartjes, broden of kaas. De marktkoopman werkt voor een opdrachtgever of werkt voor zichzelf. De marktkoopman rijdt over het algemeen met zijn producten en een kraam of stalling in een aanhangwagen of andere wagen naar de markt. Hier stalt hij vervolgens zijn kraam op de vaste standplaats uit en stalt hij zijn waren op een aantrekkelijke en interessante manier uit.

Als de markt begint probeert de marktkoopman klanten naar zijn kraam te krijgen. De marktkoopman doet dit door reclame voor zijn producten en eventuele aanbiedingen te roepen, met potentiële klanten te praten en door eventuele reclameborden (en eventuele posters en flyers te maken en uit te delen) te maken. Hij bedenkt eventuele aanbiedingen en prijst deze aan. De marktkoopman verkoopt vervolgens zijn producten aan klanten, rekent de prijzen uit en rekent de producten (eventueel met behulp van zijn kassa) af.

De marktkoopman moet flexibel zijn, over eigen vervoer en een rijbewijs beschikken en daarnaast verkoopgericht kunnen werken. Hij heeft doorzettingsvermogen en probeert zelfstandig te kunnen werken. De marktkoopman moet het niet erg vinden om producten aan te prijzen en producten te kunnen verkopen.


Past het beroep Marktkoopman bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Marktkoopman per stad

Vacatures Marktkoopman Alkmaar

Vacatures Marktkoopman Almelo

Vacatures Marktkoopman Almere

Vacatures Marktkoopman Alphen aan den Rijn

Vacatures Marktkoopman Amersfoort

Vacatures Marktkoopman Amstelveen

Vacatures Marktkoopman Amsterdam

Vacatures Marktkoopman Apeldoorn

Vacatures Marktkoopman Arnhem

Vacatures Marktkoopman Assen

Vacatures Marktkoopman Bergen op Zoom

Vacatures Marktkoopman Breda

Vacatures Marktkoopman Capelle aan den IJssel

Vacatures Marktkoopman Delft

Vacatures Marktkoopman Den Bosch

Vacatures Marktkoopman Den Haag

Vacatures Marktkoopman Den Helder

Vacatures Marktkoopman Deventer

Vacatures Marktkoopman Doetinchem

Vacatures Marktkoopman Dordrecht

Vacatures Marktkoopman Ede

Vacatures Marktkoopman Eindhoven

Vacatures Marktkoopman Emmen

Vacatures Marktkoopman Enschede

Vacatures Marktkoopman Gouda

Vacatures Marktkoopman Groningen

Vacatures Marktkoopman Haarlem

Vacatures Marktkoopman Haarlemmermeer

Vacatures Marktkoopman Heerlen

Vacatures Marktkoopman Helmond

Vacatures Marktkoopman Hengelo

Vacatures Marktkoopman Hilversum

Vacatures Marktkoopman Hoogeveen

Vacatures Marktkoopman Hoorn

Vacatures Marktkoopman Katwijk

Vacatures Marktkoopman Leeuwarden

Vacatures Marktkoopman Leiden

Vacatures Marktkoopman Lelystad

Vacatures Marktkoopman Maastricht

Vacatures Marktkoopman Middelburg

Vacatures Marktkoopman Nieuwegein

Vacatures Marktkoopman Nijmegen

Vacatures Marktkoopman Oss

Vacatures Marktkoopman Purmerend

Vacatures Marktkoopman Roermond

Vacatures Marktkoopman Roosendaal

Vacatures Marktkoopman Rotterdam

Vacatures Marktkoopman Schiedam

Vacatures Marktkoopman Spijkenisse

Vacatures Marktkoopman Terneuzen

Vacatures Marktkoopman Tilburg

Vacatures Marktkoopman Utrecht

Vacatures Marktkoopman Veenendaal

Vacatures Marktkoopman Venlo

Vacatures Marktkoopman Vlaardingen

Vacatures Marktkoopman Westland

Vacatures Marktkoopman Zaanstad

Vacatures Marktkoopman Zeist

Vacatures Marktkoopman Zoetermeer

Vacatures Marktkoopman Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Marktkoopman

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Marktkoopman?

Het gemiddeld bruto maandloon van de marktkoopman ligt tussen de €1200,- en €1500,- per maand.


Meer weten over het salaris Marktkoopman

Salaris aankomend Marktkoopman Salaris junior Marktkoopman Wat is het salaris van een medior Marktkoopman? Welk salaris krijgt een senior Marktkoopman?


Hoe word je een Marktkoopman? 

Voor het beroep van marktkoopman valt geen specifieke opleiding te volgen. Wel kan de marktkoopman een opleiding tot verkoper (mbo, twee, drie of vierjarig) of opleiding ondernemer ambulante handel hebben gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Marktkoopman

Er zijn geen opleidingen Marktkoopman aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Marktkoopman in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel


Omscholen tot Marktkoopman

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Marktkoopman. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Marktkoopman

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Marktkoopman

Als je Marktkoopman wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Marktkoopman zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Marktkoopman

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Marktkoopman?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Marktkoopman

Een Marktkoopman heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Vaardigheden Marktkoopman

  • Inlevingsvermogen
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Motivatie
  • Tegenslagen verwerken
  • Stressbestendig
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Overtuigingskracht
  • Creativiteit
  • Bemiddelen
  • Luistervaardigheid
  • Resultaatgerichtheid
  • Argumentatiekracht
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Marktkoopman nodig? 

De marktkoopman is een succesvolle werker. Hij probeert op alle mogelijke manieren door zoveel mogelijk reclame te maken zijn waren te verkopen en vindt het niet erg om hiervoor met andere marktkoopmannen met dezelfde waren te moeten concurreren. De marktkoopman is resultaatgericht en heeft doorzettingsvermogen.

Daarnaast is de marktkoopman een waarnemer. Hij ziet waar eventuele potentiële klanten lopen en probeert deze naar zijn kraam toe te krijgen. Hij maakt praatjes met eventueel geïnteresseerde mensen en probeert zijn producten aan deze mensen te verkopen.


Eigenschappen Marktkoopman

  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Marktkoopman?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de marktkoopman is gemiddeld. Er zijn vacatures van opdrachtgevers voor de marktkoopman en daarnaast kan de marktkoopman ook voor zichzelf beginnen.


Doorgroei mogelijkheden Marktkoopman

Het beroep Marktkoopman is onderdeel van de beroepsfamilie Markt- en kioskverkopers.

Verwante beroepen Marktkoopman


Waar werkt een Marktkoopman?

De marktkoopman werkt profit voor zichzelf (heeft een eigen bedrijf) of werkt voor een opdrachtgever.


Met wie werkt een Marktkoopman samen? 

Het netwerk van de marktkoopman bestaat uit concurrerende marktkoopmannen, andere verkopers, potentiële klanten, klanten, zijn eventuele opdrachtgever en de mensen die in de loods werken waar hij zijn kraam (en eventueel waren) stalt.


  • Concurrerende marktkoopman
  • Potentiële kopers
  • Kopers
  • Opdrachtgevers
  • Mensen in de loods
Marktkoopman

Verwante beroepen Marktkoopman:

Verkoper
Salaris: €1900 tot €4000
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Marktkoopman in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Concurrerende marktkoopman
  • Potentiële kopers
  • Kopers
  • Opdrachtgevers
  • Mensen in de loods

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1200 tot €1500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar