U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Medewerker Belastingdienst

Medewerker Belastingdienst worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een medewerker Belastingdienst? Lees de functieomschrijving.

De Belastingdienst kent vijf kerntaken. Deze zijn het heffen en innen van belastingen, het opsporen van fiscale, economische en financiële fraude, het uitbetalen van inkomensafhankelijke toeslagen voor kinderopvang, huur en zorg, het toezicht houden op de in-, uit- en doorvoer van goederen en het toezicht houden op het naleven van de fiscale wetten en regels. Hiervan is het eerste de bekendste en ook grootste taak van de organisatie. Als Medewerker is men gebonden aan deze taak en moet men dit via administratieve, informatieve en controlerende werkzaamheden uitvoeren.

Ook voert een medewerker van de belastingdienst toetsingen uit. Zo is er de kantoortoetsing, die bestaat uit het uitvoeren van routinematige vormen van toetsing zoals de niet-winst aangiften IB (Inkomstenbelasting) en massale toezichtsvormen naar aanleiding van bijvoorbeeld standaard uitworpredenen. Ook heeft men veldtoetsing, waarbij verschillende controles worden uitgevoerd, te weten:

- Loongegevens (tijdigheid, juistheid, volledigheid)
- Startersbezoeken
- Actiegerichte onderzoeken (veelal MKB)

 Tegenwoordig worden steeds meer zaken geautomatiseerd, waardoor het takenpakket van een Medewerker Belastingdienst steeds kleiner wordt. Steeds meer tijd bestaat uit informatieve werkzaamheden, zoals de Belasting Telefoon, terwijl de controlerende werkzaamheden door een computer worden gedaan.

Mensen vonden ons op: Job Medewerker Belastingdienst, Baan Medewerker Belastingdienst, Medewerker Belastingdienst Worden, Functie-eisen Medewerker Belastingdienst, Verantwoordelijkheden Medewerker Belastingdienst, Functieprofiel Medewerker Belastingdienst, Wat doet een Medewerker Belastingdienst, Werken als Medewerker Belastingdienst.

Medewerker Belastingdienst worden: Opleiding tot medewerker Belastingdienst

Voor de functie van Medewerker van de Belastingdienst is een MBO opleiding in de fiscale richting vereist . Daarbij kun je doorgroeien tot een van de belangrijkere medewerkers, afhankelijk van je niveau en prestaties. Buiten dit wordt een goede kennis van het Nederlands (voornamelijk lezen en interactie) en een redelijke kennis van het Engels verwacht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Medewerker Belastingdienst, Medewerker Belastingdienst Worden, Opleidingsniveau Medewerker Belastingdienst, Scholing Medewerker Belastingdienst, Studie Medewerker Belastingdienst, Bijscholing Medewerker Belastingdienst, Omscholing Medewerker Belastingdienst.

Organisaties waar een medewerker Belastingdienst doorgaans werkzaam is

De Belastingdienst is een overheidsinstelling die het grootste gedeelte van de staatsinkomsten int en vervolgens richting de verschillende departementen stuurt. Er wordt geen winst gemaakt en dat is ook de bedoeling.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Medewerker Belastingdienst, Medewerker Belastingdienst Worden, Opleidingsniveau Medewerker Belastingdienst, Scholing Medewerker Belastingdienst, Studie Medewerker Belastingdienst, Bijscholing Medewerker Belastingdienst, Omscholing Medewerker Belastingdienst.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden medewerker Belastingdienst

Het salaris kan heel erg verschillen met de functie of ervaring. Er is bij de Belastingdienst een schaalniveau voor de salarissen waar niet van wordt afgeweken. Daarbuiten kent de Belastingdienst nog vele andere vergoedingen. Er is bijvoorbeeld standaard een vakantievergoeding van 8% van het brutoloon en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Woon-werkverkeer wordt vergoed, tot een maximaal bedrag en soms wordt er ook een verhuisvergoeding gegeven. Als fulltime medewerker heeft men een 36-urige werkweek en 20 dagen vakantie, er is echter de mogelijkheid tot meer vrije dagen door oftewel 40 uur per week te werken of door vrije dagen bij te kopen. Vrije dagen die men overhoudt kunnen verkocht worden.

Mensen vonden ons op: Salaris Medewerker Belastingdienst, Loon Medewerker Belastingdienst, Wat verdien je als Medewerker Belastingdienst, Salarisschaal Medewerker Belastingdienst, Salarisindicatie Medewerker Belastingdienst, Bonus Medewerker Belastingdienst, CAO Medewerker Belastingdienst, Brutoloon Medewerker Belastingdienst, Nettoloon Medewerker Belastingdienst, Vakantiedagen Medewerker Belastingdienst, Pensioen Medewerker Belastingdienst.

Competenties, skills & vaardigheden medewerker belastingdienst

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Objectiviteit
 • Richting geven aan conversaties
Mensen vonden ons op: Kennis Medewerker Belastingdienst, Vaardigheden Medewerker Belastingdienst, Attitude Medewerker Belastingdienst, Kwalificaties Medewerker Belastingdienst, Competentieprofiel Medewerker Belastingdienst.

Boeken voor het beroep medewerker belastingdienst

Wil je meer weten over het beroep medewerker belastingdienst? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je medewerker belastingdienst bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken medewerker belastingdienst te komen.

Traject Welzijn - Profiel Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 | Marja Baseler

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789006622270 | 132 pagina's

Traject Welzijn - Profiel Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 3e druk is een boek van Marja Baseler uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006622270 Traject Welzijn - Profiel Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 is een boek va...

Ontwikkel je leiderschap | Joel Aerts

14 krachtige principes voor het versnellen van je leiderschapsontwikkeling en die van je medewerkers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462762336 | 236 pagina's

Ontwikkel je leiderschap 1e druk is een boek van Joel Aerts uitgegeven bij Vakmedianet Management B.V.. ISBN 9789462762336 * Hoe kun je je leiderschap het beste ontwikkelen? * Welke aanpak werkt echt en waar moet je op letten? * Hoe help je anderen bij he...

Gung Ho! | Kenneth Blanchard

een overtuigende methode om uw medewerkers te inspireren - Nederlands | Druk: 12 | Paperback | 9789047000242 | 143 pagina's

Hoe krijg je je mensen zo gemotiveerd en enthousiast dat zij zich volledig inzetten voor hun organisatie? In 'Gung Ho' beschrijven Ken Blanchard en Sheldon Bowles een revolutionaire techniek om persoonlijke betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Het ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Medewerker Belastingdienst, Medewerker Belastingdienst ebooks, boek Medewerker Belastingdienst.

Persoonstypen medewerker Belastingdienst

Een Medewerker van de Belastingdienst is onafhankelijk en kan uitstekend zaken beschouwen. Hij is analystisch ingesteld en emotieloos, waardoor hij altijd een goed oordeel kan geven over de informatie (Waarnemer). Qua (behoud van) controle is de Medewerker veeleisend, zowel naar zichzelf als naar zijn collega´s. Hij is heel ordelijk en een harde werker (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Medewerker Belastingdienst, Karakter Medewerker Belastingdienst.

Netwerk medewerker Belastingdienst

Medewerkers van de Belastingdienst werken voornamelijk met elkaar. Een aanzienlijk deel van de tijd wordt echter ook door contact met burgers in beslag genomen. Dit kunnen klagende burgers zijn, burgers met vragen of burgers die fouten hebben gemaakt bij het invullen van formulieren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Medewerker Belastingdienst, Medewerkers Medewerker Belastingdienst.

Is het beroep medewerker Belastingdienst iets voor jou?

Zou je graag medewerker Belastingdienst willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als medewerker Belastingdienst bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Medewerker Belastingdienst, beroepskeuzetest Medewerker Belastingdienst, beroep Medewerker Belastingdienst kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden medewerker Belastingdienst

De Belastingdienst heeft ongeveer 30.000 mensen in dienst en gezien de eisen niet bijster hoog zijn, is het arbeidsmarktperspectief laag. Vele mogelijkheden voor een baan zijn er niet, noch voor een stageplek. Doorgroeimogelijkheden bij de Belastingdienst zijn er wel, wat kan door meer ervaring op te doen of cursussen te volgen. De Belastingdienst moedigt extra scholing aan.

Arbeidsmarktperspectief score medewerker Belastingdienst

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep medewerker Belastingdienst. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Medewerker Belastingdienst, Promotie mogelijkheden Medewerker Belastingdienst, Carriere Medewerker Belastingdienst.

Solliciteren op de functie medewerker Belastingdienst

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als medewerker Belastingdienst dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor medewerker Belastingdienst belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als medewerker Belastingdienst. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Medewerker Belastingdienst, CV Medewerker Belastingdienst, sollicitatie Medewerker Belastingdienst.

Interviews met medewerker Belastingdienst

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen medewerker Belastingdienst

Vacatures medewerker belastingdienst

Op zoek naar een nieuwe baan als Medewerker Belastingdienst? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Medewerker Belastingdienst. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Belastingdienst kent vijf kerntaken. Deze zijn het heffen en innen van belastingen, het opsporen van fiscale, economische en financiële fraude, het uitbetalen van inkomensafhankelijke toeslagen voor kinderopvang, huur en zorg, het toezicht houden op de in-, uit- en doorvoer van goederen en het toezicht houden op het naleven van de fiscale wetten en regels. Hiervan is het eerste de bekendste en ook grootste taak van de organisatie.

Beoordeling Medewerker Belastingdienst

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Medewerker Belastingdienst' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Medewerker Belastingdienst

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hoi ik ben Anoniem,

mijn moeder doet dit werk. En ik zelf wilde er graag meer over weten omdat ik mijn spreekbeurt erover ga houden op school. Op 23 mei 2016 dus als jullie nog een tip hebben laat het dan weten voor die datum. Ik hoop dat jullie nog tips voor me hebben.

Door: Anoniem

Heyy Anoniem,

cool dat je je spreekbeurt hierover doet. Jammer genoeg heb ik geen tip voor je doeiiiii. 

Door: Lotte van Oostrom

Door: Lotte van Oostrom

Een beetje laat.Maar wat denk je van de collegas van je Moeder.Gr.

Door: Jan

Hallo Anoniem,hoe is de spreekbeurt gegaan?

Door: Peter

Reageer op dit beroep