U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Medisch adviseur zorgverzekeraar

Medisch adviseur zorgverzekeraar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een medisch adviseur zorgverzekeraar? Lees de functieomschrijving.

De Medisch adviseur zorgverzekeraar houdt zich bij een zorgverzekeraar bezig met verschillende facetten binnen het proces van een zorgaanvraag. De belangrijkste kerntaken van de Medisch adviseur zorgverzekeraar is de medische casuïstiek (het beschrijven van ziektegevallen) en kwaliteitsbewaking van de zorg. Daarnaast ondersteunt hij bij het inkopen van zorg en adviseert hij ten aanzien van beleid. De Medisch adviseur zorgverzekeraar is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van de medische gegevens van een patiënt voor een verzekeringsmaatschappij. 

Eén van de taken van de Medisch adviseur zorgverzekeraar is medisch inhoudelijke advisering bij complexe aanvraag van machtigingen, declaraties en klachten. Naast de ondersteuning als medisch adviseur bij het inkopen van zorg gaat hij samen met de inkoper het gesprek aan met specialisten in het ziekenhuis, Huisartsen, Apothekers en anderen om afspraken te maken over de te leveren zorg en de kwaliteit daarvan.  Een andere belangrijke taak van de Medisch adviseur is advisering aan het management en directie. Hij levert een bijdrage aan de beleidsontwikkeling en denkt positief kritisch mee ten aanzien van zorginnovatie. 

De Medisch adviseur zorgverzekeraar kijkt dus naar de contracten met zorgverleners. Tevens worden individuele aanvragen van patiënten beoordeeld wanneer het uitzonderlijke aanvragen zijn. Zoals experimentele, niet geregistreerde behandelingen. De Medisch adviseur is vaak de spil in een zorgteam van een zorgverzekeraar. Vanuit een zorginhoudelijke hoek adviseert hij over het te voeren beleid, jaarplannen en contracten. Op zorginhoudelijk gebied adviseert de Medisch adviseur het zorgsegment. Hij werkt binnen de visie van de zorgverzekeraar en draagt intensief bij aan de kennisvergroting. De Medisch adviseur zorgverzekeraar voert het beleid uit voor zowel de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) als de Zorgverzekeringswet. 

Mensen vonden ons op: Job Medisch adviseur zorgverzekeraar, Baan Medisch adviseur zorgverzekeraar, Medisch adviseur zorgverzekeraar Worden, Functie-eisen Medisch adviseur zorgverzekeraar, Verantwoordelijkheden Medisch adviseur zorgverzekeraar, Functieprofiel Medisch adviseur zorgverzekeraar, Wat doet een Medisch adviseur zorgverzekeraar, Werken als Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Medisch adviseur zorgverzekeraar worden: Opleiding tot medisch adviseur zorgverzekeraar

De opleiding arts maatschappij en gezondheid met het profiel beleid en advies (WO,Post-Doc) vormt een goede basis om als Medisch adviseur zorgverzekeraar aan de slag te gaan. Het is een specialisatie-opleiding die men kan volgen nadat het de universitaire studie geneeskunde (WO) heeft afgerond en de co-schappen allemaal gelopen zijn. Basisartsen kunnen dus solliciteren voor een opleidingsplaats bij een zorgverzekeraar en kunnen via de opleiding arts maatschappij en gezondheid Medisch adviseur worden. 

De opleiding bestaat uit twee fasen. De eerste is de beroepsgerichte fase. In de tweede fase staat beleid en management, werkveld en innovatie, en wetenschappelijk onderzoek centraal. Het is een flexibele opleiding die opgebouwd is in modules. De Medisch adviseur zorgverzekeraar volgt een duaal opleidingsstelsel. Hij wordt dus opgeleid naast zijn reguliere baan. 
Na de eerste fase verkrijgt de Medisch adviseur een deelregistratie in een van de profielen. Voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar wordt beleid en advies aangeraden. De tweede fase van de opleiding is profieloverstijgend en heeft een breder karakter, zowel op maatschappelijk gebied als op het gebied van gezondheid. De laatste fase is dus veel breder en is bedoeld voor verdieping en verbreding van de competenties. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Medisch adviseur zorgverzekeraar, Medisch adviseur zorgverzekeraar Worden, Opleidingsniveau Medisch adviseur zorgverzekeraar, Scholing Medisch adviseur zorgverzekeraar, Studie Medisch adviseur zorgverzekeraar, Bijscholing Medisch adviseur zorgverzekeraar, Omscholing Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Organisaties waar een medisch adviseur zorgverzekeraar doorgaans werkzaam is

De Medisch adviseur zorgverzekeraar werkt doorgaans op locatie bij de desbetreffende zorgverzekeraar. Hij werkt binnen de divisie zorg van de zorgverzekeraar in een zorgteam. Hij is het hoofd van zo'n zorgteam en heeft een belangrijke functie. 

De Medisch adviseur zorgverzekeraar kan ook bij de koepel van zorgverzekeraars in Nederland werken. Hij beoordeelt daar bezwaren van patiënten die een geschil hebben met hun zorgverzekeraar. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Medisch adviseur zorgverzekeraar, Medisch adviseur zorgverzekeraar Worden, Opleidingsniveau Medisch adviseur zorgverzekeraar, Scholing Medisch adviseur zorgverzekeraar, Studie Medisch adviseur zorgverzekeraar, Bijscholing Medisch adviseur zorgverzekeraar, Omscholing Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden medisch adviseur zorgverzekeraar

 

Het salaris van de Medisch adviseur zorgverzekeraar kan zeer uiteenlopen. Het is afhankelijk van opleiding, ervaring en werkgever. In de regel verdient hij ongeveer hetzelfde als een Sociaal medisch adviseur. Een ervaren Medisch adviseur zorgverzekeraar verdient gemiddeld €4500 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek. Een Sociaal medisch adviseur verdient ongeveer €3750 als startsalaris per maand.  Dit bedrag kan zelfs oplopen tot €10000 per maand. Dit zijn ruwe cijfers en het exacte salaris kan hier enigszins van afwijken. Dit inkomen kan je ook aanhouden voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar. Het is erg afhankelijk van wat de zorgverzekeraar biedt. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Medisch adviseur zorgverzekeraar, Loon Medisch adviseur zorgverzekeraar, Wat verdien je als Medisch adviseur zorgverzekeraar, Salarisschaal Medisch adviseur zorgverzekeraar, Salarisindicatie Medisch adviseur zorgverzekeraar, Bonus Medisch adviseur zorgverzekeraar, CAO Medisch adviseur zorgverzekeraar, Brutoloon Medisch adviseur zorgverzekeraar, Nettoloon Medisch adviseur zorgverzekeraar, Vakantiedagen Medisch adviseur zorgverzekeraar, Pensioen Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Competenties, skills & vaardigheden medisch adviseur zorgverzekeraar

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Innovatief
 • diepgaande kennis gezondheidszorg
Mensen vonden ons op: Kennis Medisch adviseur zorgverzekeraar, Vaardigheden Medisch adviseur zorgverzekeraar, Attitude Medisch adviseur zorgverzekeraar, Kwalificaties Medisch adviseur zorgverzekeraar, Competentieprofiel Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Boeken voor het beroep medisch adviseur zorgverzekeraar

Wil je meer weten over het beroep medisch adviseur zorgverzekeraar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je medisch adviseur zorgverzekeraar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken medisch adviseur zorgverzekeraar te komen.

De ergotherapeut als adviseur | Boom Juridische uitgevers

methodiek en adviesvaardigheden - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789051897463 | 320 pagina's

Deze uitgave biedt de ergotherapeutisch adviseur een begrippenkader en praktische handreikingen om deze nieuwe beroepsrol te vervullen. Het grootste deel van het boek is gewijd aan het expliciteren van het 'ervaringsweten' uit de beroepspraktijk. Studente...

Handboek beleidspsychiatrie | H. van Andel

de psychiater als manager, coach, adviseur en onderhandelaar - Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789058980014 | 379 pagina's

Wie als psychiater in een GGZ-instelling beschikt over kennis van de beleidspsychiatrie kan het management van de klnische praktijk optimaal vormgeven. Dit komt niet alleen de samenwerking met andere hulpverleners ten goede, maar ook wint het therapeutisc...

Mensen vonden ons op: boeken voor Medisch adviseur zorgverzekeraar, Medisch adviseur zorgverzekeraar ebooks, boek Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Persoonstypen medisch adviseur zorgverzekeraar

De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft allereerst een diepgaande kennis van de gezondheidszorg. Hij heeft kennis van de bredere zorgmarkt en kent de dilemma's en werkwijze van de leveranciers. De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft ook kennis van kwaliteitssystemen en daaraan gekoppelde procedures, werkmethoden en werkwijzen. Hij heeft actueel inzicht in de wettelijke en inhoudelijke ontwikkelingen in de zorg.
Naast de specifieke kennis van zijn vakgebied staat integriteit hoog in het vaandel van de Medisch adviseur zorgverzekeraar. Hij waarborgt de privacy van verzekerden met betrekking tot medische gegevens. In  het onwikkelen van beleid luistert de Medisch adviseur goed en denkt hij positief kritisch mee over ontwikkelingen en verbeteringen. Hij kan goed orde uit de chaos halen, is analytisch uitstekend en een harde werker (Waarnemer).

Naast deze specifieke eigenschappen voor een Medisch adviseur bij een zorgverzekeraar blijft de Medisch adviseur ook een echt zorgmens. Hij is een arts en is heel behulpzaam ingesteld. Van nature is de Medisch adviseur zorgverzekeraar geduldig en hij is betrokken met zijn patiënten. Ondanks dat hij werkt voor een zorgverzekeraar probeert hij toch betrokken en vanuit zijn patiënt te denken. Door de verschillende facetten van zijn beroep heeft hij enerzijds veel met patiënten te maken en hun aanvragen, anderzijds denkt hij vanuit de zorgverzekeraar over het te voeren beleid en haar visie (Gever). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Medisch adviseur zorgverzekeraar, Karakter Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Netwerk medisch adviseur zorgverzekeraar

De Medisch adviseur zorgverzekeraar rapporteert aan de zorgverzekeraar, zijn opdrachtgever. Hij ondersteunt het zorgteam en geeft advies op terreinen van beleid en protocollen. De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft veel contacten met zijn patiënten maar nog meer met collega's en met alle andere medewerkers in het zorgteam van de zorgverzekeraar. De Medisch adviseur zorgverzekeraar gaat op gesprek met de Huisarts, Apotheker en Medisch specialist om afspraken te maken over de te leveren zorg en de kwaliteit van de zorg, die wordt gedekt door de zorgverzekering. De Medisch adviseur komt in zijn netwerk dus verschillende specialisten op medisch gebied tegen. Daarnaast werkt hij in een team met mensen die weer kennis hebben van bijvoorbeeld financiën of administratie. 

De Medisch adviseur werkt dus samen met verschillende functies. Op het gebied van de zorg zijn de belangrijkste zorgverleners waar hij mee in aanraking komt de Huisarts, Medisch specialist en Apotheker. Hij koppelt alles terug naar de directie of het management waar onder hij functioneert. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Medisch adviseur zorgverzekeraar, Medewerkers Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Is het beroep medisch adviseur zorgverzekeraar iets voor jou?

Zou je graag medisch adviseur zorgverzekeraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als medisch adviseur zorgverzekeraar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Medisch adviseur zorgverzekeraar, beroepskeuzetest Medisch adviseur zorgverzekeraar, beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden medisch adviseur zorgverzekeraar

De eisen voor de Medisch adviseur zorgverzekeraar zijn talrijk. Als aan die eisen echter wordt voldaan dan kan hij zeker een baan vinden bij een zorgverzekeraar. De Medisch adviseur zorgverzekeraar heeft al een heel opleidingstraject achter de rug als hij gaat starten met zijn werkzaamheden. Hij heeft een universitair werk- en denkniveau, wat blijkt uit een registratie als arts in het BIG-register. Ruime ervaring als arts en actueel inzicht in de ontwikkelingen in de zorg zijn belangrijke eisen voor het beroep. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn van belang. De Medisch adviseur zorgverzekeraar beweegt zich in een werkomgeving met soms tegengestelde belangen waarin hij verschillende rollen heeft. Van een relatief autonome functie als geneeskundige naar een sturende rol als teamlid en diplomatiek adviseur. Naast deze eisen is bestuurlijke ervaring een pré. 
De vele eisen voor het vak van Medisch adviseur zorgverzekeraar zorgt ervoor dat deze beroepsbeoefenaar al aan de top van zijn loopbaan zit. Hij zou nog wel door kunnen groeien naar een managementfunctie maar op het zorggebied zit hij in de hoogste rangen. De Medisch adviseur zorgverzekeraar staat namelijk ook aan het hoofd van een zorgteam. 

Arbeidsmarktperspectief score medisch adviseur zorgverzekeraar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep medisch adviseur zorgverzekeraar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Medisch adviseur zorgverzekeraar, Promotie mogelijkheden Medisch adviseur zorgverzekeraar, Carriere Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Solliciteren op de functie medisch adviseur zorgverzekeraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als medisch adviseur zorgverzekeraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor medisch adviseur zorgverzekeraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als medisch adviseur zorgverzekeraar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Medisch adviseur zorgverzekeraar, CV Medisch adviseur zorgverzekeraar, sollicitatie Medisch adviseur zorgverzekeraar.

Interviews met medisch adviseur zorgverzekeraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen medisch adviseur zorgverzekeraar

Vacatures medisch adviseur zorgverzekeraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Medisch adviseur zorgverzekeraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Medisch adviseur zorgverzekeraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Medisch adviseur zorgverzekeraar houdt zich bij een zorgverzekeraar bezig met verschillende facetten binnen het proces van een zorgaanvraag. De belangrijkste kerntaken van de Medisch adviseur zorgverzekeraar is de medische casuïstiek (het beschrijven van ziektegevallen) en kwaliteitsbewaking van de zorg. Daarnaast ondersteunt hij bij het inkopen van zorg en adviseert hij ten aanzien van beleid.

Beoordeling Medisch adviseur zorgverzekeraar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Medisch adviseur zorgverzekeraar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep