U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mental Coach

Mental Coach worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mental Coach? Lees de functieomschrijving.

Een Mental Coach helpt mensen met het veranderen van hun (negatieve) gedachtes.

Hij of zij helpt mensen meestal 1 op 1 om ineffectieve denkpatronen te doorbreken en meer in het heden te leven. Zo kan een Mental Coach bijvoorbeeld mensen helpen met stress, onvoldoende focus, piekeren of een laag zelfvertrouwen. Een Mental Coach heeft sterke overeenkomsten met een psycholoog: beide focussen zich op uiteenlopende problemen van cliënten door goed naar hen te luisteren en hen te helpen inzicht te krijgen in hun eigen gedachtestromen. Het grote verschil zit in de aanpak: een psycholoog is over het algemeen eerst/vooral op zoek naar de oorzaak van bepaalde gedachtes of gedrag om zo een oplossing voor de lange termijn te bieden. Een Mental Coach is meer gericht op de toekomst en hoe die op de korte termijn veranderd kan worden. Doordat er niet in het verleden van de cliënt gegraven wordt, loopt een cliënt meestal korter bij een Mental Coach dan bij een psycholoog.
 
Mental Coaches werken als zelfstandig ondernemer of voor coachingbureaus. Zij hebben vaak meerdere methodes onder de knie waar zij certificaten voor hebben gehaald. Deze methodes komen veelal overeen met de methodes die psychologen toepassen.
 
Mensen vonden ons op: Job Mental Coach, Baan Mental Coach, Mental Coach Worden, Functie-eisen Mental Coach, Verantwoordelijkheden Mental Coach, Functieprofiel Mental Coach, Wat doet een Mental Coach, Werken als Mental Coach.

Mental Coach worden: Opleiding tot mental Coach

Een goede basis voor een Mental Coach is een opleiding in de richting van psychologie. Deze studie wordt op veel plaatsen in Nederland aangeboden op MBO-, HBO- en WO- niveau. Verder kun je diverse cursussen (online) volgen op HBO-niveau om als gediplomeerde Mental Coach aan de slag te kunnen. Er is ook een groot aanbod aan cursussen in specifieke methodes waar soms in vacatures voor een Mental Coach om gevraagd wordt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mental Coach, Mental Coach Worden, Opleidingsniveau Mental Coach, Scholing Mental Coach, Studie Mental Coach, Bijscholing Mental Coach, Omscholing Mental Coach.

Organisaties waar een mental Coach doorgaans werkzaam is

Een Mental Coach heeft vaak een eigen praktijk of werkt bij een coachingbureau (maar ook daar vaak als freelancer).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mental Coach, Mental Coach Worden, Opleidingsniveau Mental Coach, Scholing Mental Coach, Studie Mental Coach, Bijscholing Mental Coach, Omscholing Mental Coach.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mental Coach

Als je als Mental Coach in dienst bent bij een bedrijf is het salaris afhankelijk van de cao-schalen, opleiding en ervaring. Het ligt tussen de 2200 en 7800 euro bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een vakantietoeslag, reiskostenvergoeding en soms een eindejaarsbonus.

Als je voor jezelf werkt, zijn er geen secundaire arbeidsvoorwaarden.
 
Mensen vonden ons op: Salaris Mental Coach, Loon Mental Coach, Wat verdien je als Mental Coach, Salarisschaal Mental Coach, Salarisindicatie Mental Coach, Bonus Mental Coach, CAO Mental Coach, Brutoloon Mental Coach, Nettoloon Mental Coach, Vakantiedagen Mental Coach, Pensioen Mental Coach.

Competenties, skills & vaardigheden mental coach

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Coachen
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
Mensen vonden ons op: Kennis Mental Coach, Vaardigheden Mental Coach, Attitude Mental Coach, Kwalificaties Mental Coach, Competentieprofiel Mental Coach.

Boeken voor het beroep mental coach

Wil je meer weten over het beroep mental coach? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mental coach bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mental coach te komen.

Het Handboek voor Coaching set 3 delen | Alex Engel

Bevat: dl 1. Coaching 'basics' ; dl 2. Mental Coaching ; dl 3. Transformational Coaching - methodieken, modellen, technieken en formulieren voor professionele coaching - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789074959049 | 302 pagina's

Het Handboek voor Coaching set 3 delen 1e druk is een boek van Alex Engel uitgegeven bij Anduko BV. ISBN 9789074959049 Het Handboek voor Coaching 3 delen. ISBN 978-90-74959-04-9 Alex J. Engel, oprichter van de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches st...

Winning Ugly | Brad Gilbert

Mental Warfare in Tennis - Lessons from a Master - Engels | Druk: Reissue | Paperback | 9781847390578 | 304 pagina's

He's been called the best in the world at the mental game of tennis. Brad Gilbert's strokes may not be pretty, but looks aren't everything. He has beaten the Tour's biggest names - all by playing his ugly game. Now in Winning UglyGilbert teaches recreatio...

Developing Mental Toughness | Peter Clough

Coaching Strategies to Improve Performance, Resilience and Wellbeing - Engels | Druk: 2 | Paperback | 9780749473808 | 352 pagina's

Developing Mental Toughness examines how individuals respond to stress, pressure and challenge. A book for those whose role it is to improve individual and organizational performance; it details the core skills required to address these issues....

Mensen vonden ons op: boeken voor Mental Coach, Mental Coach ebooks, boek Mental Coach.

Persoonstypen mental Coach

Persoonstypen die passen bij een Mental Coach zijn de Gever en de Bemiddelaar.
 
Een Mental Coach moet in staat zijn om de cliënt aan te zetten tot ander gedrag of andere denkwijzen. Hij is dus goed in het helpen van anderen en is geduldig, empathisch en sociaal  (Bemiddelaar).
 
Verder is een Mental Coach in staat om goed naar zijn of haar cliënt te luisteren en diens vertrouwen te winnen. Hij kan zich inleven in de gevoelens en gedachtes van de cliënt en is behulpzaam en goed in omgang met anderen (Gever).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mental Coach, Karakter Mental Coach.

Netwerk mental Coach

Een Mental Coach kan in contact zijn met andere instellingen die met de cliënt samenwerken, zoals verzorgers, artsen en therapeuten.
 
Verder werkt de Mental Coach uiteraard met cliënten van alle leeftijden en met verschillende problemen.
 
Mensen vonden ons op: Collega’s Mental Coach, Medewerkers Mental Coach.

Is het beroep mental Coach iets voor jou?

Zou je graag mental Coach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mental Coach bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mental Coach, beroepskeuzetest Mental Coach, beroep Mental Coach kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mental Coach

De vooruitzichten op een baan als Mental Coach zijn redelijk. Er zijn weinig vacatures voor Mental Coaches te vinden online, maar de meeste Mental Coaches werken dan ook voor zichzelf (al dan niet aangesloten bij Coaching bureaus). Met de huidige druk die in onze maatschappij ligt op prestaties is er een grote vraag naar Mental Coaches om bijvoorbeeld te helpen met zelfvertrouwen, sollicitaties en stress.
 
Doorgroeimogelijkheden:
Er zijn veel cursussen te vinden op het gebied van psychologie, waardoor je als coach mee kunt blijven gaan met de tijd. Hierdoor kun je zorgen dat je breed onderlegd bent en dus interessant blijft voor cliënten, maar er zijn verder weinig doorgroeimogelijkheden.
 
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mental Coach, Promotie mogelijkheden Mental Coach, Carriere Mental Coach.

Solliciteren op de functie mental Coach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mental Coach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mental Coach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mental Coach. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mental Coach, CV Mental Coach, sollicitatie Mental Coach.

Interviews met mental Coach

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mental Coach

Vacatures mental coach

Op zoek naar een nieuwe baan als Mental Coach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mental Coach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Mental Coach helpt mensen met het veranderen van hun (negatieve) gedachtes. Hij of zij helpt mensen meestal 1 op 1 om ineffectieve denkpatronen te doorbreken en meer in het heden te leven. Zo kan een Mental Coach bijvoorbeeld mensen helpen met stress, onvoldoende focus, piekeren of een laag zelfvertrouwen.

Beoordeling Mental Coach

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mental Coach' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mental Coach

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep