U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Microbioloog

Microbioloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een microbioloog? Lees de functieomschrijving.

Als microbioloog houdt men zich bezig met onderzoek naar micro-organismen. Hierbij kan het gaan om de studie van bacterien, maar ook om virussen of schimmels, afhankelijk van diens gekozen expertise.

Men kan als microbioloog onderzoek doen om kennis te vergroten, maar ook het specifieke doel hebben om de micro-organismen te bestrijden, zoals bij de uitbraak van Mexicaanse griep microbiologen snel een tegenmiddel gevonden diende te worden.

Het onderzoek van de microbioloog vindt plaats in een laboratorium, waar men met allerlei instrumenten, als voornaamsten de petri-schaal en microscoop, een micro-organisme bestudeert en manipuleert. Het soort organisme dat men hier onderzoekt wordt bepaalt door diens expertise, de organisate waarbij men werkt, en opdracht die een microbioloog van een onderzoeker, arts of andere leidinggevende ontvangt.

Hoewel een microbioloog kijkt op een heel miniscuul niveau, is het onderzoek dat die doet van groot belang. Daarom is het belangrijk dat een microbioloog zorgvuldig en met de beste bedoelingen diens werk steeds blijft doen.

 

Mensen vonden ons op: Job Microbioloog, Baan Microbioloog, Microbioloog Worden, Functie-eisen Microbioloog, Verantwoordelijkheden Microbioloog, Functieprofiel Microbioloog, Wat doet een Microbioloog, Werken als Microbioloog.

Microbioloog worden: Opleiding tot microbioloog

Om microbioloog te worden dient men het Hoger Laboratorium Onderwijs te volgen, een HBO-opleiding waarin microbioloog een van de mogelijke specialisatie-trajecten vormt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Microbioloog, Microbioloog Worden, Opleidingsniveau Microbioloog, Scholing Microbioloog, Studie Microbioloog, Bijscholing Microbioloog, Omscholing Microbioloog.

Organisaties waar een microbioloog doorgaans werkzaam is

Een microbioloog kan op vele plekken terecht. Zo kan men voor een ziekenhuis gaan werken, bij een onderzoeksinstelling of voor een farmaceutisch bedrijf, bijvoorbeeld.

Waar men ook terecht komt, de primaire werkomgeving van een microbioloog is het laboratorium.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Microbioloog, Microbioloog Worden, Opleidingsniveau Microbioloog, Scholing Microbioloog, Studie Microbioloog, Bijscholing Microbioloog, Omscholing Microbioloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden microbioloog

Een microbioloog begint vaak met een startsalaris van 1800 euro bruto per maand (meestal als laborant). Met voldoende ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot 3200 euro bruto (als analist).

Vooral bij medisch microbiologisch onderzoek zal een microbioloog een aantrekkelijk ziektekostenpakket aangeboden kunnen krijgen. Verder gelden de standaard arbeidsvoorwaarden voor onderzoeksposities.

Mensen vonden ons op: Salaris Microbioloog, Loon Microbioloog, Wat verdien je als Microbioloog, Salarisschaal Microbioloog, Salarisindicatie Microbioloog, Bonus Microbioloog, CAO Microbioloog, Brutoloon Microbioloog, Nettoloon Microbioloog, Vakantiedagen Microbioloog, Pensioen Microbioloog.

Competenties, skills & vaardigheden microbioloog

 • Analytisch
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • gestructureerd werken
 • inzicht in micro-organismen
Mensen vonden ons op: Kennis Microbioloog, Vaardigheden Microbioloog, Attitude Microbioloog, Kwalificaties Microbioloog, Competentieprofiel Microbioloog.

Boeken voor het beroep microbioloog

Wil je meer weten over het beroep microbioloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je microbioloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken microbioloog te komen.

Brock Biology of Microorganisms, Global Edition | Michael T. Madigan

Engels | Druk: 15th | Paperback | 9781292235103 | 1064 pagina's

Brock Biology of Microorganisms, Global Edition 15e editie is een boek van Michael T. Madigan uitgegeven bij Pearson Education Limited. ISBN 9781292235103 A streamlined approach to master microbiology Brock Biology of Microorganisms is the leading majors ...

Microbiology with MasteringMicrobiology, Global Edition | Gerard J. Tortora

Engels | Druk: 12th edition | Bindwijze overig | 9781292099231

Microbiology with MasteringMicrobiology, Global Edition 12e editie is een boek van Gerard J. Tortora uitgegeven bij Pearson Education Limited. ISBN 9781292099231 Master Microbiology where it matters. Everywhere. This package includes MasteringMicrobiology...

Basisvaardigheden Microbiologie | Eus van Hove

Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789462714793 | 256 pagina's

Basisvaardigheden Microbiologie is een multimediale leermethode waarmee basisvaardigheden uit de praktijk van het microbiologie laboratorium worden aangeleerd. De methode bestaat uit een werkboek met daarin een groot aantal experimenten verdeeld over twaa...

Mensen vonden ons op: boeken voor Microbioloog, Microbioloog ebooks, boek Microbioloog.

Persoonstypen microbioloog

Als microbioloog dient men zorgvuldig en ordelijk te werken, en alle fases van diens onderzoek goed in de gaten te houden en te documenteren. Dit is de enige manier waarop een microbioloog zeker kan zijn dat diens onderzoeksresultaten correct zijn, en correcte resultaten zijn veel belangrijker dan snelle resultaten, omdat een kleine misstap al grote gevolgen kan hebben op het micro-niveau (Perfectionist).

Naast nauwkeurig werken is het ook belangrijk dat een microbioloog expert is in diens onderzoeksveld. Kleine verschillen kunnen veel betekenis hebben, en de microscoop zelf kan dit niet oppikken. Het waarnemend oog van de microbioloog is cruciaal om de eigenaardigheden van micro-organismen te kunnen noteren, en diens kennis zorgt er vervolgens voor dat de microbioloog weet wat het allemaal betekent (Waarnemer). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Microbioloog, Karakter Microbioloog.

Netwerk microbioloog

Microbiologen werken in laboratoria, waar doorgaans ook andere analisten en laboranten aan het werk zijn, en afhankelijk van de instelling ook onderzoekers rondlopen, die allemaal bezig zijn met hun eigen tests of onderzoek. Collaboraties zijn hierbij ook mogelijk.

Als een microbioloog bij een ziekenhuis terechtkomt, zal men direct met het ziekenhuispersoneel overleg plegen over diens taken en testresultaten. Men zal in deze omgeving ook wel eens met de artsen zelf te maken kunnen hebben.

Mensen vonden ons op: Collega’s Microbioloog, Medewerkers Microbioloog.

Is het beroep microbioloog iets voor jou?

Zou je graag microbioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als microbioloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Microbioloog, beroepskeuzetest Microbioloog, beroep Microbioloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden microbioloog

Er zijn veel mogelijkheden om als microbioloog aan werk te komen, omdat er ook een grote hoeveelheid micro-organismen zijn om te onderzoeken. Het arbeismarktperspectief is dan ook zeer gunstig, ook voor een beginnend microbioloog.

Als een microbioloog voldoende expertise opgebouwd heeft, kan men onderzoeker op diens vakgebied worden, bijvoorbeeld over een bepaalde soort griep, en daarbij een eigen team gaan leiden dat specifiek microbiologisch onderzoek doet.

Arbeidsmarktperspectief score microbioloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep microbioloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Microbioloog, Promotie mogelijkheden Microbioloog, Carriere Microbioloog.

Solliciteren op de functie microbioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als microbioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor microbioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als microbioloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Microbioloog, CV Microbioloog, sollicitatie Microbioloog.

Interviews met microbioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen microbioloog

Vacatures microbioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Microbioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Microbioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als microbioloog houdt men zich bezig met onderzoek naar micro-organismen. Hierbij kan het gaan om de studie van bacterien, maar ook om virussen of schimmels, afhankelijk van diens gekozen expertise. Men kan als microbioloog onderzoek doen om kennis te vergroten, maar ook het specifieke doel hebben om de micro-organismen te bestrijden, zoals bij de uitbraak van Mexicaanse griep microbiologen snel een tegenmiddel gevonden diende te worden.

Beoordeling Microbioloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Microbioloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Microbioloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Erg leuk beroep. Ben blij dat ik ervoor gekozen heb. Veel werk in grotere steden zoals Amsterdam Rotterdam Utrecht enz. Na het afstuderen direct werk overgehouden aan stage. Beginnend startloon is bij mij ongeveer 1700

Door: Afgestudeerde 2016

Ik ben het met Afgestudeerde helemaal eens.Mijn begin salaris was 1800 euro.(Deze site heeft veel vragen voor mij beantwoordt.Gr.

Door: Charles

Reageer op dit beroep