U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mijnbouwkundige

Mijnbouwkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mijnbouwkundige? Lees de functieomschrijving.

De Mijnbouwkundige houdt zich bezig met het opsporen, winnen en verwerken van allerlei grondstoffen. Denk hierbij aan grondstoffen als steenkool, aardolie, erts, aardgas, edelstenen en allerlei andere brandstoffen, metalen en mineralen. Om deze grondstoffen te winnen, bestaan verschillende technieken. De Mijnbouwkundige kiest de techniek die bij de grondstof en bij het land waar de grondstof gewonnen wordt, past. Als Mijnbouwkundige ga je ook op zoek naar de grondstoffen. Dit doe je vaak in opdracht van een opdrachtgever. Voor de opdrachtgever houdt de Mijnbouwkundige dan ook een verslag bij van de werkzaamheden.

De wetenschap die bij het werk van de Mijnbouwkundige heet de mijnbouwkunde. Het vakgebied bevindt zich op de grens van techniek en aardwetenschappen. De kennis die opgedaan wordt, wordt tegenwoordig vaak gebruikt in mijnbouwvakgebieden die niet direct herkenbaar zijn. Denk hierbij aan recycling en bodemsanering.

Vaak werkt de Mijnbouwkundige in het buitenland. De Mijnbouwkundige werkt bij bedrijven zoals baggerbedrijven, de metallurgische industrie (hoogovens) en ook in de metaalveredelingindustrie. Het is belangrijk dat de Mijnbouwkundige avontuurlijk is ingesteld en de Mijnbouwkundige moet onder moeilijke omstandigheden kunnen werken. Interesse in grondstoffen en aanleg voor natuur- en scheikunde zijn daarnaast ook erg belangrijk voor de Mijnbouwkundige. 

Mensen vonden ons op: Job Mijnbouwkundige, Baan Mijnbouwkundige, Mijnbouwkundige Worden, Functie-eisen Mijnbouwkundige, Verantwoordelijkheden Mijnbouwkundige, Functieprofiel Mijnbouwkundige, Wat doet een Mijnbouwkundige, Werken als Mijnbouwkundige.

Mijnbouwkundige worden: Opleiding tot mijnbouwkundige

Er zijn een aantal opleidingen die gericht zijn op het vakgebied van de Mijnbouwkundige. Toch is de opleiding Technische Aardwetenschappen de opleiding die het beste bij de Mijnbouwkundige past. Deze universitaire opleiding leidt de Mijnbouwkundige op tot ingenieur (Ir) in: Oliewinning, Geofysica, Ingenieursgeologie, Grondstoffenwinning en Grondstoffenverwerking. Ook de universitaire opleiding Aardwetenschappen past goed bij het werk van de Mijnbouwkundige.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mijnbouwkundige, Mijnbouwkundige Worden, Opleidingsniveau Mijnbouwkundige, Scholing Mijnbouwkundige, Studie Mijnbouwkundige, Bijscholing Mijnbouwkundige, Omscholing Mijnbouwkundige.

Organisaties waar een mijnbouwkundige doorgaans werkzaam is

De Mijnbouwkundige werkt bijvoorbeeld bij baggerbedrijven, in de metallurgische industrie bij de hoogovens of in de metaalveredelingindustrie. Vaak werkt de Mijnbouwkundige hiervoor in het buitenland.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mijnbouwkundige, Mijnbouwkundige Worden, Opleidingsniveau Mijnbouwkundige, Scholing Mijnbouwkundige, Studie Mijnbouwkundige, Bijscholing Mijnbouwkundige, Omscholing Mijnbouwkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mijnbouwkundige

Omdat de Mijnbouwkundige bij diverse bedrijven en ook in verwante mijnbouwvakgebieden kan werken, is het lastig om een goede inschatting van het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden te maken.

Mensen vonden ons op: Salaris Mijnbouwkundige, Loon Mijnbouwkundige, Wat verdien je als Mijnbouwkundige, Salarisschaal Mijnbouwkundige, Salarisindicatie Mijnbouwkundige, Bonus Mijnbouwkundige, CAO Mijnbouwkundige, Brutoloon Mijnbouwkundige, Nettoloon Mijnbouwkundige, Vakantiedagen Mijnbouwkundige, Pensioen Mijnbouwkundige.

Competenties, skills & vaardigheden mijnbouwkundige

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Mijnbouwkundige, Vaardigheden Mijnbouwkundige, Attitude Mijnbouwkundige, Kwalificaties Mijnbouwkundige, Competentieprofiel Mijnbouwkundige.

Boeken voor het beroep mijnbouwkundige

Wil je meer weten over het beroep mijnbouwkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mijnbouwkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mijnbouwkundige te komen.

Beginselen der mijnbouwkunde | M. Driessen

Nederlands | Hardcover | 7430140700134

Studieboek over de winning van steenkool met onder andere de ligging van kolenlagen, aanleggen en stutten van schachten, luchtverversing en transport. Voorzien van technische tekeningen en foto's. 1940....

Geological Nomenclature | Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Gen

Engels | Druk: 2nd rev. ed. 1980 | Hardcover | 9789024724031 | 540 pagina's

Geological Nomenclature is een boek van Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Gen...

Mensen vonden ons op: boeken voor Mijnbouwkundige, Mijnbouwkundige ebooks, boek Mijnbouwkundige.

Persoonstypen mijnbouwkundige

De Mijnbouwkundige moet avontuurlijk en energiek ingesteld zijn en onder moeilijke omstandigheden kunnen werken (Avonturier). De Mijnbouwkundige werkt soms namelijk in bijvoorbeeld koude en donkere mijnen. Ook moet de Mijnbouwkundige doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mijnbouwkundige, Karakter Mijnbouwkundige.

Netwerk mijnbouwkundige

De Mijnbouwkundige gaat vaak voor een opdrachtgever op zoek naar grondstoffen. De Mijnbouwkundige legt dan verantwoording af aan deze opdrachtgever. Ook werkt de Mijnbouwkundige soms in een team samen met andere Mijnbouwkundigen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Mijnbouwkundige, Medewerkers Mijnbouwkundige.

Is het beroep mijnbouwkundige iets voor jou?

Zou je graag mijnbouwkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mijnbouwkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mijnbouwkundige, beroepskeuzetest Mijnbouwkundige, beroep Mijnbouwkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mijnbouwkundige

Vaak werkt de Mijnbouwkundige in het buitenland. Hierdoor is moeilijk te zeggen hoe groot het arbeidsmarktperspectief voor de Mijnbouwkundige is. Ook kan de kennis van de Mijnbouwkundige in andere mijnbouwvakgebieden, zoals recycling en bodemsanering, ingezet worden.

Arbeidsmarktperspectief score mijnbouwkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep mijnbouwkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mijnbouwkundige, Promotie mogelijkheden Mijnbouwkundige, Carriere Mijnbouwkundige.

Solliciteren op de functie mijnbouwkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mijnbouwkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mijnbouwkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mijnbouwkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mijnbouwkundige, CV Mijnbouwkundige, sollicitatie Mijnbouwkundige.

Interviews met mijnbouwkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mijnbouwkundige

Vacatures mijnbouwkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Mijnbouwkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mijnbouwkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Mijnbouwkundige houdt zich bezig met het opsporen, winnen en verwerken van allerlei grondstoffen. Denk hierbij aan grondstoffen als steenkool, aardolie, erts, aardgas, edelstenen en allerlei andere brandstoffen, metalen en mineralen. Om deze grondstoffen te winnen, bestaan verschillende technieken.

Beoordeling Mijnbouwkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mijnbouwkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mijnbouwkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep