U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Militair

Militair worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een militair? Lees de functieomschrijving.

Een militair is iemand die diensten verricht voor een krijgsmacht van een erkende staat. Hiermee staat een militair tegenover mensen die in dienst zijn van een andersoortige krijgsmacht, bijvoorbeeld een rebellenleger of een terroristische organisatie. Militairen zijn er primair in twee soorten: de beroepsmilitair en de dienstplichtige. De beroepsmilitair heeft vrijwillig voor het beroep gekozen, de dienstplichtige is opgeroepen. De dienstplicht in Nederland is sinds 1997 opgeschort, maar vele landen kennen de dienstplicht (ook wel conscriptie) nog wel.

‘Beroepsmilitair’ is een term die gebruikt kan worden voor iedereen die vrijwillig bij het leger in dienst is, en staat dus los van de rang, klasse en of diegene bij de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht of bij de Koninklijke Marechaussee in dienst is. Zie voor alle toepassingen van het beroep de sector Defensie op deze site.

Mensen vonden ons op: Job Militair, Baan Militair, Militair Worden, Functie-eisen Militair, Verantwoordelijkheden Militair, Functieprofiel Militair, Wat doet een Militair, Werken als Militair.

Militair worden: Opleiding tot militair

De opleidingen die nodig zijn voor militaire beroepen verschillen per specifieke functie. Voor soldaten (laagste rang) is slechts een diploma vbo-b of vmbo basis vereist, maar hogere functies zijn veeleisender. Van bijvoorbeeld een majoor wordt een werk- en denkhouding op hbo-niveau gevraagd. Qua opleiding kan dus bijna iedereen na de middelbare school wel door naar het leger.

Qua fysieke en mentale gezondheid echter niet. De eisen voor militairen zijn niet licht, en hoe veeleisender de functie hoe heftiger de keuringen. Een soldaat cavalerie landmacht, bijvoorbeeld, moet tussen de 1.55 en de 1.90 meter zijn, mag op een tank geen bril dragen (wel contactlenzen), en nog aan een aantal  eisen voldoen (betreffende gewicht, mentale aandoeningen, en dergelijke). Voor soldaten zijn deze eisen voor sommige mensen al relatief zwaar, en al helemaal de opleiding die erop volgt. Voor de zwaarste functie bij Defensie, die van commando, zijn de keuringen zo heftig dat slechts een heel klein percentage van de deelnemers ervoor slaagt. Voor deze functie moet uiteindelijk ook een test afgelegd worden waarbij de militair in vijf dagen een tocht van tweehonderd kilometer met obstakels moet afleggen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Militair, Militair Worden, Opleidingsniveau Militair, Scholing Militair, Studie Militair, Bijscholing Militair, Omscholing Militair.

Organisaties waar een militair doorgaans werkzaam is

Een militair is werkzaam bij een krijgsmacht van een erkende staat. In Nederland is dit Defensie, waaronder de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee vallen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Militair, Militair Worden, Opleidingsniveau Militair, Scholing Militair, Studie Militair, Bijscholing Militair, Omscholing Militair.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden militair

Het salaris voor een militair begint bij pakweg 800 á 900 per maand voor de laagste functies voor starters. De hogere salarissen zijn weggelegd voor de officiers, generaals en admiraals. Sommige hiervan verdienen maandelijks een bedrag van rond de 9000 euro. De bevelhebber der landstrijdkrachten is het hoogtepunt, met een salaris ergens tussen de 14000 en de 19000.

Mensen vonden ons op: Salaris Militair, Loon Militair, Wat verdien je als Militair, Salarisschaal Militair, Salarisindicatie Militair, Bonus Militair, CAO Militair, Brutoloon Militair, Nettoloon Militair, Vakantiedagen Militair, Pensioen Militair.

Competenties, skills & vaardigheden militair

 • Energie
 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
 • Zelfkennis
 • Leervermogen
 • Zelfontwikkeling
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Militair, Vaardigheden Militair, Attitude Militair, Kwalificaties Militair, Competentieprofiel Militair.

Boeken voor het beroep militair

Wil je meer weten over het beroep militair? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je militair bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken militair te komen.

't Hooge Nest | Roxane van Iperen

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789048841790 | 328 pagina's

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van...

't Hooge Nest | Roxane van Iperen

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048841783 | 384 pagina's

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van ...

De Bourgondiërs | Bart van Loo

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789403139005 | 560 pagina's

Gezien bij DWDD. 'Een proeve van groot meesterschap' - Frits van Oostrom 'Vol cliffhangers en aangrijpende passages. Onweerstaanbaar' - Herman Pleij De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas...

Mensen vonden ons op: boeken voor Militair, Militair ebooks, boek Militair.

Persoonstypen militair

De militair is ten eerste een Loyalist: hij of zij moet in alle gevallen trouw zijn aan het land waar hij of zij voor vecht, en moet ook geloof hebben in de rechtvaardigheid van de missies. Daarnaast moet de militair met zijn verantwoordelijkheid kunnen omgaan oftewel een sterk moreel kompas hebben. Dit maakt de militair tevens een Perfectionist, en mogelijk ook een Bemiddelaar (conflicten willen en kunnen oplossen). Hiernaast heeft de militair eigenschappen die passen bij de Succesvolle werker: een doelgerichte, efficiënte mentaliteit. Uiteindelijk zal de militair ook direct, realistisch en zelfverzekerd moeten zijn, oftewel over het persoonstype Baas moeten beschikken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Militair, Karakter Militair.

Netwerk militair

De militair staat in contact met andere militairen. Voor de toepassingen van dit beroep, zie wederom de pagina van de sector Defensie op deze site.

Mensen vonden ons op: Collega’s Militair, Medewerkers Militair.

Is het beroep militair iets voor jou?

Zou je graag militair willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als militair bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Militair, beroepskeuzetest Militair, beroep Militair kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden militair

Het arbeidsmarktperspectief voor de militair is redelijk goed. Hoewel er met de bezuinigingen van 2011-2012 veel sprake is van bezuinigingen bij Defensie zijn er nog steeds veel vacatures. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook. Bij Defensie zijn er tal van functies, en wie er de mentale en fysieke gesteldheid, motivatie, kennis en ervaring voor heeft zijn doorgroeimogelijkheden altijd bespreekbaar, dit is een van de speerpunten van Defensie als werkgever.

Arbeidsmarktperspectief score militair

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep militair. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Militair, Promotie mogelijkheden Militair, Carriere Militair.

Solliciteren op de functie militair

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als militair dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor militair belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als militair. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Militair, CV Militair, sollicitatie Militair.

Interviews met militair

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen militair

Vacatures militair

Op zoek naar een nieuwe baan als Militair? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Militair. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een militair is iemand die diensten verricht voor een krijgsmacht van een erkende staat. Hiermee staat een militair tegenover mensen die in dienst zijn van een andersoortige krijgsmacht, bijvoorbeeld een rebellenleger of een terroristische organisatie. Militairen zijn er primair in twee soorten: de beroepsmilitair en de dienstplichtige.

Beoordeling Militair

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Militair' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Militair

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het lijkt me heel leuk!

Door: Bert

Beste Bert,ik denk dat je nog heel jong bent.gr.

Door: Marcel

Ik vind dat een millitair te weinig verdiend ik vind een salaris van 2500 bruto minimaal omdat het een super zware opleiding is en daarbij als je op missie moet en je riskeert je eigen leven voor een ander dat je wel een salaris van 10000 euro netto mag hebben de eisen zijn wel goed maar dit is echter mijn mening

Melvin.

Door: Melvin

Je leven is met geen geld te betalen.Ik ben militair en vindt veel voldoening in mijn vak.H.gr.

Door: Kees

je krijgt natuurlijk allerlei toeslagen als je op uitzending bent en of oefening. hier houdt defensie zeker rekening mee.

Door: A

Reageer op dit beroep