U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Model

Model worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een model? Lees de functieomschrijving.

Een Fotomodel is iemand die model staat voor de camera. In de meeste gevallen gaat het erom dat je als Model (nieuwe) mode-items showt en verkoopt. Door de kleding die je op de foto draagt, de make-up die de visagist heeft aangebracht of een product waarmee je in verband wordt gebracht moeten mensen de stap nemen om het ook aan te willen schaffen.

Het begint met het matchen van Model en product. Leeftijd, uiterlijk en waar het Model voor staat zijn hierin van belang. Ook attributen en het gebruik van archetypen moeten bijdragen aan de beeldvorming rond product en Model. Een baby staat bijvoorbeeld vaak voor babyvoeding of luiers, een oude vrouw voor ouderwets, witte tanden en een brede lach voor tandpasta, mooi haar voor een shampoo en ga zo maar door.

Wanneer Model, omgeving en accesoires zijn gekozen kan de shoot bijna beginnen. Als Model word je gekleed en opgemaakt door professionals. Vervolgens schiet de fotograaf grote aantallen foto's met veschillende poses, gezichtsuitdrukkingen en met andere accessoires. Uiteindelijk zullen slechts een of enkele van de foto's te zien zijn in een magazine of folder.

Mensen vonden ons op: Job Model, Baan Model, Model Worden, Functie-eisen Model, Verantwoordelijkheden Model, Functieprofiel Model, Wat doet een Model, Werken als Model.

Model worden: Opleiding tot model

Als je Fotomodel wil worden is het verstandig je hierop voor te bereiden door een speciale opleiding of cursus te volgen in modellenwerk. In veel cursussen is er niet alleen aandacht voor het staan voor de lens en wat je dan doen moet, maar ook is er tijd ingeruimd voor de catwalk en de te bewandelen route voor het leven van een Topmodel.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Model, Model Worden, Opleidingsniveau Model, Scholing Model, Studie Model, Bijscholing Model, Omscholing Model.

Organisaties waar een model doorgaans werkzaam is

De modellenwereld is commercieel en er gaat een hoop geld in om. Het is dan ook onderdeel van de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Model, Model Worden, Opleidingsniveau Model, Scholing Model, Studie Model, Bijscholing Model, Omscholing Model.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden model

Wat je als Fotomodel kunt gaan verdienen hangt helemaal af van je eigen successen. Als je begint zul je misschien per foto of per opdracht betaald krijgen en werken als freelancer, maar je kunt uitgroeien tot een Topmodel dat fulltime modellenwerk doet voor de grootste merken. Het verschil is dus heel groot.

Mensen vonden ons op: Salaris Model, Loon Model, Wat verdien je als Model, Salarisschaal Model, Salarisindicatie Model, Bonus Model, CAO Model, Brutoloon Model, Nettoloon Model, Vakantiedagen Model, Pensioen Model.

Competenties, skills & vaardigheden model

 • Energie
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Luisteren
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Model, Vaardigheden Model, Attitude Model, Kwalificaties Model, Competentieprofiel Model.

Boeken voor het beroep model

Wil je meer weten over het beroep model? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je model bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken model te komen.

Business Model Generatie | Alexander Osterwalder

een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789013074086 | 281 pagina's

Business Model Generation 1e druk is een boek van Alexander Osterwalder uitgegeven bij Vakmedianet Management B.V.. ISBN 9789013074086 Hoe kunnen we visionaire ideeën omvormen tot game changing businessmodellen die het establishment uitdagen - of het esta...

Models in Shape | Marjolein Vreeke

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789400509320 | 160 pagina's

Trainingen, tips en tricks voor iedereen die eruit wil zien als een model. Bijna ieder meisje droomt ervan om model te worden; dan wel op de catwalk, dan wel op Instagram. Marjolein Vreeke wil deze meiden helpen om op een verantwoorde, veilige én gezonde ...

Business Model Generation | Alexander Osterwalder

A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers - Engels | Druk: 1 | Dwarsligger | 9780470876411 | 288 pagina's

Business Model Generation is a handbook for visionaries, game changers, and challengers striving to defy outmoded business models and design tomorrow's enterprises. If your organization needs to adapt to harsh new realities, but you don't yet have a strat...

Mensen vonden ons op: boeken voor Model, Model ebooks, boek Model.

Persoonstypen model

Een Model vindt het meestal belangrijk om gewild en geliefd te zijn. Immers alleen dat kan je opdrachten opleveren. In de spotlights willen staan en, vooral in het begin van je carrière, het anderen naar de zin willen maken moet in je zitten (Gever).

Ondanks dat veel Modellen geen eigen baas zijn moet je wel sterk in je schoenen staan. Een onafhankelijke instelling en zelfverzekerde houding helpt je in je werk als Fotomodel (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Model, Karakter Model.

Netwerk model

Als Fotomodel werk je soms samen met andere Modellen, maar in ieder geval in opdracht van een opdrachtgever. Afhankelijk van het product kan het zijn dat je gekleed wordt door een ontwerper en bijbehorende coupeur. Daarnaast is er een visagist aanwezig voor de make-up.

Wanneer je geboekt bent voor een shoot krijg je tevens te maken met een fotograaf van wie je de aanwijzingen op moet volgen. De fotograaf is immers degene die het beste weet wat de opdrachtgever uiteindelijk voor product wil hebben.

Omdat het werk wat je als Fotomodel doet al genoeg met zich meebrengt hebben de meeste professionele Modellen een agent die de boekingen regelt en administratie bijhoudt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Model, Medewerkers Model.

Is het beroep model iets voor jou?

Zou je graag model willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als model bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Model, beroepskeuzetest Model, beroep Model kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden model

Het probleem met modellenwerk is dat er maar weinig werk is en een hele grote groep mensen die wel als Fotomodel aan de slag willen. Het gevolg is dat het moeilijk is om een start te maken. Je moet echt ergens anders in zijn, iets unieks hebben waarom de opdrachtgevers jou kunnen kiezen boven een ander Model. En dan gaat het erom dat je de verwachtingen waar kunt maken en naam kunt maken.

Arbeidsmarktperspectief score model

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep model. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Model, Promotie mogelijkheden Model, Carriere Model.

Solliciteren op de functie model

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als model dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor model belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als model. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Model, CV Model, sollicitatie Model.

Interviews met model

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen model

Vacatures model

Op zoek naar een nieuwe baan als Model? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Model. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Fotomodel is iemand die model staat voor de camera. In de meeste gevallen gaat het erom dat je als Model (nieuwe) mode-items showt en verkoopt. Door de kleding die je op de foto draagt, de make-up die de visagist heeft aangebracht of een product waarmee je in verband wordt gebracht moeten mensen de stap nemen om het ook aan te willen schaffen.

Beoordeling Model

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Model' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Model

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

nice

wil ik gaan doen!!!

Door: joy

maar niet heus!!

Door: joy

Reageer op dit beroep