U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Modelmaker

Modelmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een modelmaker? Lees de functieomschrijving.

De Modelmaker houdt zich bezig met  het vervaardigen van allerlei soorten modellen, vormen en prototypes. De Modelmaker werkt hierbij voornamelijk met de materialen hout, metaal en kunststof. Daarnaast kan de Modelmaker zich ook toeleggen op het vervaardigen van pas- en controlemallen en matrijzen of soms zelfs maquettes.

De Modelmaker is betrokken bij vrijwel ieder product dat door de industrie wordt voorgebracht. Het gaat hierbij niet alleen om gietmodellen, maar ook om studie-, test-, zich- en schaalmodellen, prototypes, proefseries en complete maquettes. Opdrachtgevers van de Modelmaker zijn bijvoorbeeld ijzergieterijen, kunststof verwerkende bedrijven en non-ferrogieterijen. Ook industriële vormgevers en allerlei producerende bedrijven variërend van artikelen voor consumenten tot onderdelen van productiemiddelen behoren tot de opdrachtgevers van de Modelmaker.

De Modelmaker heeft een afwisselend en uitdagend vak. De Modelmaker moet van een tekening een driedimensionaal model maken. Als er geen tekening is, moet de Modelmaker aan de hand van aanwijzingen een model maken. Enerzijds valt het vak van de Modelmaker onder de oude ambachten, anderzijds krijgt de Modelmaker steeds meer te maken met de technologie. Het vak van de Modelmaker kan opgesplitst worden in Modelmaker hout/kunststof en Modelmaker metaal, afhankelijk van de materialen waar de Modelmaker mee werkt.

Mensen vonden ons op: Job Modelmaker, Baan Modelmaker, Modelmaker Worden, Functie-eisen Modelmaker, Verantwoordelijkheden Modelmaker, Functieprofiel Modelmaker, Wat doet een Modelmaker, Werken als Modelmaker.

Modelmaker worden: Opleiding tot modelmaker

Om aan de slag te kunnen als Modelmaker, moet de Modelmaker solliciteren bij een als leerbedrijf erkende modelmakerij. Hier werkt de Modelmaker dan vier dagen in de week en gaat gemiddeld één dag in de week naar school. Onder en deels buiten werktijd werkt de Modelmaker dan toe naar het branchediploma Modelmaker. De opleiding duurt twee tot drie jaar. Ook binnen de opleiding zijn er de stromingen Modelmaker hout/kunststof en Modelmaker metaal.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Modelmaker, Modelmaker Worden, Opleidingsniveau Modelmaker, Scholing Modelmaker, Studie Modelmaker, Bijscholing Modelmaker, Omscholing Modelmaker.

Organisaties waar een modelmaker doorgaans werkzaam is

Tot de opdrachtgevers van de Modelmaker behoren bijvoorbeeld ijzergieterijen, kunststof verwerkende bedrijven en non-ferrogieterijen. Ook industriële vormgevers en allerlei producerende bedrijven variërend van artikelen voor consumenten tot onderdelen van productiemiddelen kunnen opdrachtgevers van de Modelmaker zijn. De Modelmaker is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Modelmaker, Modelmaker Worden, Opleidingsniveau Modelmaker, Scholing Modelmaker, Studie Modelmaker, Bijscholing Modelmaker, Omscholing Modelmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden modelmaker

Het startsalaris van de Modelmaker ligt rond de 1700 euro. Naarmate meer ervaring wordt opgedaan, kan dit salaris oplopen tot een maximum van ongeveer 2400 euro. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de opdrachtgever van de Modelmaker.

Mensen vonden ons op: Salaris Modelmaker, Loon Modelmaker, Wat verdien je als Modelmaker, Salarisschaal Modelmaker, Salarisindicatie Modelmaker, Bonus Modelmaker, CAO Modelmaker, Brutoloon Modelmaker, Nettoloon Modelmaker, Vakantiedagen Modelmaker, Pensioen Modelmaker.

Competenties, skills & vaardigheden modelmaker

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Modelmaker, Vaardigheden Modelmaker, Attitude Modelmaker, Kwalificaties Modelmaker, Competentieprofiel Modelmaker.

Boeken voor het beroep modelmaker

Wil je meer weten over het beroep modelmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je modelmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken modelmaker te komen.

Miniature Food Masterclass | Angie Scarr

Materials and Techniques for Model-makers - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781861085252 | 160 pagina's

This exciting new book from Angie Scarr presents a voyage of discovery and inspiration for all miniaturists to delve into. Here, Angie shares the secrets of her amazingly intricate work in a variety of exciting materials and invites us to join in with her...

RMS Titanic | Peter Davies-Garner

A Modelmaker's Manual - Engels | E-book | 9781473817692

RMS Titanic has had more written about her than any other ship but, surprisingly, there is little information directed at the modelmaker. This superb book contains all the information needed to build a highly accurate model, down to the tiniest details of...

A ship modelmaker's manual | John Bowen

Engels | Hardcover | 9780668055871 | 192 pagina's

Modellers looking for guidance in basic construction techniques usually have no trouble finding what they need to know in print, but detailed material on such aspects as hull forms, shipboard structures and ships' fittings are another matter. A Ship Model...

Mensen vonden ons op: boeken voor Modelmaker, Modelmaker ebooks, boek Modelmaker.

Persoonstypen modelmaker

De Modelmaker moet tekeningen kunnen lezen om aan de hand hiervan de modellen te kunnen maken. Als er geen tekeningen beschikbaar zijn, moet de Modelmaker de modellen aan de hand van aanwijzingen vervaardigen. Hiervoor moet de Modelmaker een goed inzicht hebben en analytisch ingesteld zijn (Waarnemer). Ook moet de Modelmaker resultaatgericht kunnen werken en zelfverzekerd te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Modelmaker, Karakter Modelmaker.

Netwerk modelmaker

De Modelmaker werkt soms samen met andere Modelmakers. Daarnaast werkt de Modelmaker in opdracht van een opdrachtgever. De opdrachtgever levert doorgaans de tekeningen of aanwijzingen voor de modellen aan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Modelmaker, Medewerkers Modelmaker.

Is het beroep modelmaker iets voor jou?

Zou je graag modelmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als modelmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Modelmaker, beroepskeuzetest Modelmaker, beroep Modelmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden modelmaker

Er zijn voldoende vacatures te vinden voor de functie van Modelmaker. Ook voor de Modelmaker hout/kunststof en de Modelmaker metaal zijn vacatures te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er door bijvoorbeeld een verdiepende opleiding te volgen of een naar een functie met meer verantwoordelijkheid door te stromen.

Arbeidsmarktperspectief score modelmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep modelmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Modelmaker, Promotie mogelijkheden Modelmaker, Carriere Modelmaker.

Solliciteren op de functie modelmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als modelmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor modelmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als modelmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Modelmaker, CV Modelmaker, sollicitatie Modelmaker.

Interviews met modelmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen modelmaker

Vacatures modelmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Modelmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Modelmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Modelmaker houdt zich bezig met  het vervaardigen van allerlei soorten modellen, vormen en prototypes. De Modelmaker werkt hierbij voornamelijk met de materialen hout, metaal en kunststof. Daarnaast kan de Modelmaker zich ook toeleggen op het vervaardigen van pas- en controlemallen en matrijzen of soms zelfs maquettes.

Beoordeling Modelmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Modelmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Modelmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep