U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Molenaar

Molenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een molenaar? Lees de functieomschrijving.

De Molenaar houdt zich bezig met het malen van iets op de molen. In dialect en ook in het Nederlands wordt de Molenaar ook wel mulder genoemd. De Molenaar vermaalt meestal graan tot meel. Het is een eeuwenoud zelfstandig beroep en molens werden vaak van vader op zoon overgedragen. De Molenaar was soms de eigenaar van de molen, maar vaak ook enkel de pachter. De molen was dan van de lokale adel.

Er bestaan verschillende molens en daarmee ook Molenaars. Zo staan poldermolenaars in dienst bij het waterschap waar de molen staat. De korenmolenaar houdt zich bezig met het malen van graan. Dit gebeurde vaak voor de bakkers maar sommige Molenaars maalden het graan ook voor de boeren. De boeren gebruiken het graan als voer voor het vee. Molens die het voer voor het vee malen, worden een boerengemaal genoemd.

Om het graan te kunnen malen, moet de Molenaar verstand hebben van graan en van het malen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de Molenaar de molen kent en vaak nog belangrijker het weer. Zo moet de Molenaar verstand hebben van wolkenvormen om zo te kunnen bepalen of het niet te hard waait om de molen te kunnen laten draaien. Als de molen te hard draait, kan deze namelijk in brand vliegen. Vroeger was de Molenaar dan voor lange tijd zijn inkomstenbron kwijt. Als het windstil is, kan de molen ook niet draaien. De Molenaar houdt zich dan vaak bezig met reparaties en onderhoud aan de molen.

Mensen vonden ons op: Job Molenaar, Baan Molenaar, Molenaar Worden, Functie-eisen Molenaar, Verantwoordelijkheden Molenaar, Functieprofiel Molenaar, Wat doet een Molenaar, Werken als Molenaar.

Molenaar worden: Opleiding tot molenaar

Er zijn tegenwoordig niet veel Molenaars meer actief. Toch wordt deze ambacht nog wel altijd uitgevoerd om zo het erfgoed van de Molenaar in stand te houden. Zo bestaat er het Gilde van Vrijwillige Molenaars die opleidingen tot Molenaar aanbiedt. De Molenaar krijgt dan de opleiding op een molen in de buurt en leert zo alles over het vak van Molenaar. De vrijwillige Molenaars kunnen dan uiteindelijk op de monumentale molens werken en zo de tradities in stand houden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Molenaar, Molenaar Worden, Opleidingsniveau Molenaar, Scholing Molenaar, Studie Molenaar, Bijscholing Molenaar, Omscholing Molenaar.

Organisaties waar een molenaar doorgaans werkzaam is

De Molenaar werkt op een molen. Dit kan verschillende soorten molens zijn zoals een poldermolen of een molen waar graan gemaald wordt. Vroeger werkte de Molenaar zelfstandig. De Molenaar was soms eigenaar van de molen en soms pachtte de molenaar de molen van de lokale adel.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Molenaar, Molenaar Worden, Opleidingsniveau Molenaar, Scholing Molenaar, Studie Molenaar, Bijscholing Molenaar, Omscholing Molenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden molenaar

De Molenaar werkt vaak zelfstandig en een exact salaris is er dan ook vaak niet. De verdiensten van de Molenaar zijn afhankelijk van hoeveel graan er bijvoorbeeld gemalen kan worden. Vroeger werd de Molenaar vaak in natura betaald. De Molenaar schepte zelf graan voor eigen gebruik of om verder te verkopen. Dit werd het scheprecht genoemd. Tegenwoordig zijn er voornamelijk nog vrijwillige Molenaars die op de monumentale molens werken.

Mensen vonden ons op: Salaris Molenaar, Loon Molenaar, Wat verdien je als Molenaar, Salarisschaal Molenaar, Salarisindicatie Molenaar, Bonus Molenaar, CAO Molenaar, Brutoloon Molenaar, Nettoloon Molenaar, Vakantiedagen Molenaar, Pensioen Molenaar.

Competenties, skills & vaardigheden molenaar

 • Energie
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Molenaar, Vaardigheden Molenaar, Attitude Molenaar, Kwalificaties Molenaar, Competentieprofiel Molenaar.

Boeken voor het beroep molenaar

Wil je meer weten over het beroep molenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je molenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken molenaar te komen.

Baby in een droomritme | Stephanie Molenaar - Lampe

Lekker slapen zonder huilen - Nederlands | Druk: 15 | Hardcover | 9789490023089 | 208 pagina's

Slaapt je baby hazenslaapjes? Wil hij maar niet doorslapen of is hij een vroege vogel? Is je baby onrustig? Met het Droomplan in dit boek geef je je baby op een lieve manier, zonder traantjes, een droomritme. Het gaat uit van baby's natuurlijke ritmes en ...

Zo krijg je een blije baby | Stephanie Molenaar - Lampe

alles over slapen, groeisprongen en eten voor kleintjes tot 1,5 jaar - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789490023041 | 236 pagina's

Zo krijg je een BLIJE BABY. Alles over slapen, groeisprongen en voeding voor kleintjes tot 1 1/2 jaar Van je baby direct een goede slaper maken? Of een goede eter? Hoe je dit doet, een blije baby krijgen, lees je in dit boek. En ook als dat niet echt vlot...

Psychologische gespreksvoering | G. Lang

een basis voor hulpverlening - Nederlands | Druk: 17 | Paperback | 9789024402021 | 237 pagina's

Psychologische gespreksvoering 17e druk is een boek van G. Lang uitgegeven bij Uitgeverij Boom/Nelissen. ISBN 9789024402021 Psychologische gespreksvoering heeft zijn weg gevonden naar een breed scala aan opleidingen in het wetenschappelijk en hoger beroep...

Mensen vonden ons op: boeken voor Molenaar, Molenaar ebooks, boek Molenaar.

Persoonstypen molenaar

De Molenaar moet energiek, doelgericht en zelfstandig kunnen werken (Succesvolle werker). Ook moet de Molenaar goed inzicht hebben in bijvoorbeeld het weer en de wind. De Molenaar moet daarom analytisch ingesteld zijn (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Molenaar, Karakter Molenaar.

Netwerk molenaar

Vroeger was de Molenaar soms de eigenaar van de molen, maar pachtte de molen vaak ook van de lokale adel. Daarnaast maalt de Molenaar het graan voor de bakkers of voor de boeren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Molenaar, Medewerkers Molenaar.

Is het beroep molenaar iets voor jou?

Zou je graag molenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als molenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Molenaar, beroepskeuzetest Molenaar, beroep Molenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden molenaar

Tegenwoordig wordt het beroep van Molenaar niet veel meer beoefend. Wel zijn er nog vrijwillige Molenaars die de monumentale molens draaiende houden.

Arbeidsmarktperspectief score molenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep molenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Molenaar, Promotie mogelijkheden Molenaar, Carriere Molenaar.

Solliciteren op de functie molenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als molenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor molenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als molenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Molenaar, CV Molenaar, sollicitatie Molenaar.

Interviews met molenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen molenaar

Vacatures molenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Molenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Molenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Molenaar houdt zich bezig met het malen van iets op de molen. In dialect en ook in het Nederlands wordt de Molenaar ook wel mulder genoemd. De Molenaar vermaalt meestal graan tot meel.

Beoordeling Molenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Molenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Molenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

De beschrijving hierboven is m.i. correct, maar mist een belangrijk onderwerp, namelijk plezier in het werken met ons cultureel erfgoed. Vrijwillig molenaars zijn molenaar geworden vanwege interesse in techtniek, maar ook omdat het een hobby is die ertoe doet. Molenaars vinden het uitdragen van hun kennis over de molen waarop ze draaien meestal leuk, hoewel er ook molens zijn, waar bijna nooit bezoek komt. Toch is de beleving van dit vak groot.

Wordt molenaar en je hebt altijd iets te doen of een gespreksonderwerp.

Door: Joep Gründemann

Reageer op dit beroep